Chloé Pianotrio: Maria Gilicel viool, Jobine Siekman cello en George Todica piano

Chloé Pianotrio: Maria Gilicel viool, Jobine Siekman cello en George Todica piano

NIEUWJAARSCONCERT Zondag 7 januari 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion Vlissingen

Het Nieuwjaarsconcert wordt verzorgd door het Chloé Pianotrio, winnaars van de Royal Philharmonic Society Henderson Prize 2021. Het trio bestaat uit zeer getalenteerde jonge musici die in hun korte bestaan al indrukwekkende prestaties leverden en in Europa op grote podia hebben opgetreden. Jobine Siekman kennen we van haar overtuigende samenspel met andere musici in onze serie. Het trio opereert vanuit het Verenigd Koninkrijk en we zijn dan ook zeer vereerd dat ze op ons podium optreden. Hun repertoire varieert van barok- en klassieke periodes tot moderne en nieuw geschreven muziek en ze zijn ook zeer geïnteresseerd in werken van vrouwelijke componisten waaronder de Franse Cécile Chaminade en Kelly-Marie Murphy die op het programma staan.

Alhoewel weinig bekend heeft Cécile Chaminade een groot oeuvre achtergelaten waaronder veel karakterstukken voor piano en 2 pianotrio’s. Zowel Georges Bizet als Camille Saint-Saens waren onder de indruk van haar werk dat werd beïnvloed door Benjamin Godard. Het 2e pianotrio kent dramatische, spannende passages vol originele effecten en een middendeel met een vocale lyriek. Het Trio in Es groot van Haydn is een drievoudige ‘Duitse dans’ die zijn favoriete variatietechnieken kenmerkt. Rondom het hoofdmotief wisselen serieuze en lyrische accenten elkaar af. Na vele stemmingswisselingen beëindigt Haydn de dans met een laatste draai aan de draailier. De Italiaanse Kelly-Marie Murphy studeerde onder meer in Engeland en werd zelfs door de immigratiedienst van Amerika bestempeld als ‘een buitenaards wezen met buitengewone capaciteiten’. Ze is altijd geïntrigeerd geweest door de mythe van de Feniks, een vogel die uit zijn eigen as herrees. “Give me Phoenix Wings to Fly” is een stuk dat gaat over brand, verwoestingen en wederopbouw. Snelle wervelende patronen, beelden van in de lucht zwevende en uitdovende sintels en tot slot de wederopbouw die uit de as verrijst.

Programma:

C. Chaminade (1857-1944): Piano trio nr. 2 in a klein op.34 (1887)

 . Allegro moderato

. Lento

. Allegro energico

J. Haydn (1732-1809): Piano trio in es groot, Hob. XV: 29

. Pocco allegretto

. Andantino ed innocentemente

. Final. Allemande. Presto assai

K. M. Murphy (1964-heden): Give me Phoenix Wings to Fly (1997)

. Fire

. Bleak Desolation

. Rebirth

VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=MYsBxncQS0w

Het Chloé Pianotrio, winnaar van de Royal Philharmonic Society Henderson Prize 2021, werd in 2017 opgericht door getalenteerde opkomende musici van het Royal College of Music, Londen. Ze hebben opgetreden in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten (Frankrijk, Zwitserland, Italië en… Nederland), ook op Londense locaties zoals de Elgar Room in de Royal Albert Hall, Charlton House, Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Champs Hill (Sussex), de Roemeense Culturele Instituut in Londen, Oostenrijks Cultureel Forum, Lichfield Festival, Banstead Arts Festival en Hargrave-festival. Dit voorjaar traden ze op in Wigmore Hall als finalisten in de Parkhouse Award-wedstrijd. Bovendien hebben ze onlangs de eerste editie van het ‘Chloé Festival’ samengesteld en georganiseerd, een driedaags evenement in Greenwich, waarin vrouwelijke componisten & artiesten centraal staan.

In februari 2022 werden ze geselecteerd als Kirckman Trust Young Artists en daarom zullen ze ook hun debuutconcert in Kings Place in Londen in december 2023 geven. Opmerkelijk optredens waren het optreden voor ZKH Koning Charles tijdens zijn presidentsbezoek aan de Royal College of Music in maart 2020 en in Kasteel Eerden voor de Nederlandse Nationale Instrument Foundation Festival in 2021. In april 2018 was het Chloé Pianotrio, destijds bekend als het Daphnis Trio, genomineerd door de RCM voor de Birmingham Intercollegiate Piano Trio Competition en won de derde prijs.

Het repertoire van het trio varieert van barok tot de klassieke periodes tot moderne en nieuw in opdracht gemaakte muziek. Ook zijn zij zeer geïnteresseerd in de uitvoering van werken geschreven door vrouwelijke componisten. Zo hebben zij Trio’s van Clara Schumann en Rebecca Clarke en van Lili Boulanger ‘’D’un Soir Triste” en “D’un Matin Du Printemps” al opgenomen in de Abbey Road Studios.

Het Chloé Pianotrio kreeg onlangs, als onderdeel van de Chamber Studio-sessies. les van pianist Alasdair Beatson, en werkte samen met veel spraakmakende muzikanten zoals Norma Fisher, Johannes Meissl, Ricardo Castro, Vera Martínez-Mehner, Ulrich Koella, Patrick Jüdt, Alexander Lonquich, Lucy Gould, Richard Lester, Ben Hancox, Mark Messenger, Simon Lepper, Suzie Meszaros, Leonid Kerbel en anderen. Het drietal speelde ook op het Ticino Musica Festival in Lugano, Zwitserland in juli 2020 en nam deel aan de European Chamber Music Academy-sessies in Manchester (maart 2022) en Fiesole (augustus 2021) www.chloepianotrio.com

De Roemeense violiste Maria Gîlicel is een opkomende artiest die bekend staat om haar veelzijdigheid en passie op het podium. Maria heeft zojuist haar Masters in Performance met onderscheiding behaald en behaalde eerder haar Bachelor of Music cum laude bij Professor Maciej Rakowski aan het Royal College of Music (Londen). Ze volgt momenteel haar Artist Diploma-diploma aan de RCM en is een Dasha Shenkman Scholar, ondersteund door de Albert Cooper Trust. Ze trad op als solist, kamermuzikant en orkestlid op verschillende locaties, waaronder Wigmore Hall, Royal Festival Hall, Buckingham Palace, St. John’s Smith Square, het Roemeens Cultureel Instituut van Londen, Museo Sartorio di Trieste (Italië) en het National Auditorium. van Madrid (Spanje); en heeft samengewerkt met vele veelgeprezen muzikanten, waaronder Patricia Kopatchinskaja, Maxim Vengerov, Nicola Benedetti, Mats Zetterqvist, Christoph Richter, Pavel Fisher, Alina Ibragimova, Ani Schnarch, Itzakh Rashkovsky, Mariana Sîrbu en Mari Tampere-Bezrodny. Ze nam deel aan het BBC Symphony Orchestra Pathway Scheme en ging op tournee met het Chamber Orchestra of Europe als onderdeel van hun Academie. Ze maakt deel uit van het Tillett Trust Young Artists Platform en ontving de Royal Philharmonic Society Emily Anderson Prize voor solisten. Toekomstige engagementen omvatten recitals met het Chloé Pianotrio en optredens als onderdeel van het Nederlands Kamerorkest. Maria speelt op een viool van Giovanni Francesco Pressenda (Turijn, 1843) en een strijkstok van James Tubbs, zo vriendelijk geleend van het Royal College of Music.

De Nederlandse celliste Jobine Siekman bouwt snel aan haar carrière als uitzonderlijke kamermuzikant en soliste. Ze won prijzen zowel als solist (Nationaal Celloconcours van Cellobiennale Amsterdam 2016) als met ensembles als het Alkyona Kwartet en het Chloé Pianotrio. Vorig jaar ontving ze de Mills Williams Junior Fellowship, ondersteund door het Royal College of Music in Londen. Eerder voltooide ze daar een bachelordiploma bij professor Melissa Phelps en afgelopen juli behaalde ze een Masters of Performance-diploma bij professor Richard Lester. Ze heeft Bach solo uitgevoerd in Wigmore Hall en afgelopen oktober trad ze als solist op met het Simon Bolivar Orchestra in het celloconcert van Schumann. Jobine ontving de Anna Shuttleworth Prize voor haar vertolking van Bach in het RCM celloconcours (2016). Jobine is een gepassioneerd kamermuzikant en maakt deel uit van verschillende succesvolle ensembles zoals het Alkyona Quartet en het Volkmann Trio, waarmee ze regelmatig optreedt in Groot-Brittannië en Nederland. Ze volgde masterclasses bij Gary Hoffman, Johannes Goritzki, Frans Helmerson, Anner Bijlsma en Jean-Guihen Queyras. Jobine bespeelt een cello van Lefèbvre die ze genereus in bruikleen heeft van de Nationale Instrumentenstichting.

De Roemeense concertpianist George Todică voltooide in 2019 een Artist Diploma aan het Royal College of Music bij Norma Fisher, en een Masters of Music aan het Royal Conservatoire of Scotland in 2017, waar hij studeerde bij Norman Beedie en Jonathan Plowright. Hij is prijswinnaar van meer dan 20 internationale competities, waaronder eerste prijzen op de Norah Sande Award in Engeland, ‘Stefano Marizza’ Piano Competition in Italië, de Moray Piano Competition in Schotland, en de 2e prijs op de International Piano Campus Competition in Frankrijk en 3e Prijs op de International Piano Competition Istanbul 2020. George had zijn Wigmore Hall-debuut in oktober 2018 als Tillett Trust Young Artist en trad op in zalen zoals de Mozarteum Concert Hall in Salzburg, Oostenrijk, de Dôme de Pontoise in Frankrijk, RAH’s Elgar Room, St. Martin-in-the-Fields, Buxton Festival en King’s Lynn Festival. George is een enthousiaste kamermuzikant en treedt regelmatig op met sopraan Charlotte Hoather, en met violiste Maria Gîlicel en celliste Jobine Siekman als onderdeel van het Chloe Piano Trio.

Reacties zijn gesloten.