17 december | Rob en Sebastiaan van Bavel, pianoduo

17 december | Rob en Sebastiaan van Bavel, pianoduo

Zondagochtend 17 December 2017 van 11.30-12.30 uur

Een uniek concert met de pianovirtuozen Rob en Sebastiaan van Bavel. Vader en zoon zijn beiden in het bezit van een Edison Award en onderscheiden zich zowel met klassieke muziek als jazz. Rob won prestigieuze prijzen als Thelonious Monk en Wessel Ilcken en Sebastiaan het Prinses Christina Concours voor zowel klassiek als jazz. De absolute top in Nederland en ver daarbuiten. Ze spelen een combinatie van klassieke thema’s van Claude Debussy en Aleksandr Skrjabin, Jazzstandards van Sonny Rollins en John Coltrane en eigen composities met b.v. invloeden van de minimal music van Simeon ten Holt. De diversiteit en dynamiek van de stukken geeft alle ruimte aan hun virtuoze, fantasievolle en uitdagende spel. Een concert waar zowel de liefhebber van klassieke muziek als van jazz zijn hart bij op kan halen.

Het concertprogramma is gebaseerd op de eerste CD van dit Edison Duo: ‘Like Father, like Son’:

Sonny Rollins (1930-heden): Oleo
Claude Debussy (1862-1918): Epigraphes antiques No1
Rob van Bavel: Towards the light
Geïnspireerd door Simeon ten Holt: Minimal effort, maximum result
Aleksandr Skryabin (1872-1915): Prelude no. 2, opus 11
Rob van Bavel: Prelude for Jules 5,6,7,8
John Coltrane (1926-1967): suite after the rain, naima, countdown


Rob van Bavel
(1965) studeerde in 1987 cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium met de hoogste mogelijke aantekening. Hij won verschillende prijzen, o.a. de tweede prijs bij de eerste “The Thelonious Monk Jazzpiano Competition” (Washington D.C.), als solist in Duitsland/België, de Wessel Ilcken Prijs in Nederland, in 1990 de Nederlandse Edison voor de cd “Rob van Bavel trio” en diverse solistenprijzen in Leverkusen en Hoeilaart. Als sideman en als leider bracht Rob meer dan 100 cd’s uit, met o.a. de eigen formaties: ‘’The Ghost, The King and I’, het ‘Rob van Bavel Octet’ en het ‘Rob van Bavel Trio’. Hij toerde overal in Europa, Canada, USA, Japan, Vietnam, Indonesië, Zuid-Korea en Siberië, speelde regelmatig met o.a. Randy Brecker, Johnny Griffin, Woody Shaw, Gary Willis en gaf verschillende masterclasses in onder meer Zuid-Korea, Liechtenstein, Spanje en Nederland. Rob is tevens docent Jazz aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. http://www.robvanbavel.com

Pianist en componist Sebastiaan van Bavel (1992) studeerde evenals Rob cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium met de hoogste mogelijke aantekening, staat nog aan het begin van zijn carrière maar heeft desondanks al een indrukwekkend CV opgebouwd. Naast enkele kleinere prijzen, schrijft hij in 2008 het Prinses Christina Concours in de categorie Jazz op zijn naam. Drie jaar later wint hij ditzelfde concours in de categorie Klassiek, gezien zijn uitzonderlijke talent binnen zowel de klassieke muziek als de jazz. In 2014 won hij de Edison Award, tevens de ‘Talent Award’ (‘s Hertogenbosch), de Dordtse Jazzprijs en de tweede prijs van de UNISA Piano Competition in Zuid-­‐Afrika. In Van Bavels muziek is overduidelijk zijn liefde voor beide genres terug te horen. Zijn indrukwekkende pianospel laat hij optimaal tot zijn recht komen in composities die wat betreft structuur meer weg hebben van een klassieke symfonie dan van een jazz-standard. Met bassist Maciej Domaradzki en drummer Remi Troost heeft Van Bavel de ideale muzikale partners gevonden om deze composities tot in perfectie uit te voeren. Sebastiaan studeert nu aan het Conservatorium van Amsterdam (Jazzpiano Masterstudie), en werkt v.n.l. aan eigen projecten met zijn trio (Cd: ‘as the journey begins’) en Quintet.
http://www.sebastiaanvanbaveltrio.com

  • Entrée € 10,00 (studenten € 5,00) bij de ingang van het Speelhuus

 

Reacties zijn gesloten.