Strijktrio: Jeroen Dupont viool, Shih-Hsien Tsai altviool en Ketevan Roinishvili cello

Strijktrio: Jeroen Dupont viool, Shih-Hsien Tsai altviool en Ketevan Roinishvili cello

Zondag 4 februari 11:30-12:30 uur in Fletcher hotel Arion Vlissingen

Jonge topmusici vinden elkaar regelmatig in verschillende muzikale samenstellingen, zo ook Jeroen Dupont en Ketevan Roinishvili die op ons podium ook samen met andere musici hebben gemusiceerd. Het muzikale leven van Jeroen staat vol met excellente prestaties en prijzen en hij onderscheidt zich daarnaast ook als componist. Ook Ketevan en Shih-Hsien musiceren op het hoogste niveau met veel onderscheidingen. Ze vormen samen een prachtig strijktrio met een programma met 2 beroemde kamermuziekwerken waar we hoge verwachtingen van hebben.

Beethoven schreef 3 strijktrio’s welke hij beschouwde als zijn beste composities. Het te spelen trio in G-majeur heeft thematisch een grote rijkdom met snelle symfonische delen, langzame delen met een grote melancholische schoonheid en een briljant en virtuoos einde. Bij de introverte en romantische Schubert weerklinken stemmingswisselingen, lieflijke weemoed en soms somberheid in het lyrische strijktrio in G-flat majeur. In Schubert woont volgens Beethoven een goddelijke vonk.

Programma:

L. van Beethoven (1770-1827): Strijktrio G majeur Op.9 No. 1

. Adagio-Allegro con brio

. Adagio, ma non tanto, e cantabile

. Scherzo. Allegro

. Presto

F. Schubert (1797-1828): Strijktrio G-flat majeur D.581 (1817)

. Allegro moderato

. Andante

. Menuetto. Allegretto

. Rondo. Allergretto

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=aGNmElNT_8o

Jeroen Dupont rondde zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af met een bijzondere onderscheiding (summa cum laude). Dupont studeerde bij Vera Beths en eerder van 1997 tot 2004 bij Herman Krebbers en Coosje Wijzenbeek. Hij volgde masterclasses bij Giuliano Carmignola aan de bekende Accademia Musicale Chigiana in Siena in Italië waar hij voor zijn spel de Diploma of Merit ontving. Jeroen studeerde later ook aan het Conservatoire National Supérieur de Musique in Parijs bij Roland Daugareil.

Voor zijn vioolspel heeft Jeroen Dupont een groot aantal prijzen gewonnen. Zo won hij in 2001 de eerste prijs in de finale van het Nationaal Prinses Christina Concours. In 2001 won hij ook de Internationale Wettbewerb für Violinevan de Kulturstiftung Hohenlohe (Kloster Schöntal). En in 2003 het Davina van Wely concours in Den Haag. In 2007 werd hij geëerd met de eerste prijs op het 21e Nationaal Vioolconcours (beter bekend als het Oscar Back concours) in Amsterdam. Tenslotte ontving hij in 2008 de tweede prijs in het Helen Dowling vioolconcours. Als solist trad Dupont op met het Mendelssohn Kamerorkest, het Zürich Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Limburgs Symfonie Orkest en de Bombay Philharmonic.

Naast een zeer getalenteerd musicus onderscheidt Jeroen Dupont zich ook als componist. Hij schreef onder meer vioolduo’s en een divertimento voor strijkorkest die werden uitgevoerd in het Concertgebouw van Amsterdam. Jeroen bespeelt een viool die in 1714 in Milaan werd gemaakt door Giovanni Battista Grancino, een van de beste vioolbouwers. Deze viool is in bruikleen gegeven door de Stichting Muziekinstrumenten Nederland.

Nadat Dupont eerder al deel uitmaakte van het Palermo Orchestra Sinfonica del Teatro Massimo, speelt hij sinds deze maand in het Orchestre de Chambre de Paris, een van de meest vooraanstaande kamerorkesten in Europa.

De Taiwanese altviolist Shih-Shien Tsai (1990) begon zijn muzikale activiteiten op 6-jarige leeftijd. Na het voltooien van de bachelor aan de Tai-Nan National University of the Arts in Taiwan (2014) vervolgde hij zijn studie in Nederland. Daar volgde hij de master altviool bij Nobuko Imai en de strijkkwartet master met het Quatuor Danel; beide aan het Conservatorium van Amsterdam. In mei 2019 sloot hij het post-graduate programma aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) af met een eervolle vermelding.

Shih-Hsien Tsai is prijswinnaar van concoursen, zoals het Taiwan Student Competition in 2005 voor de junior categorie (I-Lan). Later in de senior categorie (Tai-Nan) in 2008 en 2010. In 2015 won hij de tweede prijs op het 4e Nationaal Altvioolconcours. Ook ontving hij met het strijkkwartet de 2e prijs op het Felix Mendelssohn Bartholdy Hochschulwettbewerb en kreeg hij in 2019 een studiebeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Tsai speelt momenteel in het Ciconia Consort als aanvoerder van de altviolen.

De Georgische celliste Ketevan Roinishvili studeerde tot 2005 aan het Muziekgymnasium bij professor Mikheil Khoshtaria en daarna bij Tamara Gabarashvili aan het Conservatorium van Tbilisi. Met hulp van dirigent Lev Makiz en de Stichting Vrienden van het Conservatorium van Tbilisi ging ze studeren in Amsterdam. Ze sloot haar Bachelor cum laude af bij Dmitri Ferschtman. Ketevan studeerde aan de Universität für Musik und darstellende Kunst Wien bij professor Reinhard Latzko. Daarna voltooide ze haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Floris Mijnders met de hoogste graad: cum laude.

Ketevan is een vooraanstaand solist en kamermusicus. Ze trad op als soliste met dirigenten als Adrian Prabava, Cem Mansur en Willem de Bordes. Ook is ze regelmatig te gast in verschillende orkesten waaronder het Amsterdam Sinfonietta en het Radio Filharmonisch Orkest. Ketevan trad op tijdens het beroemde Prinsengrachtconcert in Amsterdam. Ze is lid van het cellokwartet ‘Ferschtman’ met Dmitri Ferschtman, Larissa Groeneveld en Willem Stam.

Reacties zijn gesloten.