SPRIENGE MUZIEKFESTIVAL

SPRIENGE MUZIEKFESTIVAL

We mogen met tevredenheid terugkijken op het afgelopen concertseizoen met 15 concerten op de zondagmorgen en als afsluiting het tweede SPRIENGE Muziekfestival afgelopen 15 en 16 april met 4 zeer diverse optredens voor jong en oud. De belangstelling was gelukkig weer op het niveau van voor corona in het muZEEum en de nieuwe locatie aan zee met restaurant krijgt veel positieve reacties.

Het festival opende op zaterdagavond in de Sint Jacobskerk met het Myrthen pianokwintet. De volgende zondag in het Fletcher Arion hotel was zeer bijzonder met in de morgen een Familieconcert voor de allerkleinsten met ouders, opa’s en oma’s. In de middag het Open Podium voor de Zeeuwse jeugd en aan het eind van de dag het dinerconcert Dadaïstische Revue. Alle optredens waren goed bezocht en het Diner Concert geheel uitverkocht.

We wensen u een hele mooie zomer toe en we gaan zelf ook met een tevreden gevoel genieten van de zomervakantie.

Het vrijwilligersteam: Jos, Natalia, Lilian, Loes, Mieke, Maria en Dies.

Het SPRIENGE muziekfestival opende met het fabelachtig mooi spelende Myrthen pianokwintet met Yukiko Hasegawa achter de piano als stabiel en sprankelende drager van het uit louter topmusici bestaande kwintet. Een heldere uitleg, ook tussen de verschillende muzikale delen, door Huib Ramaer ondersteunde het muzikale verhaal.

Een prachtig begin van het festival in de Sint Jacobskerk met hun recent aangeschafte vleugel en een ruime belangstelling van onze trouwe concertbezoekers. Het concert vond een zeer enthousiaste weerklank bij de muziekliefhebbers en het langdurige applaus werd met een toegift beloond.

Bij het Familieconcert luisterde de kleinste jeugd ademloos naar de verhalen over ‘Babar het kleine olifantje’ door Huib Ramaer en keken ondertussen naar de prachtige tekeningen die Gerard de Bruyne gelijktijdig op het scherm maakte onder begeleiding van Tobias Borsboom op de vleugel.

Al hun vers opgedane indrukken werden daarna gezamenlijk op een groot tekenvel op de grond vol overgave getekend en na afloop kregen ze tekeningen van Gerard mee en knipten ze de zelf gemaakte tekeningen uit het grote vel papier. De knuffelolifantjes vonden ook gretig aftrek.

Het was hartverwarmend om te zien en horen hoe de Zeeuwse jeugd onder leiding van Natalia Pavlova hun muzikale talenten voor het voetlicht brachten. Werken van o.a. Haydn, Benda, Clementi, Shostakovich, Bach, Albeniz, Chopin en Mozart werden vol overgave gespeeld. Dat de persoonlijke uitstraling hierbij belangrijk is bleek wel uit de mooie kleren en schoenen van de deelnemers.

Het Diner Concert als afsluiting, met het publiek gezeten aan ronde tafels, was een groot succes. Het welkomstdrankje, het dessert en de 2 voorstellingen vonden in deze setting plaats en het lopend buffet in het restaurant beneden. Het bleek een gouden greep. De Dadaïstische revue met virtuoos pianospel door Tobias Borsboom en de adembenemende spraakzang door Simon Mulder kreeg de lachers op de hand. Zelden zo genoten van de serieuze kolder met onder meer een persiflage op het Klassieke muziek genre. Als hoogtepunten de pianoklanken van Erik Satie bij onder meer de film Ent’racte van Rene Clair maar ook zelfs de afwezigheid van klank bij Guero van Helmut Lachenman.

Schitterende beelden van een steeds sneller lopend, struikelend en hinkend gevolg achter een kist die uiteindelijk in de afgrond belandt en waar de ‘overledene’ weer levend uit tevoorschijn komt en iedereen inclusief zichzelf laat verdwijnen. Hilarisch, er is dan ook heel wat gelachen om Simon met onder meer gedichten BOEM paukeslag van Paul van Ostayen, de Ursonate van Kurt Schwitters en de Triomfode van Fernando Pessoa. Te veel om op te noemen en wat hebben we met z’n allen genoten. Weergaloos.


PROGRAMMA SPRIENGE MUZIEKFESTIVAL 2023

Zaterdag 15 april in de St. Jacobskerk, 20:00-22:00 uur

Het Myrthen Pianokwintet met Huib Ramaer 

OPENINGSCONCERT ‘DUBBELPORTRET’

Een vertelconcert over het opmerkelijkste liefdespaar uit de geschiedenis van de klassieke muziek: Clara en Robert Schumann

Clara trouwde in 1840 met componist Robert Schumann, die piano studeerde bij haar vader, de bekende pedagoog Friedrich Wieck. Al op haar negende trad Clara op en vanaf haar dertiende maakte ze lange concertreizen. Ze was een geweldig pianiste, een verdienstelijk componiste en een absolute ster in het muziekleven van die tijd. Haar zwaarbevochten huwelijk met Robert was liefdevol en turbulent. Ook de intrigerende vriendschap met de nog jonge Johannes Brahms komt aan bod in deze luisterrijke samensmelting van tekst en muziek.

Programma:

> Opening door burgemeester  A. van den Tillaar

Clara Schumann-Wieck  (1818-1896): Pianoconcerto in a mineur, Op. 7 (bew:Tobias Borsboom)

– Pauze –

Robert Schumann (1810-1856):  Pianokwintet in Es majeur, op. 44

Het Myrthen Pianokwintet:  Kilian van Rooij viool, Momoko Noguchi viool, Takehiro Konoe altviool, Pepijn Meeuws cello, Yukiko Hasegawa piano met Huib Ramaer verteller


Zondag 16 april in Fletcher hotel Arion, 11:00-12:00 uur

Tobias Borsboom, Huib Ramaer & Gerard de Bruyne

FAMILIECONCERT ‘BABAR HET KLEINE OLIFANTJE’

Een muzikaal tekenavontuur voor kinderen vanaf 3 jaar.

Het verhaal van Babar, het kleine olifantje met muziek van Francis Poulenc gaat naadloos over in ‘het kleurfeest’, waarin kinderen samen met tekenaar Gerard de Bruyne een supergrote tekening maken ondertussen luisterend naar pianomuziek.

Tobias Borsboom piano, Huib Ramaer verteller, Gerard de Bruyne tekenaar


Zondag 16 april in Fletcher hotel Arion, 14:00-15:00 uur

OPEN PODIUM ‘JONG ZEEUWS TALENT’

Klassieke muziek gespeeld door Zeeuwse jeugd van 7 tot 20 jaar

Diverse optredens van jonge amateurmusici van amateurmusici, leerlingen van de Zeeuwse Muziekschool en studenten van het UCR onder leiding van Natalia Pavlova. Als toehoorder ben je welkom om de ontwikkeling van deze jonge talentvolle klassieke musici te volgen.

Programma:

1.   Ayden & Claire Hu quatre main____J. Haydn Leraar & leerling              
2.   Kostja Tkacenko piano____J. Benda Sonatina a-minor  (bio)
3.   Faye Wang piano____M. Clementi  Sonatine G major  op.36 nr.1  (bio)
4.   Ayden Hu piano____A. Lack Tarantelle   (bio)                         
5.   Julian Hau piano____F. Burgmüller La Chevaleresque  (bio)
6.   Claire Hu piano____D. Shostakovich Waltz-joke  (bio)   
7.   Erica Merli viool____J.S. Bach Giga, Violin Partita nr 2 in d-minor BWV 1004  (bio)
8.   Bea De Freitas piano____I. Albeniz El Puerto  (bio)
9.   Annabella Fabris piano____F. Chopin Etude As-major op.25 nr.1 (bio)
10. Cindy Reuter klarinet____G. Donizetti Study voor klarinet  (bio)
11. Fynn Hoffmann piano____F. Blumenfeld Etude voor linker hand  (bio)
12. Isis Pokorni piano_____W.A. Mozart Sonate K nr 309 C-major 1ste deel  (bio)


Zondag 16 april in Fletcher hotel Arion, 16:30-20:00 uur

Tobias Borsboom & Simon Mulder 

DINERCONCERT ‘DADAISTISCHE REVUE’

Een driegangen diner* met een verrassend dynamisch optreden in het teken van Erik Satie

Met o.a. de komische korte film Entr’acte (1924) van René Clair gebaseerd op een boek van Francis Picabia met muziek gecomponeerd door Erik Satie, life gespeeld door Tobias Borsboom op piano. De Ursonate, een absurdistisch klankgedicht van Kurt Schwitters voorgedragen door Simon Mulder. Evenals gedichten ‘Boem, Paukeslag’, ‘Bedreigde stad’ en ‘Alpenjagerslied’ van Paul van Ostayen, de jubelzang ‘Triomfode’ van Pessoa en meer. Tobias Borsboom speelt eveneens de compositie ‘Embryons desséchés’ van Satie.

Tobias Borsboom piano, Simon Mulder voordrachtskunstenaar

Programma:

16:30 – 17:00 Ontvangst met bubbels en hapjes

17:00 – 17:45 Muziek deel 1 

18:00 – 18:45 Lopend buffet

19:00 – 19:30 Muziek deel 2

19:45 – ….      Dessert

* nog slechts enkele kaarten beschikbaar