Willem Stam cello en Daan Treur piano

Willem Stam cello en Daan Treur piano

Zondag 23 februari 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Door omstandigheden wordt het 3e cello/piano concert van dit seizoen niet, zoals eerder aangekondigd, door Amke te Wies maar door Willem Stam ingevuld. Willem heeft met o.a. het bekende Ysaÿe trio in heel Europa en Canada opgetreden en staat bekend als een van de beste cellisten in Nederland. Daan Treur won diverse prijzen op Nederlandse Concoursen waaronder het Prinses Christina Concours, SJMN en Steinway Concours. Samen spelen ze de sonate “Four Cities” van de jonge componist Fazil Say. De jury van de Edison Klassiek Awards noemde bij het toekennen van deze prestigieuze prijs het album 4 Cities “Een meesterwerk”. Deze componist en pianist was een wonderkind en trok internationale belangstelling met vernieuwend werk dat vaak is gebaseerd op thema’s uit de volksmuziek met een voorliefde voor swing en improvisatie. Hij ontbreekt sindsdien niet in het rijtje grote musici van de 21ste eeuw. Met Say en de cello sonate van de vernieuwende post-romantische componist Cesar Franck wordt dit een buitengewoon gevarieerd, boeiend en dynamisch optreden.

Programma:

Fazil Say (1970-heden):

Sonate voor cello en piano: Four Cities

Sivas

Hopa

Ankara

Bodrum

Cesar Franck (1822-1890):

Sonate voor origineel viool en piano in A gr. Op. 42

I. Allegretto ben moderato

II. Allegro molto

III. Recitativo-Fantasia: Ben moderato

IV. Allegretto poco mosso

De Canadees/Nederlandse cellist Willem Stam is geboren en getogen in Calgary, Canada. In 2006 vertrok hij naar Den Haag, wat momenteel zijn woonplaats is. Zijn repertoire bevat werken van de gehele cellogeschiedenis, en hij borduurt hierop voort door middel van zijn geregelde samenwerking met hedendaagse componisten. Willem is een veelzijdige en flexibele musicus. Hij treedt regelmatig op als solist, kamermusicus, en dirigent in veelzijdige samenstellingen en op verschillende locaties. Hij is de oprichter van het in Nederland gevestigde Ysaÿe Trio, een ensemble dat zijn eerste CD uitbracht onder het Dutch Record Company label in 2013, en een tweede CD op hetzelfde label in 2015. Hij is ook medeoprichter van het in Den Haag gevestigde New European Ensemble, dat moderne werken uitvoert en social outreach projecten organiseert in verschillende landen in Europa.

Willems studie in Canada bij Beth Sandvoss en John Kadz, en in Nederland bij Dmitry Ferschtman, culmineerde in 2012 in het behalen van zijn Master of Music opleiding. Hij speelde voor, en werkte samen met, veel verschillende cellisten en pedagogen van wereldfaam. Zelf integreert hij zijn achtergrond en kennis in zijn eigen methodiek en gaf masterclasses in Canada, Zuid-Amerika en Europa. Willem geeft geregeld lessen en masterclasses aan cellisten over de hele wereld via het internet. Willem speelt op een instrument van Stefano Scarampella (Mantova 1918) dat voor hem beschikbaar is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.willemstam.com

Daan Treur is opgegroeid in Nieuw Vennep. Zijn eerste pianolessen kreeg hij op de muziekschool in Nieuw Vennep toen hij 9 jaar was. Op 13 jarige leeftijd werd hij toegelaten tot de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, daar studeerde hij bij Marlies van Gent. Na de middelbare school vervolgde Daan zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja.

Hij won diverse prijzen op verschillende Nederlandse Concoursen, waaronder het Prinses Christina Concours, SJMN en Steinway Concours en volgde masterclasses bij o.a. Franco Scala, Konstantin Bogino en Tamara Podoubnaya.

Daan is een veelzijdige kamermuzikant en een graag geziene gast in het New European Ensemble. Daarnaast speelt hij als vaste pianist in kamermuziek-festivals in Faro (Portugal) en Montevideo (Uruguay). Samen met zijn partner Natasa Gruljic (violise) vormt Daan een vast duo. www.daantreur.com

Reacties zijn gesloten.