19 maart | Mathieu van Bellen en Nicolas van Poucke

19 maart | Mathieu van Bellen en Nicolas van Poucke

19 maart 2017


We zijn vereerd om de internationaal gelauwerde Zeeuwse violist Mathieu van Bellen jaarlijks op ons podium te mogen verwelkomen.
In december vorig jaar heeft hij met het Britse Busch Trio de prestigieuze Kersjesprijs 2016 in ontvangst mogen nemen.

Samen met Nicolas van Poucke, één van de meest veelbelovende jonge pianisten van vandaag, zullen ze een intens verhaal vertellen met de sonate’s van hun lievelingscomponisten Bach, Beethoven en Brahms. Hun kwetsbare maar ook sterke spel zal in alle opzichten overtuigen.

Johan Sebastiaan Bach (1685-1750): Sonata, BWV 1016
Ludwig van Beethoven (1770-1827): Sonata no. 7 in C Min.
Johannes Brahms (1833-1897): Sonata no. 2 in A Maj.

Mathieu van Bellen (1988) uit Hulst begon zijn vioolstudie in België bij Nico Baltussen en vervolgde zijn opleiding bij Jan Repko aan het Conservatorium van Amsterdam en Chetham’s School of Music in Manchester. Die opleiding werd hem mogelijk gemaakt door een studiebeurs van De VandenEnde Foundation in Amsterdam. In London studeerde hij bij Itzhak Rashkovsky, en in Berlijn aan de Hochschule für Musik bij Ulf Wallin.

Hij was laureaat van onder andere de internationale Yehudi Menuhin Competition en de Wieniawski Competition en in Nederland van het Prinses Christina Concours en het Oskar Back concours. Verder won hij de MBF, RPS Emily Anderson Prize, de Philharmonia Martin Musical Scholarship Funds Awards en Making Music Awards. Ook kreeg hij de Bach Prize en werd hij String Player of the Year 2008 op de Royal College of Music. Mathieu gaf concerten in Europa, Azie en in the VS, hij speelde op grote muziekfestivals zoals de Festspiele MV in Duitsland en deed mee aan Kamermuziek Festivals in heel Europa. Hij deed een aantal radio en televisie optredens, en hij speelde in zalen zoals de Purcell Room in het Southbank Centre, de Royal Festival Hall in London, het Concertgebouw in Amsterdam, het Tel Aviv Opera House en het Megaron in Athena waar hij speelde met het Nationaal Orkest van België, het Holland Symphonie Orkest, de Southbank Sinfonia en het Camerata Athena.

Mathieu is een actief kamermusicus. In concerten voor kamermuziek werkte hij onder andere samen met Shlomo Mintz, Miguel da Silva, Michael Collins en Bruno Giuranna. Mathieu is de violist in het Busch Trio, dat werd opgericht in 2012. Het Busch Trio gaf concerten in Europa en Azië, met name in het Concertgebouw te Amsterdam, de Wigmore Hall in Londen, het BOZAR te Brussel en in het National Center for Performing Arts (NCPA) te Beijing. De eerste CD van Mathieu kwam uit in November 2014, met solowerken van Bach, Christian Blaha en Béla Bartók. In hetzelfde jaar was hij concertmeester van het Europees Jeugd Orkest onder leiding van Vasily Petrenko en Vladimir Ashkenazy, met o.a. concerten in de Proms te Londen en in het Concertgebouw te Amsterdam.

In 2015 won Mathieu in Amsterdam de Grachtenfestival Prijs, waardoor hij bij het Grachtenfestival 2016 ‘Artist in Residence’ zal zijn.�Mathieu van Bellen speelt op de ex-Adolf Busch G.B. Guadagnini viool (Turijn 1783) en met een strijkstok van Dominique Peccatte, die hem door private sponsoren in bruikleen werden gegeven, waarvoor hij zeer erkentelijk is.
www.vanbellen.com

Nicolas van Poucke

(1992) begon op zesjarige leeftijd met pianolessen, studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij David Kuyken en Jan Wijn. Verder kreeg hij lessen van Murray Perahia en volgde masterclasses bij Emanuel Ax, Dmitri Bashkirov, Stephen Kovacevich, Gary Graffman, JeanYves Thibaudet, Jean Bernard Pommier, Maria Joao Pires, Menahem Pressler en Pascal Devoyon. Nicolas behoort inmiddels tot één van de meest vooraanstaande Nederlandse pianisten van zijn generatie.

Sinds zijn debuut in Het Koninklijk Concertgebouw op dertien jarige leeftijd heeft Nicolas opgetreden in alle grote muziekcentra van Nederland en gaf concerten in Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Tsjechië, Polen, Bulgarije, Griekenland, Engeland, Canada en in de VS. Nicolas won vele prijzen waaronder 1e prijzen op het Prinses Christina Concours en het Internationale Steinway & Sons Pianoconcours. In 2009 won hij op het European Union Piano Competition in Praag een prijs voor de beste interpretatie van een werk van J.S. Bach. In 2010 won hij de hoogste prijs in zijn leeftijdscategorie tijdens het Nationaal Pianoconcours en in 2013 ontving hij de eerste prijs en de publieksprijs tijdens het Grachtenfestival Conservatorium Concours in het Koninklijk Concertgebouw waarna hij een concert gaf op het Grachtenfestival met Igor Roma wat uitgezonden werd op televisie (Cultura24). Hij was te gast op diverse festivals waaronder Het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht en Festspiele
Mecklenburg Vorpommern.

Met pianoconcerten van Bach, Mozart, Beethoven, Gershwin, Poulenc en Rachmaninoff soleerde Nicolas bij diverse Nederlandse orkesten. In 2013 verscheen het debuutalbum van Nicolas getiteld “I believe in Bach, the Father, Beethoven, the Son and Brahms, the Holy Ghost of Music”. De Volkskrant schreef: Een cd die je bij je lurven grijpt door een ontzagwekkende concentratie en een mooi ontwikkeld gevoel voor timing. Naast zijn activiteiten als solist is Nicolas een gepassioneerd kamermusicus. Hij werkt veelvuldig samen met zijn zus, celliste Ella van Poucke, met een breed repertoire reikend van Bach tot Messiaen en Schnittke.

Ook werkt Nicolas met leden van Het Koninklijk Concertgebouw Orkest (Camerata RCO) en was vaak te gast bij Het Reizend Muziekgezelschap waar hij samenwerkte met musici als Christiaan Bor, Godfried Hoogeveen en JeanClaude vanden Eynden. Overige kamermuziekpartners waren o.a. Igor Roma, Colin Carr, Claudio Bohorquez, Andreas Reiner, Judith Serkin, Gil Sharon, Het Rubens Kwartet, Het Alma Kwartet en Emmy Verhey. In het seizoen 2017/18 zal van Poucke’s Chopin-album on Gutman Records en recitals met a.o. The Royal Concertgebouw in Amsterdam worden uitgegeven.

Reacties zijn gesloten.