Camiel Boomsma piano solo

Camiel Boomsma piano solo

Zondag 20 september 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Camiel Boomsma is een van de meest poëtische pianisten van deze tijd en een vaste gast op ons podium. Door de internationale pers wordt hij bejubeld met unaniem zeer lovende recensies. Camiel is een kunstenaar die vanuit een verinnerlijkt proces uitdrukking geeft aan universele begrippen als expressie, diepgang en schoonheid. Hij bezit de gave zuivere emoties in de muziek naar de oppervlakte te brengen waarbij zijn spel wordt vergeleken met Radu Lupu en Maria Joao Pires.

Zijn programma ‘The Art of Nuance’ is een genuanceerde dialoog tussen meesterwerken van verschillende componisten. Van de donkere nerveuze Brahms naar de lichtere romantische Mendelssoh en van het heldere licht van Debussy naar de magische Chopin. Door werken met een subtiel en verinnerlijkt karakter op een onconventionele manier naast elkaar te plaatsen creëert Camiel een nieuwe luisterervaring.

Programma:The Art of Nuance

Gerhard Hamm (1835-1904): 6 Klavierstücke in Liedform Op.18

Allegro non troppo, ‘Als ich dich sah’ 

Andante, ‘Könnt es sein!’

Allegro, ‘Wär ich bei dir!’

Andantino, ‘Frage’

Andante, ‘Ich will dein eigen sein’

Vivo molto, ‘Nun bist du mein!’

Mendelssohn (1809-1847): Lied ohne Worte

Op.19 No.1 in E major 

Op.30 No.6, ‘Venetiaans Gondellied’

Op.62 No.3

Op.67 No.2

Brahms (1833-1897):  Ballades Op.10 No.1 en No.4

Arvo Pärt (1935-heden): Für Alina

Debussy(1862-1918):

Images I: ‘Hommage a Rameau’ 

Images II: ‘Et la lune descend sur le temple qui fut’

Chopin (1810-1849): Nocturnes Op.32 No.1, Op.55 No.1 en No.2

Wanneer Camiel Boomsma speelt, dan vertelt hij een muzikaal verhaal. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek voor zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke touché. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, de Meesterpianisten-serie in theater Heerlen, Teatro la Fenice in Venetië, toppodia in China, het Grachtenfestival Amsterdam en St John’s Smith-square in Londen.

Boomsma heeft succesvol samengewerkt met een aantal gerenommeerde musici waaronder pianist Severin von Eckardstein met wie hij duo-recitals uitvoerde afgelopen seizoen. In seizoen 19/20 zullen ze opnieuw de handen ineenslaan. Als onderdeel van een uitgebreide solorecitaltournee door China trad hij op in 6 prestigieuze concertzalen: het Shanghai City Theatre, het Tanjin Grand Theatre, het Harbin-concertgebouw, het Nanjing Arts Centre, het Chongqing Concertgebouw en de Chengdu Concert Hall. Hij is uitgenodigd om terug te keren in juni 2020 maar dit werd helaas vanwege de corona crisis afgezegd.

Boomsma is ook een vaste gast op internationale festivals. In de zomer van 2018 trad hij op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en het Musica Sacra festival  in Maastricht. In 2020 debuteert hij bij het Noord Nederlands Orkest met Chopin’s 2e pianoconcert.

De Wagner-reis van Camiel Boomsma heeft wereldwijd zeer veel indruk gemaakt. In 2013 maakte hij een gedurfd albumdebuut met onbekende pianotransscripties en verraste hij pers en publiek met zijn diepe begrip voor Wagners muziek. Zijn opnames Transcriptions for piano en Porazzi voor Etcetera Records ontvingen vele lovende kritieken in o.a BBC Music magazine (5 sterren), Diapason (4 sterren), Trouw, NRC, De Volkskrant, Luister Magazine, Classica e.a.. Voor zijn album Musings, uitgegeven door Challenge Records, is hij geprezen om zijn zeer poëtische en fantasierijke spel en werd hij vergeleken met Radu Lupu en Pires . De Volkskrant schreef: “aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel”. Pizzicato gaf de hoogst mogelijke beoordeling. “Ongelooflijke Chopin-uitvoeringen” en “Wanneer Camiel Boomsma zijn CD begint met Nocturne Op.9 No.1, word je onmiddellijk overweldigd door zijn extreem verfijnde en genuanceerde spel”. Het Franse ResMusica was zeer onder de indruk, noemde hem ​​”de dichter van de piano’’, en riep het album uit tot opname van de maand. Onlangs kwam zijn vierde album uit bij Challenge Records onder de titel ‘The Innermost Side – Unfold’. Dit jaar zal Camiel een nieuw album opnemen met werk van de Nederlandse componist Gerhard Hamm en Mendelssohn.

www.camielboomsma.com

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=YgTouLB2z4w

Reacties zijn gesloten.