Festival

Festival

Een sprong in de tijd van Bach tot Say. Klassiek, jazz en folk voor jong en oud van 0 tot 99 jaar

Het Kamermuziek Festival Vlissingen vindt voor de eerste keer plaats van 22 tot en met 24 april 2022 op de verschillende locaties Sint Jacobskerk, muZEEum, Podium de Piek en boekhandel ’t Spui. Het festival focust zich op klassieke kamermuziek, maar geeft ook ruimte aan jazz, folk en crossovers. In totaal zijn er elf evenementen: waarvan negen concerten (klassiek, jazz, folk, kids), een masterclass voor jong lokaal talent en een open podium voor amateurmusici. Artistiek leider Lestari Scholtes

Vrijdag 22 april

Openingsconcert – Sint Jacobskerk, 20.00-22:00 uur, met pauze

Hein Wiedijk – klarinet, Eduardo Paredes – viool, Pieter van Loenen – viool, Michael Zemtsov – altviool, Leonard Besseling – cello, Lestari Scholtes – piano

De eerste editie van het festival opent met drie favoriete meesterwerken van artistiek leider Lestari Scholtes. Mozart’s zinderende Kegelstatt Trio voor de unieke combinatie van klarinet, altviool en piano, het meespelende klarinetkwintet van Brahms en misschien wel een van de mooiste pianokwintetten ooit geschreven, Franck’s grootse Pianokwintet in f.

Zaterdag 23 april

Openbare Masterclass – Pakhuizen muZEEum, 9.00-11.00 uur, geen pauze

Regionaal jong talent krijgt een masterclass van Lestari Scholtes (docent piano) en violist Eduardo Paredes Crespo (docent kamermuziek).

Babyconcert Mozart’s Muziekdoosje – boekhandel ’t Spui, 12.00-12.30 uur, geen pauze

Kirila Kraal – sopraan, Eduardo Paredes – viool, Leonard Besseling – cello, Lestari Scholtes – piano

Uit het muziekdoosje van meneer Mozart wordt de mooiste muziek getoverd. Tijdens dit babyconcert kunnen de allerkleinsten wegdromen bij wiegenliedjes van Brahms en De Falla, meeklappen op Mozart’s variaties op ‘Altijd is Kortjakje ziek’ en rondkruipen bij speelse en zoete muziek van Grieg, Schumann en Poulenc. Onze bellenblaas en geurmachines zorgen voor een extra bijzondere beleving. Op het podium hoor je sopraan Kirila Kraal en TRIO 258. Het babyconcert duurt een half uur en is het meest geschikt voor baby’s tussen 4 en 14 maanden.

Open Podium – locatie n.t.b., 13.30-14.30 uur, geen pauze

Diverse optredens van amateurmusici muziekschool Zeeland en UCR.

Jonge Meesters – locatie n.t.b., 16.00-17.00 uur, geen pauze

Alexander Warenberg – cello, Nikola Meeuwsen – piano

De neven Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen zijn 23 en 19 jaar, en treden beiden al veelvuldig op in binnen- en buitenland. Op deze middag laten ze horen waarom zij tot de top van het Nederlandse jonge opkomende talent horen. Met werken van Beethoven, Liszt en Rachmaninoff.

Salon de Paris – boekhandel ’t Spui, 19.00-20.30 uur, geen pauze maar na afloop een borrel en hapjes.

Kirila Kraal – sopraan, Hein Wiedijk – klarinet, Pieter van Loenen – viool, Alexander Warenberg – cello, Lestari Scholtes – piano, Gwylim Janssens – piano

Waan je even in het Parijs van begin 20e eeuw tijdens deze Franse salon! Parijs was toen dé plek waar kunstenaars, componisten, musici, dansers, schrijvers en schilders bijeenkwamen. Ze inspireerden elkaar, creëerden meesterwerken, maar zaten ook ’s avonds met elkaar in het café. Luister vanavond, onder het genot van een glaasje Franse wijn en een stokbroodje brie, naar meesterwerken van Ravel, Debussy, Poulenc, De Falla, Stravinsky. En we eindigen de avond natuurlijk met Franse chansons onder het genot van een glaasje Franse wijn en een stokbroodje brie.

Late Night Jazz: Anna Serierse & Gijs Idema Quartet – de Piek, 21:00-22:00 uur, geen pauze

Anna Serierse – zang en compositie, Gijs Idema – gitaar en compositie, Cas Jiskoot – bas, Tim Hennekes – drums

Anna Serierse en Gijs Idema zijn twee van de meest opkomende jonge jazzmusici van vandaag te dag. Vanavond treden ze op met hun kwartet. In dit kwartet zoeken Gijs en Anna nieuwe manieren om zang en gitaar samen te laten vloeien. Gezien van een meer op klank gefocuste hoek streven ze naar een unieke blend tussen hun twee instrumenten, ondersteund door de solide basis van Cas Jiskoot op de contrabas en Tim Hennekes op drums. Dit kwartet wordt beschreven als een eenheid, met een sterk gevoel voor vrijheid, melodie, ritme en vorm. Tijdens dit concert blijft de bar open!

Zondag 24 april

Ochtendconcert: Betoverend Bach – Stijlkamer MuZEEum, 11:00-12:00 uur, geen pauze

Eduardo Paredes – viool, Leonard Besseling – cello

Hoe beter je zondag te beginnen dan met de mooiste muziek van Johann Sebastian Bach? Twee topstrijkers spelen hoogtepunten uit zijn oeuvre, waaronder de prachtige Chaconne voor viool, de bekende 1e cellosuite, en energieke duetten. De ochtend wordt afgesloten met een virtuoze Passacaglia van Halvorsen, gebaseerd op een werk van Bach’s jeugdgenoot, Händel.

Familieconcert: Peter & de Wolf – Sint Jacobskerk, 14.00-14:40 uur, geen pauze

Joep Onderdelinden – verteller, Lestari Scholtes – piano, Gwylim Janssens – piano

Joep Onderdelinden, ook wel bekend als Postbode Siem, neemt jong en oud mee naar de wereld van dieren, muziek en kleurrijke anima/es. Beleef het spannende sprookje van Peter & de Wolf, op muziek van Sergei Prokomev, in een unieke bewerking voor piano vier handen. Leuk voor kinderen vanaf 3 jaar én hun ouders, opa’s en oma’s.

Chieko Donker Duyvis Quartet – de Piek, 16:00-17:00 uur, geen pauze

Chieko Donker Duyvis – zang, cello en compositie, César Puente – bas, Maurice Rugebrecht – gitaar, Udo Demandt – percussie

Met de zomer in zicht geniet je op deze late zondagmiddag van het Chieko Donker Duyvis Quartet. Chieko is zangeres, componist en celliste en brengt tijdens dit concert de mooiste Braziliaanse folk. Van intieme songs tot opzwepende ritmes. Waan je in het zonnige Brazilië.

Slotconcert Trio 258 & friends – Sint Jacobskerk, 20.00-22.00 uur, met pauze

Anna Serierse – zang, Eduardo Paredes – viool, Leonard Besseling – cello, Lestari Scholtes – piano, Nikola Meeuwsen – piano, Tim Hennekes – drums

Tijdens het feestelijke slotconcert luister je naar meesterlijke pianotrio’s van Beethoven en Fazil Say, én brengt Trio 258 enkele gastmusici mee. Het jonge pianotalent Nikola Meeuwsen deelt het klavier met pianiste Lestari Scholtes in een van Schubert’s mooiste werken, en jazz-zangeres Anna Serierse en drummer Tim Hennekes sluiten samen met Trio 258 het festival op spectaculaire wijze af met speciaal voor het festival gemaakte arrangementen van swingende standards.