Lidy Blijdorp cello Tobias Borsboom piano

Lidy Blijdorp cello Tobias Borsboom piano

Zondag 17 maart 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen.

De excellente musici Lidy Blijdorp en Tobias Borsboom nemen ons mee op een enerverende reis door werken van beroemde componisten uit de laat 19e– vroeg 20e eeuw. Ze spelen composities van de Franse impressionisten Fauré en zijn leerling Ravel en de door Tsjaikovski beïnvloedde Rus Nikolai Rimsky-Korsakov die grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de Russische muziek met leerlingen als Arenski, Stravinsky en Prokofiev. Ze spelen eveneens composities van de Duitsers Schumann en Brahms uit de muzikale romantiek, de Hongaarse pianovirtuoos Liszt en de door de volksmuziek van Bartok geïnspireerde Kodaly. Tot slot een volkslied van de door Brahms en Faure geïnspireerde Roemeen Enescu. Een ontdekkingsreis vol muzikale dwarsverbanden.

Programma:

Gabriel Fauré (1845-1924):  Papillon, op. 77

Antonin Dvorák (1841-1904): Silent Woods, B. 173

Nikolai Rimsky-Korsakov (1844-1908): Flight of the Bumblebee

Maurice Ravel(1875-1937): Lever du jour (uit: Daphnis et Chloë, arr. L. Blijdorp), Malagueña (uit: Rapsodie Espagnole, arr. L. Blijdorp)

Robert Schumann (1818-1856):  Vogel als Prophet (uit: Waldszenen, op. 82, arr. L. Blijdorp)

Johannes Brahms (1833-1897):  Hongaarse dans nr. 17

Zoltan Kodaly (1882-1967):  Sonate voor solo cello, op. 8: deel 3

Franz Liszt (1811-1886):  Tarantella (uit: Venezia e Napoli)

George Enescu (1881-1955):  Ciocarlia

Lidy Blijdorp (1986) heeft gestudeerd bij Monique Bartels (Koninklijk Conservatorium, Den Haag), Michel Strauss (Conservatoire National Supérieure de Paris) en Gary Hoffman (Chapelle Elisabeth). Daarnaast volgde ze lessen bij Anner Bylsma en Dmitri Ferchtman. Zij behaalde prijzen bij o.a. de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Conservatorium Concours, het SJMN, het Prinses Christina Concours en het Internationale Charles Hennen Concours. In 2014 won ze de Prix Académie Ravel (Frankrijk). Lidy treedt op tijdens festivals als de Amsterdamse Cellobiënnale, het Grachtenfestival Amsterdam en het Janine Jansen Festival. Ook gaf ze recitals in België (Bozar en Flagey, Brussel), Frankrijk (Théâtre des Bouffes du Nord, Paris; Auditorium Maurice Ravel, St. Jean de Luz; La Lucarne, Arradon) en Japan (Kinan Hall, Wakayama; Bamboo Hall, Tokyo). In september 2015 gaf ze een Beethoven-recital met Maria João Pires in het Auditorio Nacional, Madrid. Als soliste speelde ze met verschillende orkesten. In 2013 werd ze uitgenodigd om het celloconcert van Dvorák, evenals een première van de Russische componist Sergej Yevtushenko te spelen, met het State Hermitage Orchestra (Theater van de Hermitage, St. Petersburg). Verder speelde ze met het Orchestre de Chambre de Wallonie (Bozar, Brussel, 2014), het Orchestre Philharmonique Royal de Liège (Flagey, Brussel; Salle Philharmonique, Liège, 2014), Camerata Amsterdam en het Nederlands Blazers Ensemble (Vredenburg, 2016). In april 2017 maakte ze een tournée met het NESKO, met wie ze de première van het celloconcert van Jos Heutmekers uitvoerde. Binnenkort treedt ze op met het Orkest van de 18de Eeuw en het Orkest van het Oosten. Lidy is tevens een gepassioneerd kamermusicus. Van jongs af aan speelde ze bij de Fancy Fiddlers, olv Coosje Wijzenbeek. Binnen kamermuziekverband trad ze op in New York (Sylff Chamber Music Seminar, Juilliard School), Italië (Chiesa di San Domenico, Recanati) en Zwitserland (Ftan Festival). Sinds 2016 bespeelt Lidy de prachtige Italiaanse cello van Anner Bijlsma, haar ter beschikking gesteld via het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. www.lidyblijdorp.nl

Tobias Borsboom (1988) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.
 Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Piotr Jasiurkowski, violist Pieter van Loenen, cellist Pamela Smits, saxofonist Arno Bornkamp en pianoduopartner Yukiko Hasegawa. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, Mata Hari, en De rechtvaardigen, waarvan de laatste twee zijn geschreven en worden verteld door Jan Brokken. Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De house warming houden zij een feest ter ere van hun grote vriend. De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
 Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor. www.tobiasborsboom.com

Reacties zijn gesloten.