18 maart | Sexteto Recuerdo

18 maart | Sexteto Recuerdo

Zondagochtend 18 maart 2018 van 11.30-12.30 uur.

Liefhebbers van de uit Zuid-Amerika afkomstige Tango kunnen hun hart ophalen bij het optreden van het ensemble Sexteto Recuerdo. De Tango is eind 19e eeuw ontstaan met onder andere Afrikaanse, Zuid-Europese en Slavische invloeden. Het is met name Astor Piazzolla die aan de Tango weer een nieuw gezicht heeft gegeven. Een aantal van zijn werken zal het Ensemble, in een bijzondere bezetting, voor het voetlicht brengen waarbij de tangomuziek wordt benadert vanuit een klassiek oogpunt. Het geeft de tango een bijzondere kleur. Daarnaast kunnen we genieten van werken van de bandoneonist di Matteo en de eigentijdse componist Mackey.

Ensemble Sexteto Recuerdo: Marijke de Jong, fluit; Evelien de Vries, klarinet; Oscar Trompenaars, saxofoon; Leo van Lierop, accordeon; Tessa Verboven, piano; Bente Jasmijn, contrabass


Luis di Matteo
(1934-heden) Retrospectivo
Astor Piazzolla (1921-1992) Suite del angel
Milongá del angel
La Muerte del angel
Resurrecctión del angel
John Mackey (1973-heden) Breakdown tango
Astor Piazzolla (1921-1992)  Tangazo
Astor Piazzolla (1921-1992) Concierto para quinteto

 
Het ensemble Sexteto Recuerdo is een jong ensemble bestaande uit klassiek geschoolde en jazz georiënteerde musici van het conservatorium in Tilburg. Het ensemble voert de tangomuziek uit in een niet-traditionele bezetting met meerdere blaasinstrumenten. Sinds 2015 vertolken zij de werken van de bekende tango-componist Piazzolla, en andere moderne componisten zoals John Mackey en Luis di Matteo. Coaching kregen zij onder meer van jazzpianist Bert van den Brink en saxofonist Johan van der Linden. In de zomer van 2017 speelden zij op het zomermuziekfestival van Brasov in Roemenië. In deze formatie mengen zij virtuositeit en vurigheid, dans en melancholie in een prachtige samensmelting van licht en klassiek.


Leo van Lierop
(1991) studeerde accordeon aan het Fontys Conservatorium te Tilburg bij Ronald van Overbruggen en Gerie Daanen. In 2013 behaalde hij het Bachelordiploma, in 2015 behaalde hij de Mastergraad. Na enkele jaren piano en orgel als bijvakken gevolgd te hebben, startte hij in 2013 een studie HaFa-Directie naast zijn accordeonopleiding. Ook deze opleiding sloot hij succesvol af in 2015 bij Hardy Mertens. Masterclasses accordeon kreeg hij o.a. van Stefan Hussong, Ivan Koval, Yuri Shiskin, Friedrich Lips en Miljan Bjeletic. Verdieping in de uitvoering van Barokmuziek kreeg hij bij Jacques Ogg en Wilbert Hazelzet.
Voor zijn specialisatie in het dirigeren van accordeonorkesten kreeg hij extra lessen van dirigent en componist Stefan Hippe, welbekend in de accordeonwereld.
Als accordeonist is Leo actief in diverse samenstellingen. Regelmatig soleert hij bij harmonie- en symfonieorkesten. Ook voert hij regelmatig grote werken op met koren, zoals het Requiem van Fauré en de Petite Messe Solennelle van Rossini. Hij is sinds zijn eerste deelname onafgebroken prijswinnaar bij het Nationaal Accordeon Concours, dat ieder jaar plaatsvindt.
Naast zijn activiteiten als solist en in Sexteto Recuerdo vormt hij een duo met fluitiste Arjanne Bruggeman en een duo met accordeoniste Maaike Lips. Als accordeondocent is hij actief bij muziekcollectieven in Hilvarenbeek, Reusel en Vught. Als dirigent is hij aangesteld bij accordeonverenigingen in Hilvarenbeek, Lekkerkerk, Amsterdam en Den Haag.

Oscar Trompenaars (1993) volgde zijn Bachelor Klassiek Saxofoon aan het Fontys Conservatorium Tilburg bij Andreas van Zoelen, en rondt dit jaar zijn Master af aan het zelfde instituut. Zijn brede interesse voor zowel oude als nieuwe muziek gecombineerd met een fascinatie voor oude saxofoons maken hem tot een veelzijdig muzikant. Naast Recuerdo is hij actief als baritonsaxofonist bij het BRON Saxofoonkwartet, dat in 2016 de Fontys De Toonzaal Kamermuziekprijs won en verschillende optredens op de Nederlandse radio verzorgde. Als docent is Oscar verbonden aan Harmonie Oefening & Uitspanning en Beek en Donk, en verzorgt hij projecten voor verschillende basisscholen.

Evelien de Vries (1989) behaalde zowel haar bachelor- als master of music diploma klarinet met hoge onderscheiding aan het conservatorium in Tilburg. Ze kreeg lessen van Lars Wouters van den Oudenweijer, Benjamin Dieltjens en Pascal Moraques. Masterclasses volgde ze onder meer bij Martin Fröst, Charles Neidich en Jörg Widmann. Tijdens haar studie volgde ze basklarinetlessen bij Carlos Galves Taroncher en speelde mee in het Nationaal Jeugd Orkest en het Nederlands Studenten Orkest. Tegenwoordig is ze remplaçant bij orkesten (waaronder Het Zeeuws Orkest) en maakt ze onderdeel uit van diverse ensembles. Als klarinetdocente is ze verbonden aan Muziekschool Musicsande en geeft ze klarinetles in haar lespraktijk in Middelburg.

Marijke de Jong kreeg haar eerste lessen fluit van Appelona Klarenbeek. Ze vervolgde haar studie op het ArtEZ conservatorium in Zwolle bij Jorge Caryevschi bij wie ze haar bachelorsdiploma behaalde. Momenteel doet ze de masteropleiding bij Aldo Baerten op het conservatorium te Utrecht, bij wie ze in november hoopt af te studeren. Masterclasses kreeg ze van verschillende docenten, waaronder William Bennett, Peter Lukas Graf, Jean-Claude Gérard, Abbie de Quant, Emily Beynon, Peter Verhoyen en Vincent Cortvrint. Tijdens haar studie speelt Marijke in verschillende kamermuziekformaties. Ze vormde jarenlang een duo met gitarist Carlos Diaz Mendoza. Ook richtte ze het ensemble MUSICUORE op, een ensemble in wisselende bezetting, waarmee ze speelde in Zuid-Korea, Roemenië en verschillende keren in Mexico tijdens het Festival Internacional de Música in Mexico City. Op dit moment zijn Triomos en Recuerdo haar vaste ensembles. Op projectbasis speelt ze mee in grotere bezettingen. Zo heeft ze enkele projecten gedaan met het Ensemble Conservatoire, het Parnassus Ensemble, Young Persons Concerts en het Van Wassenaer Consort. Daarnaast heeft ze een eigen fluitlespraktijk in Veenendaal.

Bente Jasmijn is op jonge leeftijd begonnen met dwarsfluitlessen. Op haar 16e begon ze met basgitaarlessen, waarmee ze twee jaar later naar het conservatorium ging. Daar kwam ze in aanraking met de contrabas, wat uiteindelijk haar grootste passie blijkt te zijn. Momenteel studeert ze Jazz Contrabas bij Marc van Rooij aan het Fontys Conservatorium. Bente vindt afwisseling in muziekstijl het leukst. Vaste formaties waar ze in speelt zijn de Leon Jazz Society (jazz), Sexteto Recuerdo (tango), Stephan Peters (muziektheater/kleinkunst), Koosje (kleinkunst). Ze volgde masterclasses bij de Metropole Academy en met Stephan Peters won ze de kleinkunstprijs op de Gentse Feesten 2016.

Tessa Verboven (1991) uit Veldhoven begon met pianospelen toen ze zes jaar oud was. Tijdens het vwo volgde ze de vooropleiding van het conservatorium in Tilburg. Na de middelbare school combineerde ze een opleiding aan het Tilburgs conservatorium met een studie Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Tessa heeft in het verleden les gehad van Hans Eijsackers en Jelena Bazova. In 2015 is zij afgestudeerd van het Tilburgs conservatorium met een eindrecital in TivoliVredenburg te Utrecht. Tessa is de pianiste van het Rubio Trio, waarin zij samenspeelt met violiste Tessa van Buuren en celliste Felicia Dercksen. Al 3 jaar lang treden zij samen op en spelen bij voorkeur werken uit de 20e eeuw. Daarnaast is ze één van de drie pianisten van vleugeltrio DRIETAKT, naast Steven van Gool en Sylvie Klijn, dat regelmatig Canto Ostinato van Simeon ten Holt ten gehore brengt. Tot slot werkt zij samen met de zangeres Martina Rádli uit Hongarije om werken uit de opera, operette en de Hongaarse volksmuziek een podium te geven.

  • Entrée € 10,00 (studenten € 5,00) bij de ingang van het Speelhuus

 

Reacties zijn gesloten.