Jobine Siekman cello en Valentina Tóth piano

Jobine Siekman cello en Valentina Tóth piano

Zondag 5 september 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

We hebben er heel veel zin in om het nieuwe seizoen op zondagmiddag 5 september in de Sint Jacobskerk te openen met deze twee geweldige musici. De serie bestaat uit 16 concerten op de eerste en de derde zondag van de maand door veelbelovend voornamelijk jong talent met een al indrukwekkende carrière.

De meesten muziekliefhebbers zullen nu wel gevaccineerd zijn en in de kerk kan er met voldoende afstand en noodzakelijke voorzieningen veilig van de concerten worden genoten.

Jobine Siekman en Valentina Tóth zijn als solist en kamermusicus veelgevraagd en vormen een zeer getalenteerd en veelzijdig duo. Jobine won vele prijzen waaronder in 2016 het Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale Amsterdam en de Anna Shuttleworth prijs voor haar vertolking van Bach in het Cello Concours van de Royal College of Music. Valentina Tóth is een multi-talent zowel als pianist maar ook als actrice. Ze won een Diapason d’Or, de belangrijkste onderscheiding in het Franse cultuurgebied en speelde al op haar 15e jaar in de Carnegie Hall New York. Ze streeft er naar om met prachtige kleuren, zuivere spanningsbogen en diepgevoelde expressie een bepaalde sfeer te creëren die recht uit haar hart komt.

Ze openen in het verlengde Beethoven jaar met de variaties op het thema ‘Ein Mädchen oder Weibchen’ die de grote bewondering van Beethoven voor Mozart weerspiegelen. Prachtige thema’s vanuit nieuwe invalshoeken getoond met joviale virtuositeit maar ook opgewekt en bedachtzaam. Beethoven bewonderde eveneens Schubert zoals bleek uit zijn uitspraak “Waarlijk, in Schubert woont een goddelijke vonk”. Als afsluiting een prachtige cello sonate met een geheel eigen stijl van de weinig bekende Nederlands-Duitse componist Julius Röntgen die rond de 19e eeuw een stempel heeft gedrukt op het Nederlandse muziekleven.

Programma:

L. van Beethoven (1770-1827): 12 Variaties voor cello en piano op het thema “Ein Madchen oder Weibchen”, op. 66

F. Schubert (1797-1828): Sonate voor cello en piano, in a kl.t., D821

I. Allegro moderato

II. Adagio

III. Allegretto

J. Röntgen (1855-1932): Cello Sonate no. 5 in b kl.t., op. 56

I. Molto moderato

II. Allegro con moto

III. Poco andante, teneramente

IV. Molto passionato e vivace

Jobine  Siekman  is als getalenteerde celliste een veelgevraagd solist en kamermusicus in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ze won zowel solistische prijzen (Nationaal Cello Concours van de Cellobiennale  Amsterdam 2016) als in diverse ensembles zoals het  Alkyona Quartet en het Chloé Trio. Voor het jaar 2019-2020 is zij aangesteld als de Mills Williams Junior Fellow aan de Royal College of Music in Londen. Zij behaalde daar eerder een Bachelors of Music diploma met docent Melissa  Phelps en rondde afgelopen juli haar Master of Performance studie af bij Richard Lester als Irene Hanson scholar.

In Den Haag  studeerde ze aan de de  School voor Jong Talent in bij Lucia Swarts en Dmitri Ferschtman en daarna in Göteborg bij Harro  Ruijsenaars.   In 2016 ontving ze de Anna Shuttleworth prijs voor haar vertolking van Bach in het Cello Concours van de Royal College of Music en werd daarna uitgenodigd om de tweede Bach Suite in het RCM Show case concert in  Wigmore Hall te spelen.  Eerder won zij ook de tweede prijs in de finale van de Stichting Jong Muziektalent Nederland. 

Ze was meerdere malen te horen op Radio West in live uitzendingen vanuit de Dr. Anton Philipszaal in Den Haag en op BBC Radio 3. In oktober maakte ze haar debuut als solist met het Simon Bolivar Orkest in het celloconcert van Schumann onder de baton van Jesus Uzcategui.  De celloconcerten van Haydn, Saint-Saëns en Shostakovich voerde zij ook uit als solist met orkest. 

Jobine is een gepassioneerd kamermusicus en geeft met het String Wood Ensemble, het Alkyona Quartet, het  Volkmann Trio en het Chloé Trio regelmatig concerten in Nederland en Engeland. Zij volgde masterclasses bij Gary Hoffman,  Johannes Goritzki,  Frans Helmerson,  Torleif Thedeen,  Anner Bijlsma,  Tsuyoshi Tsutsumi,  Gavriel Lipkind, Raphael Wallfish,  Valter Dešpalj en Jircha Prchal. Het Concertgebouw koos haar in 2012 uit om een masterclass van Jean-Guihen Queyras te volgen. Ze speelde op festivals zoals Ticino Musica in Zwitserland en the Holland Music Sessions, Schleswig Holstein Musik Festival en Kronberg Academy cello masterclasses.  Jobine ontving de Irene Hanson Scholarship gesteund door de Royal College of Music en ze word gesponsord door Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds. Haar instrument, een cello van Lefèbvre, heeft ze in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

www.jobinesiekman.com

Valentina Tóth (1994) is pianiste en actrice. Ze studeerde in 2018 met grote onderscheiding af aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel, waar ze acteren studeerde. Ook studeerde ze voor haar bachelorexamen klassiek piano met grote onderscheiding af aan het conservatorium van Brussel.

Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. In 2013 mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 bracht zij haar tweede CD uit bij Challenge Classics, met werken van Erno Dohnanyi.

Als actrice en theatermaker is ze actief in Vlaanderen en Nederland. Ze speelde en maakte onder andere bij Het Houten Huis, Theater Antigone, Theatre National De Bruxelles, Zuidpark en Jeugdtheater Hofplein.  In 2021 zal zij meespelen in “Eine Nacht in Venedig” bij de Toneelschuur in Haarlem. Ook maakte zij in 2019 enkele gezongen radiocolumns voor NPORadio4.

Als pianiste ontving in het verleden verschillende prijzen, onder andere  de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours en de 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours. Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf ze een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Zij soleerde met het Haydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Blazers Ensemble en het Noord Nederlands Orkest. Zij was te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), in seizoen 4, 5 en 6.

www.valentinatoth.nl

VIDEO

Jobine: https://www.youtube.com/watch?v=GNj27LndSNA  

Valentina: https://www.youtube.com/watch?v=o8Il3ilgsOI

Reacties zijn gesloten.