Daria Van Den Bercken piano solo

Daria Van Den Bercken piano solo

Zondag 2 oktober 11:30-12:30 uur in het Fletcher hotel ARION aan de Boulevard Bankert te Vlissingen

Ons geduld is op de proef gesteld maar eindelijk kunnen we dan gaan genieten van de pianovirtuoos en meestervertelster Daria van den Bercken. Daria staat bekend om haar bijzondere performance en het bereiken van een breed publiek voor klassieke muziek. Over Daria schreef de pers ‘muzikale genegenheid en een onberispelijke virtuositeit’ en ‘haar toon heeft een intensiteit die je alleen bij pianisten van formaat tegenkomt en met haar concentratie weet ze een zaal mee te slepen’. Ze staat open voor de wereld buiten haar eigen kennisveld en dat is ook bij dit concert een inspiratiebron.

Tussendoor draagt ze dichtregels voor of vertelt ze over de gedachten die ten grondslag liggen aan enkele van de te spelen composities.

We raden u aan om haar video te bekijken https://youtu.be/7hQ0rgVfsP8

Programma: ‘Een solo piano overpeinzing’ 

D. Scarlatti (1685-1757):

  • Sonate in f-klein K.183
  • Sonate in a-klein K.54
  • Sonate in in d-klein K.1
  • Sonate in c-klein K.84

F. Couperin (1668-1733):

  • Les Lys Naissans – 13e Ordre, 3e livre
  • Les Roseaux – 13e Ordre, 3e livre

S. Rachmaninov (1873-1943):

  • Etude -Tableau in g-klein op.33 nr.8

C. Debussy (1862-1918):

  • Feuilles Mortes – uit Préludes boek 2
  • Reflets dans l’eau – uit Images, Premier Livre

F. Rzewski (1938-2021):

  • Winnsboro Cotton Mill Blues

Pianiste Daria van den Bercken is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland. In afgelopen jaren debuteerde Daria succesvol met het Orchestre de Radio France Philharmonique o.l.v. Ton Koopman, en bij het Seoul Philharmonic Orchestra met Stefan Asbury. Zij was ook Artist in Residence bij het Los Angeles Chamber Orchestra en speelde in Nederland recentelijk bij het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en Philharmonie ZuidNederland. Debuten in 2020 staan gepland bij Mexico City Philharmonic Orchestra, Bangkok Symphony Orchestra, Residentie Orkest en Camerata Ireland. Recital debuten gaf Daria onder meer in Konzerthaus in Wenen, Kings Place in Londen, het Istanbul Music Festival, Virada Cultural Sao Paolo, Zipper Hall in Los Angeles en Concertgebouw Amsterdam.

In 2012 kreeg Daria de volle aandacht van de internationale muziekwereld met haar project Händel at the Piano, waarmee zij de Amsterdamprijs voor de Kunst kreeg en een breed publiek van zowel critici als nieuwe concertgangers voor deze onbekende muziek wist te bereiken. In haar volgende project, Keys to Mozart, onderzocht Daria de structuur van het recital door universele thema’s, zoals elegantie en speelsheid, in Mozart’s muziek uit te werken. Daria stelde onder anderen een avond rond elegantie in Mozart en Rameau samen bij Spicy Classics van Philharmonie ZuidNederland o.l.v. dirigent Jonathon Heyward. Voor Keys to Mozart ontwikkelde Daria ook programma’s voor studenten van onder anderen de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Daria’s derde album met sonates van Domenico Scarlatti werd genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2018. In de bijgaande concerttoernee gaf ze naast het concert ook een presentatie van de art works die zij voor dit album had gemaakt. Daria is een Sony Classical Artist en een International TED Speaker 2014, waarbij haar global TED Talk werd uitgeroepen tot een van de toptien “Inspirational TED Talks 2014”.

In 2016 richtte Daria de Keys to Music Foundation op, om met nieuwe artistieke projecten een nieuw publiek te bereiken voor klassieke muziek. In 2021 organiseert zij hiermee de Piano Biënnale, een vernieuwend internationaal pianofestival in de steden Arnhem en Nijmegen.

Daria studeerde bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en Menahem Pressler aan de Indiana School of Music in de VS. Zij won tijdens haar studie de voorloper van de Dutch Classical Talent Award (“Debuutprijs”) en is sindsdien een terugkerende gast in de Nederlandse concertzalen.

dariavandenbercken.com en www.keystomusicfoundation.com

Reacties zijn gesloten.