Daria Van Den Bercken piano solo

Daria Van Den Bercken piano solo

GEANNULEERD WEGENS CORONAMAATREGELEN 

Zondag 23 januari 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Over Daria schreef de pers ‘muzikale genegenheid en een onberispelijke virtuositeit’ en ‘haar toon heeft een intensiteit die je alleen bij pianisten van formaat tegenkomt en met haar concentratie weet ze een zaal mee te slepen’. Ze staat open voor de wereld buiten haar eigen kennisveld en dat is ook bij dit concert een inspiratiebron. Als overdenking van componisten die zich uitdrukkelijk verhouden tot de natuur schreef ze: In Vallée dObermann van Franz Liszt wordt de vraag gesteld: Wat verwachten wij van de natuur? Die vraag vind ik bijzonder: Ik heb daar op die manier nooit naar gekeken. Voor mij is de natuur altijd een overweldigend gegeven geweest en wordt mij toegestaan er van te genieten en er ook voor te zorgen. De vraag ‘wat willen wij van de natuur’ lijkt in dat opzicht hooghartig en megalomaan terwijl ik het op veel momenten voor mijn ziel hard nodig heb. Daarom is deze vraag, waar het eerst een romantische overpeinzing was in de 19e eeuw, nu een actuele.

Tussendoor draagt ze dichtregels voor of vertelt ze over de gedachten die ten grondslag liggen aan enkele van de te spelen composities.

Programma:

Een solo piano overpeinzing waarbij de stukken leidend zijn.

F. Couperin (1668-1733): Les Roseaux (Pieces de Clavecin XIII Ordre), Les Lys Naissants (Pieces de Clavecin XIII Ordre

S. Rachmaninov(1873-1943): Lilacs op. 21 no.5:

F. Liszt (1811-1886): Waldesrauschen (uit 2 Concertetüden)

Cl. Debussy (1862-1918): Reflets dans l’eau (uit Images 1,  C)

F. Liszt: Harmonies du soir (uit Etudes d’exécution transcendante)

Cl. Debussy: Feuilles Mortes (uit Préludes II)

F. Liszt: Eclogue (uit Années de pélerinage I)

S. Rachmaninov: Etude-tableau op. 33 no. 8 in g -klein

F. Liszt: Vallée d’Obermann (uit Années de pélerinage I)

Pianiste Daria van den Bercken is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland. In afgelopen jaren debuteerde Daria succesvol met het Orchestre de Radio France Philharmonique o.l.v. Ton Koopman, en bij het Seoul Philharmonic Orchestra met Stefan Asbury. Zij was ook Artist in Residence bij het Los Angeles Chamber Orchestra en speelde in Nederland recentelijk bij het Noord Nederlands Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en Philharmonie ZuidNederland. Debuten in 2020 staan gepland bij Mexico City Philharmonic Orchestra, Bangkok Symphony Orchestra, Residentie Orkest en Camerata Ireland. Recital debuten gaf Daria onder meer in Konzerthaus in Wenen, Kings Place in Londen, het Istanbul Music Festival, Virada Cultural Sao Paolo, Zipper Hall in Los Angeles en Concertgebouw Amsterdam.

In 2012 kreeg Daria de volle aandacht van de internationale muziekwereld met haar project Händel at the Piano, waarmee zij de Amsterdamprijs voor de Kunst kreeg en een breed publiek van zowel critici als nieuwe concertgangers voor deze onbekende muziek wist te bereiken. In haar volgende project, Keys to Mozart, onderzocht Daria de structuur van het recital door universele thema’s, zoals elegantie en speelsheid, in Mozart’s muziek uit te werken. Daria stelde onder anderen een avond rond elegantie in Mozart en Rameau samen bij Spicy Classics van Philharmonie ZuidNederland o.l.v. dirigent Jonathon Heyward. Voor Keys to Mozart ontwikkelde Daria ook programma’s voor studenten van onder anderen de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen. Daria’s derde album met sonates van Domenico Scarlatti werd genomineerd voor de Edison Publieksprijs 2018. In de bijgaande concerttoernee gaf ze naast het concert ook een presentatie van de art works die zij voor dit album had gemaakt. Daria is een Sony Classical Artist en een International TED Speaker 2014, waarbij haar global TED Talk werd uitgeroepen tot een van de toptien “Inspirational TED Talks 2014”.

In 2016 richtte Daria de Keys to Music Foundation op, om met nieuwe artistieke projecten een nieuw publiek te bereiken voor klassieke muziek. In 2021 organiseert zij hiermee de Piano Biënnale, een vernieuwend internationaal pianofestival in de steden Arnhem en Nijmegen.

Daria studeerde bij Mila Baslawskaja en Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam en Menahem Pressler aan de Indiana School of Music in de VS. Zij won tijdens haar studie de voorloper van de Dutch Classical Talent Award (“Debuutprijs”) en is sindsdien een terugkerende gast in de Nederlandse concertzalen.

dariavandenbercken.com en www.keystomusicfoundation.com

VIDEO: https://youtu.be/7hQ0rgVfsP8

Reacties zijn gesloten.