Stephanie Proot piano solo

Stephanie Proot piano solo

Zondag 19 september 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Stephanie Proot is een vertrouwd gezicht op ons podium zowel solo als samen met andere musici. Ze is gezegend met een uitzonderlijk talent zoals wel blijkt uit het behalen van vele prijzen op gerenommeerde internationale concoursen en wordt geroemd om haar virtuoze, intense en kleurrijke spel.

Door haar programmakeuzes kunnen haar pianistische talenten optimaal tot hun recht komen. Field heeft als voorloper van Chopin paden gebaand voor de vroege Romantiek met rijke schakeringen en verfijnde klanken zonder bravoure. Het werk van Field maar ook van de Classicisten Haydn en Scarlatti en tijdgenoot Clementi kenmerkt zich door relatief eenvoudige melodielijnen met droeve emoties en soms briljante passages.

De pianosonates van Schubert, waarvan er slechts drie tijdens zijn leven in druk zijn verschenen, geven een onvergetelijk beeld van zijn vroegrijpheid en genialiteit. “De muziek lacht en huilt, ze is droevig en vrolijk tegelijkertijd” aldus Barenboim.

Een optreden om naar uit te zien.

Programma:

John Field (1782-1837): Pianosonate op. 1 nr. 2 in A

Allegro moderato

Allegro vivace

Joseph Haydn (1732-1809):  Pianosonate no.46 Hob. XVI/31 in E

Moderato

Allegretto

Presto

Franz Schubert (1797-1828): Drei Klavierstücke D946

Allegro assai

Andante

Allegro 

Stephanie Proot behaalde in 2009 haar masterdiploma aan het Antwerpse Conservatorium in de klas van Levente Kende. Ze vervolgde haar vorming als solist bij Ramzi Yassa aan de Ecole Normale Alfred Cortot te Parijs en bij Abdel Rachman El Bacha in de Muziekkapel Koningin Elisabeth. Haar laatste mentor is Lev Natochenny, bij wie ze tot 2016 aan de Frankfurter Hochschule für Darstellende Kunst und Musik studeerde. Als kind mocht Stephanie zegevieren in zowat alle Belgische wedstrijden. Daarna kaapte ze ook op internationale competities (onder meer in Mée-sur-Seine, Madrid, Porto, Shanghai, London, Zagrab en Bonn) vaak de hoogste prijzen weg en werd ze niet zelden tot publiekslieveling gekroond. In 2012 was het goed raak en won ze vier wedstrijden op een rij (in Wernigerode, Massarosa, Granada en Leuze). Een jaar later was ze halvefinaliste van de Koningin Elisabethwedstrijd. Voor haar vertolkingen in binnen- en buitenland prijst een unanieme pers Stephanie om haar geraffineerde, expressieve en kleurrijke spel. Onderhand is Stephanie ook zelf docent en combineert ze haar concertcarrière met het begeleiden van jong aanstormend talent. stephanieproot.com

VIDEO: https://youtu.be/jSklLz05PeQ

Reacties zijn gesloten.