Joost Willemze harp solo

Joost Willemze harp solo

Zondag 3 maart 11:30-12:30 uur in Fletcher hotel Arion Vlissingen

Met Joost Willemze hebben we een van de grootste Nederlandse harptalenten op ons podium. Hij speelt harp vanaf zijn 7e jaar gevolgd door een reeds indrukwekkende carrière met festivals, vele solo optredens, winnen van internationale concoursen en spelen in orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek. In 2023 maakte Joost een tournee langs de vooraanstaande Nederlandse concertzalen en won hij de prestigieuze Dutch Classical Talent Award 2023, waarbij de jury zijn spel prees als dynamisch, subtiel en ‘harp next level’. In 2023 is hij genomineerd voor de Grachtenfestivalprijs en is in 2024 Artist in Residence.

Joost speelt werken van Italiaanse componisten welke hij eind maart voor een CD in Italia gaat opnemen. Hij neemt ons mee in een reis door het muzikale landschap van onder meer de Italiaanse opera. De ongecompliceerde populaire Sonate in c-klein van Pescetti wordt omschreven als “Vivaldi meets Haydn”. De Grande Fantaisie van Alvars is gebaseerd op de belangrijke belcanto opera “Lucia di Lammermoor”. Hij werd door Berlioz “de Liszt van de harp” genoemd en Liszt schreef over hem “Zijn dromerige ogen geven uitdrukking aan de gloeiende verbeeldingskracht die in zijn composities leeft”. Ook het Intermezzo van Mascagni is gebaseerd op een meesterlijke opera “Cavalleria Rusticana”, over ontrouw en wraak, die een grote sensatie was in de Italiaanse dramatische muziek. De gelauwerde opera- en filmcomponist Rota schreef zijn 2 virtuoze werken Sarabanda en Toccata met een groot contrast in dynamiek, frasering en harmonie. De romanticus Casella schreef zijn in het harprepertoire belangrijke sonate tijdens de nederlaag van Italië in de oorlog. De technisch veeleisende sonate doet de duisternis en eenzaamheid van de oorlog voelen met hoop maar uiteindelijk een naderend einde met lage basnoten. In het Carnaval de Venise van Godefroid weerklinkt de vrolijke losbandigheid van het gemaskerde festival. Tot slot het bekende virtuoze en romantische voor harp getranscribeerde “un Sospiro” van Liszt.

Programma:

Giovanni Battista Pescetti (1704-1766):  Sonate in C-klein

. Allegro ma non presto

. Moderato

. Presto

Elias Parish Alvars (1808-1849):  Grande Fantaisie sur Lucia di Lammermoor

Pietro Mascagni (1863-1945), arr. Albano:  Intermezzo uit Cavalleria Rusticana

Nino Rota (1911-1979):  Sarabanda e Toccata

Alfredo Casella (1883-1947):  Sonate voor harp, op.68

. Allegro vivace

. Sarabanda

. Finale

Félix Godefroid (1818-1897):  Carnaval de Venise

Franz Liszt (1811-1886), arr. Renié:  Un Sospiro

VIDEO: fragment uit zijn debuut-cd in het kader van talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ https://www.youtube.com/watch?v=kM7kh5kuk4o&t=20s

Joost Willemze(1996) is één van de grootste Nederlandse harptalenten. Op 16-jarige leeftijd won hij de eerste prijs tijdens de finale van het Prinses Christina Concours. In 2017 won hij het internationale harpconcours in Porto en in 2018 het Italiaanse concours Suoni d’Arpa. Begin 2022 nam hij zijn debuut-cd op met AVROTROS Klassiek. In 2023 maakte Joost een tournee langs de vooraanstaande Nederlandse concertzalen en won hij de prestigieuze Dutch Classical Talent Award, waarbij de jury zijn spel prees als ‘harp next level’. In de zomer van 2023 won hij tevens de GrachtenfestivalPrijs.

Hij speelt harp sinds zijn zevende en werd in 2008 leerling van de Academie Muzikaal Talent, waar hij studeerde bij Erika Waardenburg en Edward Witsenburg. In september 2021 behaalde hij zijn masterdiploma met uitmuntende beoordeling aan het Conservatorium van Amsterdam.
Joost won tevens prijzen op de concoursen van Stichting Jong Muziektalent Nederland, het Internationaal Harpconcours in Wales, de Gershwin Competition in New York, het Concours Godefroid in Tournai, het Reinl Wettbewerb in München, de Bertold Hummel competitie in Würzburg en de Korea International Harp Competition in Seoul.

In 2009 maakte hij zijn televisiedebuut bij Ivo Niehe en in 2010 was hij live op televisie te zien tijdens het Kinderprinsengrachtconcert in Amsterdam. Daar soleerde hij met het JeugdOrkest Nederland. In mei 2013 was hij één van de vier finalisten in het NTR-programma De Avond van de Jonge Musicus; hier was hij te horen in het harpconcert van Ginastera met het Nederlands Kamerorkest.

Hij geeft concerten in zowel binnen- als buitenland. De achterliggende tijd gaf hij onder meer concerten op het Dutch Harp Festival, het Grachtenfestival, het Schiermonnikoogfestival en het Stiftfestival. Ook was hij te gast op het Italiaanse ministerie van cultuur in Rome en bij het Rio Harp Festival in Brazilië. In 2019 gaf hij concerten en masterclasses voor Salvi Harps in Spanje en Italië. In 2022 speelde hij een solo recital in Lissabon, live uitgezonden op de Portugese radio Antena 2.
Als orkestmusicus speelt hij regelmatig met het Nationaal JeugdOrkest (NJO). In 2022 werd hij lid van het European Union Youth Orchestra (EUYO), waarmee hij concerten gaf in heel Europa onder leiding van gerenommeerde dirigenten zoals Elim Chan, Iván Fischer, Gustavo Gimeno en Gianandrea Noseda. Daarnaast remplaceert Joost bij het Nederlands Philarmonisch Orkest (NedPho) en het Orchestre de la Suisse Romande (OSR).     

Joost is regelmatig te gast op radio en TV bij programma’s zoals Spiegelzaal, De Ochtend van 4, De Klassieken en Podium Klassiek.

Naast zijn conservatoriumopleiding studeerde Joost Klassieke Talen aan de Universteit Leiden en de Accademia Vivarium Novum in Rome.

Reacties zijn gesloten.