Jelmer de Moed klarinet & Rik Kuppen piano     

Jelmer de Moed klarinet & Rik Kuppen piano     

Zondag 19 november 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

In 2019 was het gelauwerde duo Jelmer de Moed en Rik Kuppen nog te gast als ‘jonge helden’ bij Podium Witteman. Inmiddels hebben ze in Nederland op alle grote podia gespeeld en zijn op tournee geweest in Europa. Zowel Jelmer als Rik hebben individueel belangrijke prijzen gewonnen zoals Prinses Christina Concours, Classic Young Masters Award en Young Talent Award. Bij Dutch Classical Talent 2021 werd Jelmer omschreven als ‘Een geraffineerde performer. Hij beheerst zijn instrument volledig en laat het hele kleurenpalet van de klarinet horen’ en Rik als ’Een kleurenvirtuoos’.

Ze spelen composities uit midden 20e eeuw met volstrekt eigen kenmerken en invloeden. De indrukwekkende Dance preludes van Lutoslawski zijn gebaseerd op volksliederen uit Noord-Polen met een verscheidenheid aan contrasten en beïnvloed door John Cage. In zijn Sonate vermengde Prokofiev lyrische warmte met speelse kattenkwaad. Het opent met een mooie zwevende melodie, vervolgt met een gedreven Presto en een fantasierijke, extatische en wilde Finale. De klarinet Sonate van Bernstein was zijn eerste gepubliceerde stuk en bestaat uit 2 delen. Het eerste is een lyrische grazioso dat begint met een muzikale lijn. Het tweede begint met Andantino en gaat na een rustige opening over in een snelle Vivace e leggiero. De hele Sonate is een weerspiegeling van Bernsteins werk in de West Side Story met wisselende maten.

De Sonates worden pianosolo afgewisseld met beroemde preludes uit de 2 bundels opus 23 en 32 van Rachmaninov. Ze kenmerken zich door hun virtuoze karakter en de lyrische thema’s en passen zeer goed bij de stijl van de hoge romantiek in Rusland. De te spelen vijfde prelude opus 23 is een van de bekendste.

Programma:

Witold Lutoslawski (1913-1994): Dance preludes (1959)

. Allegro molto

. Andantino

. Allegro giocoso

. Andante

. Allegro molto

Sergei Prokofiev (1891-1953): Sonate nr. 2 Op.94a (1942)

. Moderato

. Presto

. Andante

. Allegro con brio

> pianosolo <  Sergei Rachmaninov (1873-1943): Preludes op.23 no.5 & op.32 no.5 (1903)

Leonard Bernstein (1918-1990): Clarinet sonata (1941)

. Lyrical grazioso

. Andantino

. Vivace e leggiero 

Klarinettist Jelmer de Moed en pianist Rik Kuppen speelden voor het eerst samen op tournee door Mexico in 2016. Sindsdien zijn ze altijd samen blijven spelen en te horen geweest op de grote Nederlandse concertpodia en op tournee door Europa. Het duo is niet alleen een pleitbezorger voor het bekende repertoire maar is ook altijd op zoek naar nieuwe of vergeten muziek.

In 2019 maakten ze in eigen beheer EP Dwaallicht met muziek van Alban Berg en Robert Schumann; dit viel op bij de redactie van AVROTROS Klassiek die in 2022 hun debuut-CD uitbracht. Komend seizoen maken ze hun debuut in de kleine zaal van het Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders met een premiere van Mathilde Wantenaar. Ze zijn laureaten van Dutch Classical Talent, Young Pianist Foundation, Classic Young Masters en de Cultuurfonds Young Talent Award en worden door Stringendo, Stichting Eigen Muziekinstrument en het Nationaal Muziekinstrumentenfonds ondersteund.

Het duo studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, het conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn en kreeg les van Ellen Corver, Reinbert de Leeuw, Avedis Kouyoumdjian, Martin Spangenberg en Eberhart Feltz. Het duo speelt ook veel kamermuziek in grotere formaties en werkt ook dit seizoen weer samen met de musici van het Animato Kwartet, Bram van Sambeek en Coraline Groen.

In december 2019 kwam hun EP Dwaallicht uit met stukken van Robert Schumann en Alban Berg. Ze waren te gast in het segment ‘jonge helden’ van het programma Podium Witteman. In december 2019.

Jelmer de Moed (1995) is een gepassioneerde klarinettist en curator die zijn liefde voor kamermuziek combineert met interdisciplinaire projecten vanuit Studio de Moed. Hij geeft concerten als solist en speelt regelmatig kamermuziek met Rik Kuppen, Bram van Sambeek, Elisabeth Hetherington en het Animato Kwartet.  ‘Een geraffineerde performer. Hij beheerst zijn instrument volledig en laat het hele kleurenpalet van de klarinet horen.’ – Dutch Classical Talent 2021

In 2022 verscheen zijn debuut CD met Rik Kuppen bij AVROTROS Klassiek met werken van Brahms, Berg, Schumann en Debussy. Ook was hij finalist van Dutch Classical Talent waarvoor hij project NOX initieerde met werk van Pierre Boulez, Steve Reich, Amarante Nat en Tijn Wybenga voor klarinet en speakers.

In 2023 gaat het eerste project van Studio de Moed, Schaduwspel, in première tijdens het Gaudeamus Festival. Hiervoor heeft hij compositieopdrachten gegeven aan Amarante Nat en Nuno Lobo en werkt samen met sopraan Elisabeth Hetherington, sonoloog Dario Giustarini, cinematograaf Boris Peters, scenograaf Naida Amorim, en regisseur Peter Leung. Hij speelt Alchymia van Thomas Adès met het Doric String Quartet tijdens de Strijkkwartet Biënnale en debuteert in het Concertgebouw in de serie Jonge Nederlanders met een nieuwe compositie van Mathilde Wantenaar. Als gastprogrammeur stelt hij het programma samen van kamermuziekfestival ‘Geestverwanten’ voor ClassicalNOW in Den Haag.

Met een eerste prijs op het Prinses Christina Concours, Classic Young Masters Award en de Cultuurfonds Young Talent Award op zak studeerde hij aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn. Hij studeerde klarinet bij Arno Piters, Hans Colbers en Martin Spangenberg en bijvak kamermuziek bij Eberhart Feltz.

Rik Kuppen is een veelbelovende, jonge solist en kamermuziekmusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

Rik maakte voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen. Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma. Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo.

Rik volgde verschillende lessen bij onder andere Lars Vogt, Ferenc Rados, Rita Wagner, Edith Fischer, Dmitri Bashkirov, Naum Grubert, David Kuijken, Ronald Brautigam. Met zijn ensembles werd hij gecoacht door onder andere Eberhard Feltz, Reinbert de Leeuw, Vera Beths, Johannes Meisll, Hatto Beyerle en Petr Prause

In 2018 won hij samen met zijn pianokwintet De Formule De Grote Kamermuziekprijs. De

Formule is een experimenteel ensemble dat bijzondere voorstellingen maakt en kunstdisciplines combineert. Hun laatste voorstelling Gevangen in De Formule, gemaakt in samenwerking met het NJO, was een groot succes. ‘Deze voorstelling heeft mij ten diepste geraakt. Muzikaal en theatraal zorgden de fantastische musici van het ensemble voor een intense, onvergetelijke vertolking van Shostakovich’ pianokwintet, waarin alles perfect klopte en elkaar versterkte: een ‘gesamtkunstwerk’ in de ware zin des woord. Zo’n voorstelling is een zeldzaamheid, de tijd staat stil,’ schreef Truze Lodder.

Sinds 2020 is Rik de nieuwe vaste pianist van het Brackmantrio met Tim Brackman en Kalle de Bie. Kijk voor meer informatie op www.brackmantrio.com. Ook speelt hij veel samen met Oskar Back winnares Coraline Groen. Onlangs namen ze in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium van Den Haag het eerste deel van de vioolsonate van Richard Strauss op.

Reacties zijn gesloten.