Ilonka Kolthof dwarsfluit, Lidy Blijdorp cello en Anne Veinberg piano

Ilonka Kolthof dwarsfluit, Lidy Blijdorp cello en Anne Veinberg piano

Zondag 18 oktober 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk  te Vlissingen.

De actualiteit rondom Corona heeft ook ons weer ingehaald. Het concert aanstaande zondag gaat nu gewoon door in onze inmiddels vertrouwde Sint Jacobskerk omdat nergens meer dan 30 bezoekers zijn toegestaan. We zijn helaas wel uitverkocht. Er zijn echter altijd bezoekers die op het laatste moment verhinderd zijn. Uiterlijk zondagmorgen kunnen trouwe bezoekers bellen of er nog kaartjes beschikbaar zijn.

Ook het veelbelovende concert op Zondag 1 november met Matthieu Idmtal piano solo hopen we door te kunnen laten gaan. Wees er dus snel bij met reserveren.

U wordt verzocht om bij het betreden van de kerk een mond/neuskapje te dragen.

Over de nieuwste CD’s van Ilonka Kolthof  “Halo” en Lidy Blijdorp “Journeyers” worden momenteel lovende recensies geschreven en zijn ze regelmatig live op Radio 4 te beluisteren. Het is een voorrecht om ze nu met Anne Veinberg voor het eerst ook samen op ons podium te mogen verwelkomen. Alle drie zijn ze uitzonderlijk getalenteerd met vele belangrijke prijzen en onderscheidingen en gepassioneerde kamermusici. Ilonka wordt geprezen om haar betoverende, precieze en genuanceerde spel, Lidy om haar enorme vertelkracht en haar onthutsende muzikaliteit en Anne om haar veelzijdigheid en liefde voor nieuwe muziek.

Het programma legt accenten bij de nieuwe Franse muziek, het impressionisme. Debussy wordt veelal als voortrekker van deze stroming gezien met name met het symfonische gedicht “Prélude à l’après midi d’un Faune” en van de solofluitist Gaubert is uit deze periode “Trois Aquarelles” een van zijn bekendste werken.

Geheel hiermee in contrast wordt “Vox Balaenae” van Crump, exponent van de Amerikaanse experimentele traditie met geestverwanten als John Cage en Henry Cowell, gespeeld. Een compositie met een fascinatie voor de grenzen van het muzikale. Een heel verrassend programma dat ook visueel zal behagen.

Programma:

Claude Debussy (1862-1918): Prélude à l’après midi d’un Faune

Philippe Gaubert (1879-1941): Trois Aquarelles (trio)

Felix Mendelssohn (1809-1847):  Trio in D-klein, 2e deel (trio)

George Crumb (1929-heden): Vox Balaenae (trio)

Fluitiste Ilonka Kolthof wordt geprezen om haar ‘betoverende, precieze en genuanceerde’ vertolkingen. Zij won eerste prijzen op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Benelux Fluitconcours. In 2014 werd haar piccolospel bekroond met de derde prijs tijdens de ‘NFA Piccolo Artist Competition’ in Chicago (IL) en in 2017 met de tweede prijs tijdens de ‘Kujala International Piccolo Competition’.

Als soliste trad ze op met het Limburgs Symfonieorkest en Mokum Symphony. Naast soliste is Kolthof een veelgevraagd gastspeler bij diverse orkesten in binnen- en buitenland zoals het Orchestre Philharmonique Royal de Liège, Antwerp Symphony Orchestra, Norrköping Symphony Orchestra en het Radio Filharmonisch Orkest. Daarnaast speelt zij in het hedendaagse DoelenEnsemble. Ilonka gaf concerten op festivals als het Grachtenfestival, Festival Dag in de Branding, het Gergiev Festival, November Music, Classical Encounters en het NFG Internationaal Fluit Festival. Vanwege haar grote inzet voor het eigentijdse repertoire werd Kolthof gehonoreerd met beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Willem Mengelberg Fonds van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ze studeerde dwarsfluit aan het Conservatorium van Amsterdam en piccolo aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar zij in 2015 afstudeerde met de ‘Grootste Onderscheiding’. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Eigen Muziekinstrument bespeeld Ilonka momenteel een zeer bijzondere gouden dwarsfluit. www.ilonkakolthof.com

Lidy Blijdorp heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman. Zij behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk).

Lidy treedt op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Amsterdam en het Janine Jansen Festival. Ook gaf ze recitals in België (Bozar en Flagey, Brussel), Frankrijk (Théâtre des Bouffes du Nord, Paris; Auditorium Maurice Ravel, St. Jean de Luz; La Lucarne, Arradon) en Japan (Kinan Hall, Wakayama; Bamboo Hall, Tokyo). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid. Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 werd ze uitgenodigd om het celloconcert van Dvorák, evenals een première van de Russische componist Sergej Yevtushenko te spelen, met het State Hermitage Orchestra (Theater van de Hermitage, St. Petersburg). Verder speelde ze met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Bozar, Brussel, 2014), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014), Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazers Ensemble (Vredenburg, 2016). In april 2017 maakte ze een tournée met het NESKO, met wie ze de première van het celloconcert van Jos Heutmekers uitvoerde. Binnenkort treedt ze op met het Orkest van de 18de Eeuw en het Orkest van het Oosten.

Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus. Van jongs af aan speelde ze bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Binnen kamermuziekverband trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard School), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival). Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. www.lidyblijdorp.com

De Australische pianiste Anne Veinberg is actief als solist, improvisator, kamer en groot ensemble speler. Naast optredens te geven in verschillende Europese landen trad zij ook veelvuldig op in Australië. Anne gaf concerten op festivals zoals het Grachten Festival, Atlas Festival, Sonorities, Live.code.Festival, Henley Festival, La Escucha Errante en World Minimal Music Festival. Daarnaast was zij meerdere malen te horen op radio en televisie. Anne speelt niet alleen piano maar zij is ook bedreven met bijzondere pianos zoals verschillende toy pianos en de 96 tone Carrillo piano.

Veinberg is winnares van het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2009. In 2008 was zij finaliste van de Australian Broadcasting Corporation Young Performers Award en in 2011 stond zij in de halve finale van het Gaudeamus Vertolkers Concours. In 2013 was Anne finaliste van De Linkprijs en onlangs behaalde zij een prijs voor haar uitvoering van Klavierstück IX tijdens de be- faamde Stockhausen-cursus in Kürten (Duitsland). Zij heeft ondersteuning gekregen van o.a. het Australian Council for the Arts, het J Vonks Fond, de Australian Music Foundation en het Natio- naal Muziekinstrumenten Fonds. Vanwege haar grote interesse voor nieuwe muziek werkt Anne regelmatig samen met hedendaagse componisten zoals Wim Henderickx, Jorrit Tamminga, Vanessa Lann en Karlheinz Essl. Tevens bracht zij werken in première van Felipe Ignacio Noriega, Andys Skordis, Marcel Wierckx, Michael Young, Charlie Sdraulig en Nick Collins. Zij remplaceerde bij ensembles als Lunapark, Nieuw Ensemble, Atlas Ensemble, Oerknal! en zij is een ensemble lid van Duo Kolthof/Veinberg, Duo Nes- homme, Offzz (Live coding en piano) en Ensemble Scala ( 31 toons microtonale muziek).

Anne studeerde bij Daniel Herskovitch aan het Sydney Conservatory High School en aan het Mel- bourne Conservatory of Music bij Ronald Farren-Price. Vervolgens vestigde Anne zich in Nederland waar zij in 2012 afstudeerde bij David Kuyken aan de masteropleiding van het Conservatorium van Amsterdam. Vanaf september 2015 is Anne bezig met haar promotieonderzoek aan het DocArtes programma van het Orpheus Instituut. Anne heeft een Yamaha-vleugel in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. De vleugel behoort tot de collectie ‘Willem G. Vogelaar”. www.anneveinberg.com

VIDEO

Ilonka: https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=gdPWHQHwjWs&feature=emb_logo

Lidy: https://www.youtube.com/watch?v=zxUK3_UbXDI

Reacties zijn gesloten.