Chekhov pianotrio: Emma Rhebergen viool, Alexandra Charnomskaya cello en Fem Devos piano

Chekhov pianotrio: Emma Rhebergen viool, Alexandra Charnomskaya cello en Fem Devos piano

Zondag 8 maart, 11.30 – 12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

De Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Russische celliste Alexandra Charnomskaya en de Belgische pianiste Fem Devos hebben de naam van hun in 2016 opgerichte trio verbonden aan de beroemde schrijver Chekhov. Bij hun muzikale interpretaties zijn ze intensief op zoek naar de karakters en melodielijnen als ware het personages in een boeiend toneelspel. Na het winnen in 2018 van een tweede prijs en de speciale KCB Award tijdens de International Competition Triomphe de l’Art in Brussel stonden ze op vele podia in Nederland en België.

Ze spelen 2 prachtige pianotrio’s van de belangrijkste impressionist Ravel en de minder bekende Henriëtte Bosmans die werd geïnspireerd door onder meer Ravel, Pijper en Debussy.

Programma:

H. Bosmans (1895-1952): Piano trio (1921)

I. Allegro con brio

II. Andante moderato

III. Andante

M. Ravel (1875-1937): Piano trio in a (1915)

I. Modéré

II. Pantoum. Assez vif

III. Passacaille. Très large

IV. Final. Animé

Het Chekhov trio heeft zijn roots in Maastricht, waar het trio in 2016 is opgericht in het kader van het kamermuziekprogramma aan het Conservatorium Maastricht. De Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Russische celliste Alexandra Charnomskaya en de Belgische pianiste Fem Devos vinden hun inspiratie voor het spelen van kamermuziek -en in het bijzonder pianotrio- in het toneelspel: een zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschillende rollen in het ensemble. De naam voor hun pianotrio is daar ook uit voortgevloeid.

Concerten brachten het trio reeds naar podia in Nederland en België, en op Nederlandse nationale radio. In november 2018 won het trio de tweede prijs en de speciale “KCB award” tijdens de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel. In 2019 waren zij finalist tijdens de Ysaye International Music Competition in Luik.

Het trio volgt momenteel de master in pianotrio aan de Universiteit Mozarteum in Salzburg, waar ze gecoacht worden door Enrico Bronzi. Eerder werden ze gecoacht en geïnspireerd door hun vaste mentor Henk Guittart, en namen ze ook deel aan verschillende masterclasses. Zo volgden ze tijdens het Orlando Festival (2018 en 2019) en het Maastrichtse Kamermuziekfestival (2017 en 2019) les bij Osiris Trio, Alexander Bonduryanski, Shunske Sato, Shuann Chai, Sigiswald Kuijken, e.a.

De Nederlandse violiste Emma Rhebergen is een veelzijdige musicus, met een grote liefde voor kamermuziek.  Zij is veelvuldig op het podium te vinden in onder meer haar ensembles Chekhov trio, Metis kwartet en als duo met pianiste Michelle Chow, alsook als soliste en in verschillende (kamer)orkestformaties. Zij begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen, werd op vijftienjarige leeftijd toegelaten tot de School voor Jong Talent aan het Koninkijk Conservatorium Den Haag, waar zij les had van Koosje van Haeringen, en volgde haar Bacheloropleiding aan hetzelfde instituut in de klas van Vera Beths. Zij vervolgde bij Yuzuko Horigome haar master aan het conservatorium van Maastricht en behaalde in 2019 met grootste onderscheiding en felicitaties het examen concertmusicus aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Tijdens verschillende nationale en internationale competities, heeft Emma succesvol opgetreden, zowel als soliste als in kamermuziek. Zij won eerste prijzen op het Prinses Christina Concours (2012) en het concours voor kamermuziekensembles van het Internationaal kamermuziekfestival Hoorn (2012),  in 2016 was zij met Metis kwartet finaliste van het concours “de Grote Kamermuziekprijs” in Rotterdam, zij was tweemaal (2016 en 2018) halve finaliste van het Oskar Back vioolconcours in Nederland en won met haar Chekhov trio de tweede prijs en speciale KCB award op de internationale muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel (2018). Emma was als soliste met orkest te horen in werken van Vivaldi, Bach, Mozart, Mendelssohn, Schumann, Dvorak, Weill en Shostakovich. Op dit moment is Emma aanvoerder tweede violen van het strijkorkest Ciconia Consort uit Den Haag.

Celliste Alexandra Charnomskaya komt uit Kaliningrad, Rusland. Zij begon met cellolessen op negenjarige leeftijd in haar thuisstad. Al op zeer jonge leeftijd werd ze opgemerkt als een zeer begaafde en perspectiefrijke jonge muzikante, met een enorme passie voor muziek. Alexandra volgde haar eerste muziekopleiding in Kaliningrad, studeerde af aan het Rachmaninoff State Music College en zette haar studie voort aan het Conservatorium van Maastricht in 2011, waar zij haar bachelor en masteropleiding volgde bij Alexander Petrasch en Gustav Rivinius. Tijdens haar studie in Rusland was Alexandra deelnemer en laureaat van talrijke muziekfestivals en wedstrijden, zoals “Gradus Atparnasum” (Kaunas, Litouwen, 2004, tweede prijs), Russian Young Cellists Competition (Moskou, Rusland, 2003, eerste prijs). Alexandra werd ondersteund door de ‘Youth support “New Names” foundation’ in Rusland. Naast Alexandra’s activiteiten als solocelliste, neemt zij ook regelmatig deel aan verschillende prestigieuze orkestprojecten, zoals het Nationaal Jeugdorkest (NJO) in Nederland en het Nationaal Jeugdorkest van Duitsland. Gedurende verschillende festivals en masterclasses werkte Alexandra met musici als Alexander Bonduryansky, Alexander Knyazev, Alexey Seleznev, David Geringas, Ivan Monighetti, Sigiswald Kuijken en Peter Brunt. Op dit moment is Alexandra vooral actief als lid van het Chekhov trio, samen met de Nederlandse violiste Emma Rhebergen en de Belgische pianiste Fem Devos.

De Belgische pianiste Fem Devos behaalde in 2016 haar bachelordiploma aan het conservatorium van Gent bij Vitaly Samoshko. Daarna verhuisde ze naar Maastricht om bij Katia Veekmans te studeren, waar ze 3 jaar lang werkte aan het verbeteren van alle aspecten uit het pianospel, nieuw repertoire ontdekte en zich algemeen als klassiek pianiste ontplooide. Ze behaalde daar haar bachelor in 2017 en haar master in 2019 met de hoogst mogelijke beoordeling. Fem is erg actief in kamermuziek, onder meer als pianiste van het Chekhov Trio, dat zo’n 2 jaar geleden ontstond in Maastricht. Zij worden gecoacht door Henk Guittart, en namen onder andere deel aan het Orlando Festival in Kerkrade. In november wonnen zij de 2e prijs en speciale KCB Award op de Triomphe de l’Art International Music Competition in Brussel. Naast het Chekhov trio, maakt Fem ook deel uit van Duo Fandango,  een pianoduo met de Schotse pianiste Anna Michels, en met verschillende zangers in lied-projecten. Naast haar activiteiten als kamermusicus, gaat Fem ook als solo-pianiste gepassioneerd het podium op. Zij gaf concerten op podia in onder meer Brussel, Gent, Kortrijk, Luik, Maastricht en Parijs. In februari en juni 2019 was Fem te horen in het vijfde pianoconcert van Camille Saint-Saëns met respectievelijk het Universiteitsorkest van Maastricht en het Continuo Orkest in Gent. Fem haalde naast haar vaste mentors ook nieuwe inspiratie uit het volgen van pianolessen bij Julien Libeer, Ellen Corver, Valentina Berman, Enrico Pace, Daniel Blumenthal, Philippe Entremont, Marie-Noëlle Damien en bij onder andere het Rusquartet, Osiris Trio, Nemtsov Duo en Sigiswald Kuijken voor kamermuziek.

video https://www.youtube.com/watch?v=BbxOrbxmid0

Reacties zijn gesloten.