7 mei | Pianovirtuozen Nicolas van Poucke en Thomas Beijer

7 mei | Pianovirtuozen Nicolas van Poucke en Thomas Beijer

Zondagochtend 7 Mei van 11.30-12.30 uur.

Het 4e en tevens laatste concert in de serie pianoduo wordt gegeven door de jonge pianovirtuozen Nicolas van Poucke en Thomas Beijer. Ze behoren tot de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland.
Beiden wonnen vele prestigieuze prijzen waaronder het Prinses Christina Concours en speelden zowel solo als met orkest op belangrijke podia in binnen- en buitenland. Nicolas is een gedreven musicus die de structuur van de muziek haarfijn aanvoelt en invult met een kleurrijk pallet van dynamiek en emoties. Jaap van Zweden noemde hem niet voor niets een extreem talent. Een internationale jury omschreef Thomas als “een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.” Hij is tevens componist en heeft de Suite uit ‘de opera Het Sluwe Vosje van Janáček” gearrangeerd. Het belooft een meesterlijk optreden te worden.

W.A. Mozart (1756-1791): Sonate voor twee piano’s in D, KV488
Allegro con spirito
Andante
Allegro molto
L. Janáček (1854-1928) arr. T. Beijer: Suite uit ‘Het Sluwe Vosje’
Andante
Andante
J. Brahms (1833-1897): Variaties op een thema van Haydn, op. 56b

Nicolas van Poucke (1992) begon op zesjarige leeftijd met pianolessen, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en Jan Wijn. Verder kreeg hij lessen van Murray Perahia en volgde masterclasses bij Emanuel Ax, Dmitri Bashkirov, Stephen Kovacevich, Gary Graffman, JeanYves Thibaudet, Jean Bernard Pommier, Maria Joao Pires, Menahem Pressler en Pascal Devoyon. Nicolas behoort inmiddels tot één van de meest vooraanstaande Nederlandse pianisten van zijn generatie. Sinds zijn debuut in Het Koninklijk Concertgebouw op dertien jarige leeftijd heeft Nicolas opgetreden in alle grote muziekcentra van Nederland en gaf concerten in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Griekenland, Engeland, Canada en in de VS.

Nicolas won vele prijzen waaronder 1e prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationale Steinway & Sons Pianoconcours. In 2009 won hij op het European Union Piano Competition in Praag een prijs voor de beste interpretatie van een werk van J.S. Bach. In 2010 won hij de hoogste prijs in zijn leeftijdscategorie tijdens het Nationaal Pianoconcours en in 2013 ontving hij de eerste prijs en de publieksprijs tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours in het Koninklijk Concertgebouw waarna hij een concert gaf op het Grachtenfestival met Igor Roma wat uitgezonden werd op televisie (Cultura24). Hij was te gast op diverse festivals waaronder Het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en Festspiele Mecklenburg Vorpommern. Met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Gershwin, Poulenc en Rachmaninoff soleerde Nicolas bij diverse Nederlandse orkesten. In 2013 verscheen het debuutalbum van Nicolas getiteld “I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music”. De Volkskrant schreef: Een cd die je bij je lurven grijpt door een ontzagwekkende concentratie en een mooi ontwikkeld gevoel voor timing. Naast zijn activiteiten als solist is Nicolas een gepassioneerd kamermusicus. Hij werkt veelvuldig samen met zijn zus, celliste Ella van Poucke, met een breed repertoire reikend van Bach tot Messiaen en Schnittke. Ook werkt Nicolas met leden van Het Koninklijk Concertgebouw Orkest (Camerata RCO) en was vaak te gast bij Het Reizend Muziekgezelschap waar hij samenwerkte met musici als Christiaan Bor, Godfried Hoogeveen en JeanClaude vanden Eynden. Overige kamermuziekpartners waren o.a. Igor Roma, Colin Carr, Claudio Bohorquez, Andreas Reiner, Judith Serkin, Gil Sharon, Het Rubens Kwartet, Het Alma Kwartet en Emmy Verhey. In het seizoen 2017/18 zal van Poucke’s Chopin-album on Gutman Records en recitals met a.o. The Royal Concertgebouw in Amsterdam worden uitgegeven.
www.nicolaspianist.com

Thomas Beijer (1988) is een jonge pianist en componist die wordt geprezen om zijn excellente techniek en artistieke integriteit. In zijn composities en gepassioneerde spel komt een helder en diepgaand muzikaal inzicht tot uiting. Thomas studeerde bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam en volgde masterclasses bij onder anderen Jorge Luis Prats, Emanuel Ax, Menahem Pressler, Murray Perahia, Pascal Devoyon, Jacques Rouvier en Elza Kolodin. In 2011 sloot hij zijn Masterstudie af met de hoogste onderscheiding. Met het winnen van het YPF Nationaal Pianoconcours 2007 plaatste hij zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als "een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een ware kunstenaar." Thomas geeft sinds zijn tiende jaar recitals in Europa en Azië en als solist speelde hij onder meer pianoconcerten van Mozart, Beethoven, Brahms, Grieg, Franck, Ravel, Gershwin en Adams, onder andere met het Residentie Orkest, Het Brabants Orkest, Amsterdam Sinfonietta en het Nederlands Studenten Orkest.
Hij werkte met dirigenten als Neeme Järvi, Nicholas Milton, Ed Spanjaard en Bas Wiegers.
Zijn repertoire reikt van zeventiende-eeuwse muziek tot hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek; werken van de componisten Albéniz, Granados en De Falla maken regelmatig deel uit van zijn programma's.Thomas Beijer is een veelzijdig musicus. Naast zijn solo-optredens is hij ook actief als componist en gepassioneerd kamermusicus. Hij maakt deel uit van de Amsterdam Chamber Soloists en is regelmatig te gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble van het Koninklijk Concertgebouworkest.

In 2008 verscheen Thomas Beijers debuut-cd, met werken van Brahms. Zijn tweede cd, met muziek van Rachmaninoff, volgde in 2012. Lyrone Records bood Thomas in 2013 een contract aan, wat resulteerde in de release van Canción y Danza en de voorbereiding van zijnvierde cd. Zijn opnames zijn wereldwijd verkrijgbaar in ruim 40 landen. Thomas ontvangt steun uit een trustfund dat hem beschikbaar is gesteld door de Young Pianist Foundation.
www.thomasbeijer.com

 

 

Reacties zijn gesloten.