Karen Su viool en Ruben Plazier piano

Karen Su viool en Ruben Plazier piano

Zondag 6 november 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel ARION aan de Boulevard Bankert te Vlissingen

Het is hartverwarmend om te zien wat de muzikale talenten Karen Su en Ruben Plazier in hun nog jonge jaren reeds hebben bereikt. Beiden hebben naast hun studie aan een Nederlands conservatorium ook in het buitenland meerdere studies gevolgd, prachtige prijzen behaald en op belangrijke podia gespeeld. De in Amerika geboren Karen is momenteel artist in residentie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth België met een studiebeurs van de Belgian American Educational Foundation. Ruben behaalde in 2021 zijn Diplôme Supérieur d’èxécution met unanimiteit en in 2022 zijn Diplôme supérieur Concertiste aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs.

Ze brengen 3 Sonates voor viool en piano van drie grote componisten uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Schumann was de belangrijkste componist uit de Romantiek en bekend van zijn piano- (Kinderszenen) en liedcycli (Dichterliebe) met wisselende stemmingen, variërend van lieflijke dromerijen tot stormachtige razernij. Zijn beroemde vioolsonate nr.1 is zeer compact van vorm en in mineur. Met 6 jonge componisten verzette Poulenc zich als ‘Groupe des Six’ tegen de zware Romantiek van Wagner en ontwikkelde een vernieuwende stijl die als lichtvoetig, melodieus en humoristisch valt te omschrijven. Zijn composities zijn sterk op de melodie gericht zoals ook de Sonate voor viool en piano welke overkomt als een opeenvolging van grotere en kleinere thema’s. Als afsluiting Beethoven die met Mozart en Haydn wordt gerekend tot de aanhangers van de Eerste Weense School en grondlegger van de Romantiek. Geen 19e eeuwse componist heeft zich aan zijn invloed kunnen onttrekken waaronder ook Schumann zodat de cirkel rond is en we weer terug zijn bij waar het concert is begonnen.

Programma:

R. Schumann (1810-1856): Sonate No. 1 Op. 105 in A klein

Mit leidenschaftlichem Ausdruck

Allegretto

Lebhaft

F. Poulenc (1899-1963): Sonate voor viool en piano FP 119

Allegro con fuoco

Intermezzo (très lent et calme)

Presto tragico

L. van Beethoven (1770-1827): Sonate No. 7 Op. 30 no. 2 in C klein

Allegro con brio

Adagio cantabile

Scherzo: Allegro

Finale: Allegro; Presto

Violiste Karen Su (1998) was de eerste laureate van de International Violin Competition ‘Rodolfo Lipizer Prize’ en de gevierde gastsoliste op het Gergiev Festival. Ze is geboren in Los Angeles in een muzikale familie. Zowel haar vader als haar oudere zus zijn immers violisten. Haar vader Elmer Su was haar eerste leermeester toen ze vier jaar oud was. Kort daarna liep ze school bij Vesna Gruppman en vervolgens gelijktijdig bij Igor Gruppman. Op haar vijftiende verhuisde Karen naar Nederland om er haar vioolstudies voort te zetten en ze behaalde haar masterdiploma op haar 21e. Karen trad op als soliste met orkesten in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ze wordt geregeld gevraagd om op te treden met maestro Roberto Beltrán-Zavala, met wie ze speelt op de grote podia in Mexico. In 2019 bracht ze de Europese première van het herontdekte Tweede Vioolconcerto van Florence Price met maestro Conrad van Alphen.

Karen trok de aandacht van talrijke beurs- en subsidieprogramma’s. Zo mocht ze niet alleen de Hartman Award in ontvangst nemen, maar ook een Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Belgian American Educational Foundation Award en ze werd genomineerd voor de Borletti-Buitoni Trust Award. Naast haar solospel is Karen een actieve en gepassioneerde kamermuzikante en werkt ze samen met musici als Augustin Dumay, Gary Hoffman, Jean-Claude Vanden Eynden en Lorenzo Gatto.

Ze is momenteel artieste in residentie aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth. https://karensuviolincom.wordpress.com

Pianist Ruben Plazier behaalde in 2021 zijn Diplôme Supérieur d’èxécution met unanimiteit en in 2022 zijn Diplôme supérieur Concertiste aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs waar hij werd begeleid door Jean-Bernard Pommier.

Ruben begon met pianospelen op 6-jarige leeftijd omdat zijn ouders thuis een piano hadden staan. Na veel experimenteren achter de piano kreeg hij zijn eerste lessen op de lokale muziekschool in Dordrecht.

Op 13-jarige leeftijd kreeg hij een aantal lessen van Wibi Soerjadi bij hem thuis in Zeist. Deze lessen zorgde voor veel motivatie. Hij begon kort daarna op 14-jarige leeftijd op het conservatorium van Rotterdam waar hij studeerde bij de Belgische pianist, Stéphane De May.

Via Stéphane De May leerde Ruben de Franse pianist Jean-Bernard Pommier kennen. De lessen en het spel van Pommier inspireerde hem dusdanig dat Ruben elke kans pakte om voor hem te spelen. 3 jaar lang reisde Ruben overal naar toe waar hij voor Jean-Bernard Pommier kon spelen, meestal naar Beziers in Zuid-Frankrijk. Dit deed hij allemaal terwijl hij zijn Bachelor Diploma behaalde aan het conservatorium van Rotterdam bij Stéphane De May.

Pommier begon met lesgeven aan de Ecole Normale de Musique Alfred Cortot in Parijs. Ruben reisde voortaan elke week tussen Parijs en Rotterdam. Hier behaalde Ruben zijn verschillende diploma’s bij Jean-Bernard Pommier. De speciale band die hij met Pommier opgebouwd heeft, heeft een enorme invloed op zijn spel. De oude Russische scholing qua ideeën over klank en frasering heeft hij van hem geërfd.

Als solist trad Ruben onder andere op met het Orchestre de Conservatoire royal de Liège, Symfonieorkest Rijnmond, Orkest van Utrecht, Orchestre de FestiVal d’Anniviers. Een van de hoogtepunten van Ruben’s carrière was de uitnodiging om op te treden met het Lets Radiokoor onder leiding van Sigvards Klava. Sinds 2020 is Ruben artistiek leider van het Van Cappellenfestival.

Hij speelde in alle belangrijke zalen van Nederland zoals: Het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, TivoliVredenburg in Utrecht, Muziekgebouw in Eindhoven en meer. http://ruben.plazier.nl

Reacties zijn gesloten.