6 mei | Jolente De Maeyer, viool en Nikolaas Kende, piano

6 mei | Jolente De Maeyer, viool en Nikolaas Kende, piano

Zondagochtend 6 Mei van 11.30-12.30 uur

Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende, beiden getalenteerde solisten en succesvol op internationale wedstrijden, vormen vanaf 2003 een duo. Jolente werd bekroond voor haar “technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel” en in 2015 brachten ze hun debuut-cd Kreutzer Sonata uit welke lovende kritieken kreeg in de pers. De vioolvirtuoos Rudolphe Kreutzer vond deze door Beethoven aan hem opgedragen sonate onbespeelbaar. Jolente echter beheerst deze sonate helemaal met een volle krachtige toon, loepzuivere akkoorden en een dito intonatie. Een prachtige afsluiting van de 4 viool/piano concerten in het teken van de 10 vioolsonates van Beethoven dit seizoen.

Beethoven (1770-1827): Sonate nr. 8 in G Groot, Op. 30, no. 3

Beethoven (1770-1827): Sonate nr. 9 in A Groot, Op. 47, ‘Kreutzer’

 

Jolente De Maeyer (1984) begon op vierjarige leeftijd met zowel viool- als pianoles. Op 14 jarige leeftijd ging ze op uitnodiging van Yehudi Menuhin haar muziekstudies voortzetten op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Ze vervolgde haar studie aan het Royal College of Music te Londen bij Natasha Boyarsky, aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler te Berlijn, waar ze haar Konzertdiplom behaalde bij Stephan Picard, en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze zich vervolmaakte bij Augustin Dumay. Ze werd de jongste laureate ooit van Jong Tenuto in 1990, behaalde de eerste prijs op de Charles de Bériot wedstrijd in Brussel en werd prijswinnaar op verschillende internationale wedstrijden zoals Cardona International Competition in Portugal, International Violin Competition ‘Liana Issakadze’ in Rusland in 2004 en de Britten International Violin Competition in London in 2005. In 2009 werd Jolente halve finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Jolente trad als soliste op met orkesten waaronder het Yehudi Menuhin Orchestra, het Vlaams Radio Orkest, de Filharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, Orchestre Royal de chambre de Wallonie, het Filharmonisch Orkest van Luik, het St-Petersburg State Academic Capella Chamber, het St-Petersburg State Academic Capella Symphony Orchestra en het Norfolk Symphony Orchestra. In België concerteerde ze in zalen zoals Bozar, Flagey, de Elisabethzaal, de Singel en de Roma. Daarnaast speelde ze op binnen- en buitenlandse festivals zoals het Festival van Vlaanderen, het Festival van Montpellier en Menton, en trad ze ook op in Rusland, Portugal, Kroatië, Duitsland, Nederland, Spanje, Zwitserland en Engeland, onder meer in de Royal Albert Hall, Queen Elisabeth Hall, Fairfield Halls en de Wigmore Hall. In 2013 maakte ze haar debuut in Amerika waar ze naast verschillende recitals het vioolconcerto van Tchaikovsky uitvoerde met het Waco Symphony Orchestra o.l.v. Stephen Heyde. Ze is ook zeer actief met van kamermuziek en vormt sinds 2003 een duo met pianist Nikolaas Kende. Samen richtten ze ook het Rubensensemble in 2007 op.

Als concertmeester werkt Jolente sinds 2013 regelmatig samen met het Symfonieorkest van de Munt en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik.

Jolente nam in 2010 samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik onder leiding van Patrick Davin het zesde Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps op. In 2011 kreeg deze opname de René Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers. In 2013 nam ze samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik onder leiding van Christian Arming het tweede Vioolconcerto van Saint-Saëns op. In 2016 ontving Jolente de Klara prijs voor ‘Jonge belofte van het jaar’. In 2016 verscheen ook de cd ‘Kreutzersonate’ die Jolente met Nikolaas opnam. Naast lovende kritieken won deze cd ook de ‘Gouden Label’ prijs van Klassiek Centraal. Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Noord-Amerika, Canada en Zuid-Afrika.
www.jolentedemaeyer.com


Nikolaas Kende
studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende en het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hierna volgde samenwerking met Elisso Virsaladze aan de Hochschule für Musik und Theater München en de Scuola di Musica Fiesole en kreeg hij onderricht van D. Bashkirov, A. Ciccolini, M. Perahia, D. Alexeev en Radu Lupu. Op jonge leeftijd won Nikolaas de Cantabile wedstrijd (Antwerpen, 1998), de Internationale EPTA wedstrijd voor piano-duo’s (1999), Axion Classics (Brussel, 1999), de Stefaan de Jonghe wedstrijd (Aalst, 2000) en de Tenuto wedstrijd (Brussel, 2002). In 2002 werd hij laureaat van de Belgian Foundation for young soloists. In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de YPF-westrijd in Den Haag en in 2005 won hij op de pianisten-parade te ’s Hertogenbosch zowel de publieksprijs als de persprijs. In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won. In 2007 werd hij laureaat van de wedstrijd Jonge Solisten, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe.

Na zijn succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd (2007) treedt Nikolaas regelmatig op in Nederland, Frankrijk (festival Montpellier, festival Menton, festival Vexin), Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en de Nederlandse Antillen.

In 2009 maakte hij zijn debuut in Amerika (California en Texas), waar er in 2013 opnieuw een tournee volgde. In 2015 maakte hij de door pers geprezen muziektheatervoorstelling Kreutzersonate en bracht een recitaltournee hem in Zuid-Afrika en Mozambique.

Als solist vertolkte hij concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het Brussels Philharmonic, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin, Stephen Heyde en David Agnus. Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op. Hij is regelmatig te beluisteren op radio (Klara, RTBF, AVRO, Radio Romania, France Musique, WDR) en televisie. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen, eerst als assistent van Levente Kende en Heidi Hendrickx en als begeleider, en vanaf september 2015 als hoofddocent piano, met als assistent Levente Kende. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als jurylid op pianowedstrijden en als leraar op muziekstages. Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China.
www.nikolaaskende.com

  • Entrée € 10,00 (studenten € 5,00) bij de ingang van het Speelhuus

 

Reacties zijn gesloten.