Balder Dendievel hobo & Jappe Dendievel fagot

Balder Dendievel hobo & Jappe Dendievel fagot

Zondag 5 februari 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Een heel bijzonder concert door de broers Balder en Jappe Dendievel. Beiden spelen op de zeer moeilijk te bespelen concertinstrumenten met een dubbel riet. Balder kreeg na het winnen van reeds vele wedstrijden op 16 jarige leeftijd ‘het Gouden Label Jong Talent 2018’ van het magazine Klassiek Centraal. Ook het samenspel met zijn broer Jappe wordt zeer geroemd. Ze worden omschreven als een duo dat met het grootste muzikale inzicht, begrip en gevoel zeer diverse werken uitvoert. Hierbij staat hun virtuositeit, de totale beheersing van alle techniek en muzikaliteit al op een fabelachtig niveau. Het is dan ook een voorrecht om deze getalenteerde jonge musici te kunnen beluisteren met muziek van diverse componisten uit de 17e, 18e en 20e eeuw welke met elkaar gemeen hebben prachtige muziek voor hobo en fagot te hebben geschreven. Van 2 stemmige Partita’s uit Telemanns Kleine Kammermusik tot een samenspel van de met Mozart bevriende Fiala en een compositie van door de herders van de Franse provincie Provence geïnspireerde Bozza.

Programma:

‘The Art of the Double Reed’, een reis door het rijke repertoire voor hobo en fagot

G. Ph. Telemann (1681-1767): selectie uit Die Kleine Kammermusik voor hobo en fagot

B. Britten (1913-1976): selectie uit Six Metamorphoses after Ovid, op. 49 voor hobo solo

J. Fiala (1748-1816): Duo Concertante voor hobo en fagot in fa groot

W. Henderickx (1962-2022): Ronddolen voor fagot solo

E. Bozza (1905-1991): Shepherds of Provence voor hobo en althobo, arr. voor hobo en fagot


VIDEO:  https://www.youtube.com/watch?v=u0fCa4dQuFA          

https://www.youtube.com/watch?v=EXOYJ_i_KlA

Balder Dendievel (2002) zette als telg van een muzikaal gezin zijn eerste stappen op viool toen hij vier jaar oud was. Op vijfjarige leeftijd schakelde hij over naar hobo. Na studies aan het Stedelijk Conservatorium Brugge, de Kunsthumaniora Antwerpen en het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de klas van Luk Nielandt, werd Balder in oktober 2019 toegelaten aan de prestigieuze Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ in Berlijn. Daar volgt hij lessen hobo en althobo bij prof. Dominik Wollenweber, solo-althoboïst bij de Berliner Philharmoniker. Aanvullend studeert hij daar ook historische hobo bij Antje Thierbach. Hij is veelzijdig actief als solist en orkest- en kamermusicus, op zowel moderne als historische hobo. Balder werd uitgenodigd door onder andere het Symfonieorkest van de Munt, het Nationaal Orkest van België, het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, Elbipolis Barockorchester Hamburg, barokorkest Aris & Aulis en Concerto Brandenburg. Als solist was hij reeds te horen in concerti van Bach, Marcello, Vivaldi, Mozart en Richard Strauss met o. a. Nuove Musiche en Frascati Chamber Orchestra. Als kamermusicus verleent Balder zijn medewerking aan verschillende projecten in wisselende bezettingen, o. a. bij Terra Nova Collective, I SOLISTI en eigen producties. Hij is te horen op CD’s van Vocaal Ensemble Reflection, I SOLISTI, Young Belgian Talent en Terra Nova Collective. Ook de moderne klassieke muziek ligt Balder na aan het hart: hij creëerde verschillende nieuwe werken en grote 20ste eeuwse werken voor hobo, zoals de Sequenza VII van Luciano Berio, behoren tot zijn repertoire. Balder won prijzen in verschillende regionale wedstrijden zoals ‘Vlamo’, ‘Sonatina’ en ‘Jonge Solisten aan Zee’. Hij werd finalist van de ‘Young Belgian Talent’-wedstrijd en in 2018 won hij als jongste kandidaat de ‘Honda Competition for Classical Music’, een wedstrijd tussen de Belgische conservatoria. Het finalerecital was live te horen op Musiq3. Op de International Anton Rubinstein Chamber Music Competition in Düsseldorf ontving Balder samen met Jappe Dendievel en Anne Fuhrmann als trio de prijs voor beste uitvoering van een werk van W.A. Mozart. Voor zijn reeds afgelegde parcours kreeg hij het ‘Gouden Label Jong Talent’ van het magazine Klassiek Centraal.

Sinds september 2020 mag Balder zich NextGeneration Artist noemen bij de I SOLISTI ACADEMY. I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp biedt jonge artiesten binnen dit traject alle kansen om zichzelf muzikaal en artistiek verder te ontwikkelen. Zo krijgt hij de ruimte om zijn eigen projecten uit te werken en mag hij het podium delen met het ensemble. Als kunstenaar die graag over de grenzen van zijn eigen discipline heen kijkt, creëerde hij in juni 2022 onder coaching van I SOLISTI zijn eigen voorstelling Metamorfosen, met (nieuwe) muziek, vertelster en live zandkunst.

Jappe Dendievel (2004). Onder de vleugels van zijn moeder zette Jappe reeds op 4-jarige leeftijd zijn eerste muzikale stappen op de viool. Al vrij snel volgde de ontdekking van een uitgebreid instrumentarium zoals slagwerk, trombone, fagot en tuba met succesvolle deelnames aan nationale en internationale jongerenwedstrijden (met onder meer een optreden in Santorini als gevolg) en diverse jeugdorkesten. Op 11-jarige leeftijd kwam Jappe in contact met fagottist Francis Pollet, waardoor het met de fagot plots snel vooruit ging en dit instrument ook zijn voorkeur ging wegdragen. In november 2017 werd Jappe laureaat van de “Prix Dominique” in Venlo, waar hij ook de publieksprijs behaalde. In april 2018 won hij de Eerste Prijs in de internationale onlinewedstrijd “The Muse”. Al snel volgden solo-optredens met orkest waar onder meer concerti van A. Vivaldi, W.A. Mozart, C.M von Weber op het programma stonden. In maart 2019 werd hij geselecteerd voor het internationaal jeugdorkest van het Concertgebouw, waar hij samen met 72 andere 14-17-jarigen uit heel Europa deelnam aan een intensieve stage en optredens in het Concertgebouw Amsterdam en Flagey Brussel. In maart 2020 werd hij aangenomen in het Verbier Festival Junior Orchestra, en later dat jaar werd hij toegelaten tot het Youth Orchestra Flanders, als co-aanvoerder van de fagotpupiter. Momenteel volgt hij een bacheloropleiding fagot / contrafagot aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Onder impuls van zijn leraar en mentor Francis Pollet en mede dankzij I SOLISTI ACADEMY nam Jappe deel aan tal van masterclasses in binnen- en buitenland. Sergio Azzolini, Gustavo Nuñez, Fredrik Ekdahl, Sophie Dervaux en vele anderen kunnen getuigen van zijn uitzonderlijk talent.

Jappe Dendievel werd in 2021 eerste prijswinnaar van het Prinses Christina Concours en mag zich vanaf seizoen 2021/22 tevens I SOLISTI NextGeneration Artist noemen. Sinds November 2021 is Jappe eerste fagottist bij Casco Phil, het kamerorkest van België. In zijn vrije tijd gaat Jappe graag naar de verschillende luchthavens om daar foto’s van de vliegtuigen te nemen. Zo probeert hij ook bij concerten in het buitenland een stop te maken aan de regionale luchthaven.

Reacties zijn gesloten.