Lestari Scholtes en Gwylim Janssens pianoduo

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens pianoduo

Zondag 22 januari 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Lestari Scholtes en Gwylim Janssens pianoduo

We mogen ons weer verheugen op een optreden door het vermaarde pianoduo Scholtes/Janssens. Het duizelt je bijna als je de indrukwekkend hoeveelheid lovende kritieken, vele prijzen en optredens over de gehele wereld leest. Het duo staat dan ook bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en intense en energieke optredens. Lestari was ook artistiek leider van ons eerste SPRIENGE muziekfestival in april 2022 met een zeer breed en gevarieerd programma.

Het concert begint met een dartelende en originele compositie van de sterk door Grieg beïnvloedde Röntgen, zoon van een Nederlandse violist. Na een bekende energieke sonate van het wonderkind Mozart worden we meegenomen in de wonderlijke sprookjeswereld van Doornroosje van de Gebroeders Grimm, over de prinses die 100 jaar sliep en Scheherazade die de sultan avond aan avond wist te boeien met haar verhalen uit Duizend en één Nacht en daarmee haar executie uitstelde.

Een optreden vol dartelende passages en Oosterse en Spaanse klanken.

Programma:

J. Röntgen (1855-1932):  Introduktion uit Suite opus 16

W.A. Mozart (1756-1791):  Sonate in Bes KV 358

                        . Allegro

                        . Adagio

                        . Molto presto

P.I. Tchaikovsky (1840-1893):   uit ‘Sleeping Beauty’ (Doornroosje)

                         . Pas d’action

                        . Panaroma

                        . Valse

N. Rimsky-Korsakov (1844-1908):  uit ‘Sheherazade’

                        . The Sae and Sinbad’s Ship

                        . The Kalander Prince

“If you listen to these two young people play music, you think that everything in the world will be all right” – Menachem Pressler, Beaux Arts Trio

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten door heel Europa en in de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Ethio- pië, Georgië, Mongolië, Brunei, Singapore, Vietnam, China, Thailand, Maleisië, Indonesië, Cambodja, Japan, Korea, Myanmar, Chili en Bolivia opgeleverd. Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook soleerden zij bij orkesten als het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest, het Brabants Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen- Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen.

Het duo was winnaar meer dan een dozijn (inter)nationale concoursen, waaronder het prestigieuze Vriendenkrans Concours van het Concertgebouw, het Concours Musical de France, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Lestari en Gwylim zijn regelmatig jurylid bij diverse (inter)nationale concoursen. Ook gaven ze vele masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd.

Het duo is initiatiefnemer van het jaarlijkse Pianoduo Festival Amsterdam, dat in oktober 2013 zijn eerste editie beleefde. Daarnaast zijn zij artistiek leiders van het Kamermuziekfestival Schoorl dat in juli 2020 zijn eerste lustrum vierde.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler. Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Codarts Conservatorium Rotterdam bij Bart van de Roer.

In November 2010 kwam hun debuut-cd uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd bekroond met een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad. Hun 3e cd met werken van Mozart en Schubert kwam afgelopen januari uit bij Challenge Records International. BBC Music Magazine schreef over deze cd: ’They breathe together, agree on relative dynamics and tonal colour and understand the balance of the textures.’ en bekroonde de cd met maar liefst 4**** sterren.

Reacties zijn gesloten.