5 november | Esther van de Ploeg, hobo; Yukiko Hasegawa, piano en Rens van Hoogdalem, verteller

5 november | Esther van de Ploeg, hobo; Yukiko Hasegawa, piano en Rens van Hoogdalem, verteller

Zondagochtend 5 November 2017 van 11.30-12.30 uur.

Na het boeiende en sprankelende optreden vorig jaar door Esther en Yukiko met als thema de Griekse Mythologie is dit concert geïnspireerd op de Franse impressionisten Koechlin, Ravel, Saint-Saens, Debussy en Faure die een grote invloed op elkaars werk hebben gehad. Het repertoire uit de 20e eeuw van o.a. Prokofiev sluit hier prachtig op aan. De verbindende tekst door Rens zal de te spelen werken in een breder perspectief plaatsen. Een extra dimensie die je nog intenser naar de muziek laat luisteren.

Charles Koechlin (1867-1950): Sonata Op.58, deel III
Sergei Prokofiev (1954-2014): Sonata nr 7 in Bes-groot Op. 83, deel III (piano solo)
Maurice Ravel (1875-1937): Mélodies populaires grècques, deel III en V
Camille Saint-Saëns (1835-1921): Sonata voor piano en hobo in D-groot, Op.166, deel I en II
Antal Doráti (1906-1988): Duo Concertante
Claude Debussy (1862-1918): Prélude “Ce qu’a vu le vent d’Ouest” (piano solo)
L’isle joyeuse (piano solo)
Gabriel Fauré (1845-1924): Sicilienne Op. 78
Ennio Morricone (1928-heden): Gabriels Oboe
Rabert Buzzard (1988-heden): Horizon of Ulysses

Esther van der Ploeg (1989) begon haar hobostudie in 2006 aan de vooropleiding van het Conservatorium van Amsterdam en vervolgde haar studie aan de vakopleiding bij Ernest Rombout. In 2011 stapte zij over naar het Conservatorium van Rotterdam waar zij studeerde bij Maarten Dekkers en Aisling Casey. In juni 2013 studeerde ze af voor de Bachelor of Music en kreeg daarvoor een stipendium uitgereikt. Onlangs behaalde zij de Master of Music aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn bij Prof. Dominik Wollenweber. Esther van der Ploeg heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Maurice Bourgue, Prof. Heinz Holliger, Stephan Schilli, David Walter, Nick Deutsch en Lucas Navarro en volgt ook regelmatig les bij Alexei Ogrintchouk en Ralph van Daal. Zij remplaceerde meerdere malen bij het Radio Filharmonisch Orkest, NedPho en het Doelen Ensemble en was verscheidende keren eerste hoboïste in het NJO (Nationaal Jeugd Orkest). Esther deed ook mee aan The Barbirolli Competition in 2014, en kwam in de halve finale. Tegenwoordig maakt zij deel uit van verschillende kamermuziekensembles, zo vormt zij een duo met de pianiste Yukiko Hasegawa. Esther werkt regelmatig mee aan de uitvoering van Bach Cantates, onder andere bij de Laurens Cantorij in Rotterdam. Esther studeerde ook koordirectie bij Wiecher Mandemaker, tevens aan het Conservatorium van Rotterdam. In september zal zij nog een specialisatie volgen in de Oude Muziek aan het Conservatorium in Amsterdam bij Josep Domenech. www.esthervanderploeg.nl

Yukiko Hasegawa (Hamamatsu, Japan) begint in Japan op vierjarige leeftijd met haar eerste pianolessen. Vanaf 1998 studeert ze piano bij Moto Sasaki, Tusa Ertzebet en Amadeus Webersinke in Tokio, alwaar ze een Master diploma behaalt in 2004. In dit jaar leert ze de fortepiano’s van het Hamamatsu Museum van Muziekinstrumenten kennen en ontwikkelt ze een interesse voor authentieke uitvoeringspraktijk. Vanaf 2005 zet Yukiko haar studie voort in Nederland aan het Conservatorium van Amsterdam bij Willem Brons. Ook volgt ze de studie Fortepiano bij Bart van Oort en Stanley Hoogland.
Ze ontvangt een Bachelor of Music diploma in 2008 en in 2009 voor respectievelijk piano en fortepiano. In deze jaren is Yukiko een Ambassadorial Scholar van het International Rotary Foundation. In september 2011 behaalt Yukiko het Masterdiploma voor piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Willem Brons beschrijft Yukiko Hasegawa “als een verfijnd, sensitief en muzikaal performer/pianist, met een opmerkelijk inzicht in de verschillende stijlen.” Als solist concerteert Yukiko in Nederland, Duitsland en Japan. Haar orkestdebuut maakte ze in 2004 in Hamamatsu, Japan, met het Krakow Philharmonisch Orkest, onder leiding van Roland Bader in Beethovens vijfde pianoconcert.
Yukiko is te horen in velerlei festivals als het Oude Muziek Festival Utrecht, Schiermonnikoog Festival, Masterclass Apeldoorn, Zeister Muziekdagen. In 2012 , 2013 en 2017 is Yukiko werkzaam als class accompanist voor The International Holland Music Sessions. Tevens is ze pianist voor o.a. Cellofestival Zutphen en Bass Amsterdam 2014.
Yukiko treedt regelmatig op met pianoduo partner Tobias Borsboom. Met hoboïst Esther van der Ploeg speelt zij enkele vertelconcerten, gebaseerd op Griekse mythologische verhalen.
Yukiko neemt deel aan de Imola Piano Academy Eindhoven voor verdere pianistische vervolmaking. Daarnaast volgde ze masterclasses, gegeven door o.a. Igor Roma, Enrico Pace, Klaus Hellwig, Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Pascal Devoyon. Ook neemt Yukiko met regelmaat lessen bij Dominique Merlet en Geoffrey Madge.
In februari 2014 organiseert ze in samenwerking met Artmotion het Festival der Kunsten in het Statenkwartier, Den Haag. Dit is een festival door jonge talentvolle professionals in kunst en klassieke muziek die hun werk presenteren in huiskamers.
Momenteel Yukiko is verbonden als docent aan Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK).
www.yukikohasegawa.com

Rens van Hoogdalem (1995) deed op zijn veertiende mee aan de productie ‘Ivan en de Honden’ van het Jeugdtheaterhuis Gouda, wat een eerste vruchtbaar contact met theater betekende. Daarna speelde hij in meerdere producties van het Jeugdtheaterhuis en schreef hij mee aan de familievoorstelling LOVE eveneens van Jeugdtheaterhuis Gouda. In 2015 werd hij aangenomen aan de acteursopleiding van de HKU, maar nam het besluit om in de plaats filosofie en Nederlandse Taal en Cultuur te studeren aan de Universiteit Utrecht. Naast zijn theateractiviteiten schrijft Rens poëzie, proza en columns. Zo deed hij mee aan verscheidene poetry slams in Utrecht en stond hij met een column in het tijdschrift Studium Generale van de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij actief als danser in de voorstelling Alleen De Grootste Nabijheid van DOX en Fabuleus die afgelopen seizoen door Nederland en België toerde. Deze voorstelling zal het komend seizoen hernomen worden in België en Nederland.

  • Entrée € 10,00 (studenten € 5,00) bij de ingang van het Speelhuus

 

Reacties zijn gesloten.