Duo Ebano: Marco Danesi, klarinet en Paolo Gorini, piano

Duo Ebano: Marco Danesi, klarinet en Paolo Gorini, piano

Zondag 16 oktober 11:30-12:30 uur in hotel ARION aan de Boulevard Bankert te Vlissingen

Paolo Gorini, piano en Marco Danesi, klarinet hebben elkaar ontmoet tijdens hun studie aan het Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano en spelen naast het klassiek en romantisch kamermuziekrepertoire ook hedendaagse muziek. Duo Ebano was de grote winnaar van de Storioni Toonzaal Competitie 2017 en won tevens de Publieksprijs en de Omroep MAX Jong Talent Prijs. Ook waren ze te gast op diverse muziekfestivals in Italië en Nederland en finalist bij het Dutch Classical Talent 2020.

Hun optreden staat in het teken van werken uit de latere periode van de Duitse componist Brahms. Brahms was een wonderkind en werd op 10-jarige leeftijd al gevraagd voor een piano solo tournee door Amerika. Als componist was hij een van de laatste grote romantici met volkse invloeden en bewonderaar van de klassieke traditie van o.a. Bach, Mozart, Haydn en Beethoven maar ontsnapte hieraan op latere leeftijd. Zijn harmonische vondsten, instrumentatiekunst en ritmiek waren zeer modern in zijn tijd met zelfs impressionistische kenmerken. De 2 te spelen klarinetsonates op. 120 worden beschouwd als de grote meesterwerken in het klarinetrepertoire waarin de schoonheid van de klank en de klankkleur van de klarinet werden ontdekt. De te spelen (bewerkte) pianostukken zijn te beschouwen als kleine moderne lyrische composities.

Programma:

Brahms (1833-1897):

  • Sonata op. 120 nr. 2
  • Intermezzo op. 117 nr. 1 (bew. Paolo Gorini)
  • Klavierstücke op. 119 nr. 3 (bew. Paolo Gorini)
  • Sonata op. 120 nr. 1

Na vele jaren van vriendschap richtten Marco Danesi en Paolo Gorini in 2016 Duo Ebano op. Het Duo kent vele gezichten, beperkt zich niet tot een categorie en door hun tegengestelde persoonlijkheden wordt een fantasierijke, kleurrijke en opwindende muzikaliteit gecreëerd.

Paolo Gorini en Marco Danesi verlieten hun klassieke en romantische repertoire en namen deel aan het Laboratory of Contemporary Music in Milaan, waar ze onder andere wereldpremières van hedendaagse muziek uitvoerden tijdens de internationale compositiewedstrijd. Ze speelden op festivals zoals New York Chamber Music Festival, Salle Cortot Parijs, Muziekgebouw Amsterdam en hedendaagse muziekfestivals zoals Gaudeamus ‘Classical Skyline’ en ‘Suono e Immagine’ en andere internationale festivals (‘Milano Musica’, ‘Milano Classica – palazzina liberty’). In 2015-16 speelde zij in Nederland in verschillende zalen zoals het Concertgebouw, het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Zij wonnen de Podia Klassiek Competitie 2016 en onlangs de Storioni Toonzaal Competitie 2017 (Eerste prijs, Publieksprijs en Omroep MAX Jong Talent prijs) dat heeft geleid tot een live radio optreden vanuit de Spiegelzaal in het Concertgebouw, Amsterdam. Het duo was finalist in Dutch Classical Talent 2020 Duo Ebano’s eerste album, “Blackbird (R)evolution”, kristalliseert de ziel van het ensemble. Met onverschrokkenheid en nieuwsgierigheid combineren Marco en Paolo sonische experimenten met klassieke literatuur. www.duoebano.com

Marco Danesi vertrok na zijn afstuderen aan het Conservatorium Conservatorio Giuseppe Verdi di Milano voor een jaar naar New York om te studeren aan de Juilliard School bij Charles Neidich. Verschillende ervaringen en uitvoeringen tonen zijn betrokkenheid bij hedendaagse muziek; de frequente samenwerking met componist Gerardo Gozzi in Italië en het Verenigd Koninkrijk inspireerde tot de oprichting van het Ensemble Resilience. Marco soleerde o.a. in het Milano Musica Festival 2016 (“Charme” door Gerard Grisey), in het Impuls Festival 2017 in Graz, en in het Concertgebouw, Amsterdam (Huang Ruo van Chamber Concerto “Yueh Fei”) en in een Europees tournee met het Asko-Schönberg Ensemble.

Paolo Gorini, piano studeerde cum laude af aan het Conservatorium Luca Marenzio in Brescia en kreeg een master in kamermuziek aan het Conservatorium Giuseppe Verdi in Milaan. Hij volgt momenteel een masteropleiding piano gericht op nieuwe muziek. Zijn belangrijkste docenten: vader Gorini, Aldo Ciccolini, Frank Peters en Ralph van Raat. Hij is momenteel de officiële pianist van het Nieuw Ensemble, een nationaal en internationaal toonaangevend ensemble voor hedendaagse muziek. Paolo studeert ook compositie bij Mauro Montalbetti. It’s like… voor stem en piano is geselecteerd en uitgevoerd op het Festival Risonanze 2014 in Triëst. Geometrie di vento voor orkest werd in 2016 in Milaan uitgevoerd door Orchestra I Pomeriggi Musicali.

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=sIbC0yJJEM0

Reacties zijn gesloten.