Chekhov Pianotrio: Fem Devos piano, Emma Rhebergen viool & Anna Litvinenko cello

Chekhov Pianotrio: Fem Devos piano, Emma Rhebergen viool & Anna Litvinenko cello

Zondag 3 september 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

De Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos verbonden hun naam aan de beroemde schrijver Chekhov. Bij hun muzikale interpretaties zijn ze intensief op zoek naar de karakters en melodielijnen als ware het personages in een boeiend toneelspel. Na het winnen in 2018 van een tweede prijs en de speciale KCB Award tijdens de International Competition Triomphe de l’Art in Brussel stonden ze op vele podia in Nederland en België.

Ze beginnen het gevarieerde programma met een ingetogen Mozart-Adagio van de meest bekende en geliefde minimalist Arvo Pärt. Zijn zeer persoonlijke spirituele en meditatieve stijl is mede geïnspireerd door het Gregoriaans met langzaam verschuivende patronen en hallucinerend effecten waarbij melodie en begeleiding in elkaar overvloeien.

Ook schatplichtig aan Mozart maar van een geheel ander stijl is het 1e pianotrio van Hummel. Hij was de enige voltijdstudent van Mozart en werd beschouwd als een van de belangrijkste componisten van zijn tijd maar raakte in de vergetelheid. Zijn Piano Trio kent enkele dramatische elementen uit de Romantiek met een prachtig lieflijk Andante en een elegante maar adembenemede Finale. Tot slot de stormachtige, speelse pianosonate met verrassende overgangen en een hoge energie van Mendelssohn. In de sonate uit de vroege Romantiek gebruikte hij bekende motieven uit “A Midsummer Night’s Dream” en “Lieder Ohne Worte”.

Programma:

Arvo Pärt (1935-heden):  Mozart-Adagio for pianotrio (1992)

Johann Nepomuk Hummel (1778-1837): Piano Trio No.1 in Es, Op.12 (1799)

  • Allegro agitato
  • Andante
  • Finale Presto

Felix Mendelssohn (1809-1847):  Piano Trio No.2 in c, Op.66 (1845)

  • Allegro energico e con fuoco
  • Andante espressivo
  • Scherzo: Molto allegro quasi presto
  • Finale: Allegro appassionato

> VIDEO: https://www.youtube.com/clip/Ugkx13EdYzU2jXWnDyt7lk53MGtWWpIFKZLl

Het Chekhov Trio vindt inspiratie voor het spelen van kamermuziek – en in het bijzonder pianotrio – in het toneelspel: een voortdurende zoektocht naar karakters en interpretatie van de verschillende rollen in het ensemble. Met deze communicatieve aanpak bereiken de Nederlandse violiste Emma Rhebergen, de Amerikaanse celliste Anna Litvinenko en de Belgische pianiste Fem Devos sinds 2016 het publiek.

Het ensemble won in 2018 de tweede prijs op de Internationale Muziekwedstrijd Triomphe de l’Art in Brussel, en was finalist van de Ysaÿe International Music Competition in Luik in 2019. Het Orlando Festival selecteerde het Chekhov Trio voor een concerttournee door Nederland en België in 2022, met optredens op gevierde locaties als het Concertgebouw Amsterdam en Bozar Brussel. In het najaar van 2022 kwam de debuut-cd van het Chekhov Trio uit bij het label Etcetera Records, met werken van Chausson, Martin en Bosmans.

Het Chekhov Trio profileert zich als een modern ensemble dat ook oren heeft naar de historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk. Masterclasses bij onder meer Henk Guittart, Osiris Trio, Shunske Sato, Shuann Chai en Sigiswald Kuijken hebben hieraan bijgedragen. Zo koos het trio er ook voor om hun debuut-cd op te nemen op de Chris Maene Chamber Music Grand, een moderne rechtsnarige vleugel, die het klankideaal benadert van de instrumenten uit de laat-negentiende eeuw.

Reacties zijn gesloten.