1 april | TOEAC

1 april | TOEAC

Zondagochtend 1 April 2018 van 11.30-12.30 uur

In een nieuwe ambiance, de Pakhuizen van het muZEEum (Nieuwendijk 11 Vlissingen)

TOEAC: Renée Bekkers en Pieternel Berkers, Accordeonduo

In de klassieke muziek heeft de accordeon zijn imago een beetje tegen totdat je hebt geluisterd naar het tot de internationale top behorende accordeonduo TOEAC. De jonge Renée Bekkers en Pieternel Berkers beschikken over een adembenemende vingervlugheid en muzikaal inzicht. Ze hebben over de hele wereld gespeeld en zijn o.a. te gast geweest bij DWDD en Podium Witteman. Onder hun handen verandert de accordeon in een toverdoos, die kan schetteren als een trompet, zingen als een hobo, zinderen als een compleet strijkorkest of donderen als een orgel. Ze vertolken verhalen uit befaamde muzikale sprookjes van Grieg, Wammes en Tchaikovski en de door Piazzolla en de Murashkin vernieuwde Zuid-Amerika Tango.

A. Piazzolla (1921-1992) SVP, arr. TOEAC

E. Grieg (1843-1907) Peer Gynt Suite, arr TOEAC
(Morgen Mood, The Death of Ase, Anitra’s Dance, In the Hall of the Mountain King)

A. Wammes (1953-heden) Cours de la Vie (2017)

B. de Murashkin (1982-heden) Tango Organico (2011)

A. Piazzolla (1921-1992) Oblivion, arr. TOEAC

P. Tchaikovsky (1840-1893) delen uit ’De Notenkrakerssuite’, arr. TOEAC

S. Klein Caricias


Renée Bekkers
(1985) en Pieternel Berkers (1986) vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. Zij studeerden beiden aan het Fontys Conservatorium bij Ronald van Overburggen en aan ‘The Royal Danish Academy of Music’ in Kopenhagen bij de professoren Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij hun Master Cum Laude behaalden. In september 2015 rondde TOEAC daar de ’solistenopleiding’ af.

Ze behaalde1e prijzen op het Novam-accordeonconcours, het Prinses Christina Concours, Grand Prix International (Frankrijk), Premio Internazionale di Fisarmonica (Italië), de Legatkonkurrence (Denemarken) en finaleprijzen op het Grachtenfestival Conservatorium Concours, ’Cultuur en Ondernemen’ bij de Kamer van Koophandel en bij Dutch Classical Talent. TOEAC geeft concerten in binnen en buitenland waaronder Indonesië, Zuid-Afrika, Canada, China, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Turkije, België en Nederland. Ze speelden op festivals als het Cheltenham Festival, Festival de Saintes, Festival van Vlaanderen, Rheingau Festival, Festival Aardklop, Kultur im Kreis, Mosel Musikfestival, Gergiev Festival etc. Het duo stelt zelf haar programma’s samen en produceert meerdere voorstellingen zoals ’TOEAC Pictures…’ (2013), ’Petrushka’ (2014), ’Pas de Deux’ (2015), Fairly Tales (2016) en Melle (i.s.m. Lies Pauwels en Josse de Pauw).

Pieternel en Renée waren te horen en te zien in verschillende (internationale) tv- en radioprogramma’s waaronder ‘De Wereld Draait Door’ en ‘Vrije Geluiden’. Zij werkten samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers waaronder Kader Abdollah, Regina van Berkel, Barbara van Loon duo Strijbos van Rijswijk etc. TOEAC speelde samen met o.a. orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, het Nieuw Ensemble, Orkest de Volharding, het Asko|Schönberg ensemble, het Malando Orkest, het Metropole Orkest en het Rotterdams Kamerorkest. Er zijn composities geschreven voor het duo door o.a. G. Beljon, C. Meijering, N. Huijbregts, B. de Murashkin, B. Richter, N. Ioakiem, B. B. Skjelbred, E. Caine en N. Whiteman. C. Farmakis en N. Ioakeim schreven een dobbelconcerto voor TOEAC.

TOEAC bracht drie CD’s uit: ‘Nordic Music’ met werken van Scandinavische componisten en ’TOEAC Pictures…’ met ‘De Schilderijententoonstelling’ van Modest Mussorgsky en een nieuw werk van Chiel Meijering. In 2016 verscheen de nieuwste CD met Strawinsky’s

Petrushka en verschillende tango’s. Eigen producties zijn Air Sensible – met componistenduo Strijbos van Rijswijk, Nordic Music, Petrushka – met filmbeelden ontwikkeld door Beeldpraat, TOEAC Pictures… – Regulier- en kinderconcert, ’Pas de Deux’ (i.s.m. TOEAC, Sax&Stix en acrobatenduo), Pas de Deux – straattheatervoorstelling met Sax & Stix en acrobatenduo Tom & Ayla, Fairly Tales – Regulier- en kinderconcert, SelfDestruct – i.s.m. componiste Genevieve Murphy en in 2018-2019 De Paraplu – kindervoorstelling met o.a. Klaartje van Veldhoven en Annechien Koerselman.
www.toeac.nl

  • Entree is inclusief museumbezoek € 10,00 + € 2,50 of museumkaart

 

Reacties zijn gesloten.