3 september | Pieter van Loenen, viool en Tobias Borsboom, piano

3 september | Pieter van Loenen, viool en Tobias Borsboom, piano

Zondag 3 september, 11.30 – 12.30 uur.

Het openingsconcert van dit seizoen wordt verzorgt door de jonge topmusici Pieter van Loenen, viool en Tobias Borsboom, piano. Een buitengewoon getalenteerd duo, winnaars van concoursen waarbij het spel van Pieter werd omschreven als buitengewoon energiek en diep muzikaal en Tobias een intelligent musicus werd genoemd met een juweel van een toucher die zoekt naar betekenis, poëtische waarheden en klankschoonheid. Ze vertolken een prachtig programma dat volledig recht zal doen aan hun muzikale kwaliteiten en de harten van de luisteraars sneller zal doen kloppen.

W.A. Mozart (1756-1791): Sonate voor piano en viool in C groot, KV 303
I. Adagio – Allegro molto
II. Tempo di menuetto

L. van Beethoven
(1770-1827): Sonate voor piano en viool nr. 10 in G groot, op. 96
I. Allegro moderato
II. Adagio espressivo
III. Scherzo: Allegro – Trio
IV. Poco allegretto

P.I. Tsjaikovski
(1840-1893): “Méditation” uit “Souvenir d’un lieu cher”, op. 42

I. Stravinsky
(1882-1971) Divertimento uit “Le baiser de la fée”
I. Sinfonia
II. Danses Suisses
III. Scherzo (Au Moulin)
IV. Pas de deux : Adagio, Variation, Coda


Pieter van Loenen
(1993) begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours.

Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. Met pianist Tobias Borsboom als vaste duopartner treedt Pieter regelmatig op, alsook met gevestigde ensembles als het Ludwig-collectief en Amsterdam Sinfonietta. Daarnaast is hij te bewonderen in de veelbekroonde film Night Fall, het Virtual Reality-ballet van Het Nationale Ballet waar hij de muzikale hoofdrol in vertolkt.

Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg.

Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen.

Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
http://www.pietervanloenen.nl


Tobias Borsboom
(1988) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment.
Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma ‘Wanderer’ in Polen en Indonesië. Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt. Tobias toont zich een veelzijdig musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Sinds 2017 werkt Tobias Borsboom intensief samen met celliste Pamela Smits, als gastprogrammeur van de concertserie ‘Vriendenconcerten’ in de Zuiderkerk van Amsterdam. Met pianoduo partner Yukiko Hasegawa organiseert Tobias concerten onder de naam ‘Podium Pianoboom’ in Den Haag en omstreken en zij speelden in samenwerking met Operagroep The Fat Lady de Carmina Burana van Carl Orff. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan ‘Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij onderdeel van Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met ‘A room with a view’. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, en Mata Hari, waarvan de laatste is geschreven en wordt verteld door Jan Brokken.

De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.
http://www.tobiasborsboom.com

  • Entrée € 10,00 (studenten € 5,00) bij de ingang van het Speelhuus

 

Reacties zijn gesloten.