Noëlle Drost sopraan & Maurice Lammerts van Bueren piano

Noëlle Drost sopraan & Maurice Lammerts van Bueren piano

Zondag 15 oktober 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Het jonge aanstormende zangtalent Noëlle Drost die voor ons gaat optreden won al snel belangrijke prijzen zoals in 2018 de Gaudeamus Prijs beste uitvoering hedendaagse compositie, in 2019 tweede prijs Prinses Christina Concours en de Nationale Halve Finale, in 2022 finalist International Student Liedduo Competition, waaronder de ‘Vrienden van het Lied’ award en laureaat van Classic Young Masters.  Niet verwonderlijk dat ze als jonge solist al in grote zalen als de Kleine Zaal Concertgebouw, de Hertz-zaal Tivoli Vredenburg en de Jurriaanse en Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam heeft gezongen. Ook tijdens het Grachtenfestival 2019, 2020, in 2023 en op Radio 4 was haar talent niet onopgemerkt gebleven. Ze wordt begeleid door Maurice Lammerts van Bueren die een van de beste en belangrijkste begeleiders van vele prominente zangers is.

Het programma Banalités van Noëlle en Maurice mag best bijzonder genoemd worden. Uitgangspunt voor het gehele concert is de cyclus ‘Banalités’ van Francis Poulenc, waarbij 5 afzonderlijke liederen worden uitgediept en verbonden met andere liederen. De verschillende invalshoeken geven een bijzondere kijk op de cyclus van Poulenc. Zo wordt ‘Hôtel’ geflankeerd door ‘hotelliederen’ van Barber en Eisler, hoort u naast ‘Voyage à Paris’ het bekende ‘Sous le ciel de Paris’ van Edith Piaf, worden de Belgische venen uit ‘Fagnes de Wallonie’ vergezeld van ‘Le plat pays’ van Jacques Brel en versmelten de tranen uit ‘Sanglots’ met Engels leed in Dowlands ‘Flow my tears’.

Terwijl een keur aan kleine meesterwerken de revue passeert komt aan het eind van het recital alles samen en wordt de cyclus nu in zijn geheel uitgevoerd.

Programma: ‘Banalités’ op basis van de bekende liedcyclus van Francis Poulenc

  1. Chanson d’Orkenise
  2. Hôtel
  3. Fagnes de Wallonie
  4. Voyage à Paris
  5. Sanglots

Sopraan Noëlle Drost (1999) is een veelzijdige klassieke  zangeres. Ze begon op achtjarige leeftijd met pianospelen, waarvoor ze in 2014 werd aangenomen op de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Marlies van Gent. Ze won meerder prijzen bij onder andere het Prinses Christina Concours, maar toch merkte ze na een paar jaar dat haar passie ergens anders lag en ontdekte ze dat ze van zingen echt gelukkig werd. Sinds september 2017 begon Noëlle dan ook zanglessen te volgen. Al snel werd haar zang opgemerkt en won ze begin 2018 de Gaudeamus Prijs voor de beste uitvoering van een hedendaagse compositie tijdens het Prinses Christina Concours in Den Bosch en in 2019 won ze een tweede prijs tijdens het Prinses Christina Concours en is ze doorgedrongen tot de Nationale Halve Finale. Verder heeft ze prijzen gewonnen als finalist van de International Student Liedduo Competition 2022, waaronder de ‘Vrienden van het Lied’ award en is ze laureaat van Classic Young Masters.

Onlangs heeft Noëlle haar debuut gemaakt als solist bij het Orkest van de 18e Eeuw waar ze onder leiding van Daniël Reuss de sopraansolo zong van Händel’s Messiah met Cappella Amsterdam. 
Daarnaast heeft ze met leden van Holland Baroque gesoleerd en met het Atheneum Kamerorkest in de Nieuwe Kerk te Den Haag gesoleerd. Ze heeft in verschillende concertzalen door heel Nederland opgetreden als solist, waaronder bijvoorbeeld de Kleine Zaal van het Concertgebouw, de Hertz-zaal in Tivoli Vredenburg en de Jurriaanse en Grote Zaal van de Doelen in Rotterdam.
Ook was ze meerdere malen te horen tijdens het Grachtenfestival 2019, 2020 en weer in 2023 en was ze meerdere keren op Radio 4 te horen.

Noëlle heeft meerdere projecten gezongen en georganiseerd met dirigent Drummado Wijnhamer, waaronder het coronaproject ‘Kerst voor elkaar’ en een uitvoering van ‘Les Nuits d’été’ van Berlioz. 
Als ensemblezanger heeft ze opgetreden met ensembles als Collegium Vocale Gent en La Chapelle Harmonique. In februari 2020 zong ze de titelrol tijdens de première van de opera ‘Carattaco’ van J.C. Bach, samen met het Neue Mannheimer Orchester onder leiding van Anders Muskens. In de opera ‘La Gara delle Grazie’ was Noëlle met hetzelfde ensemble te zien tijdens het Grachtenfestival 2020 in de rol van Aglaia. Daarnaast was ze in december 2021 te zien als Sesto in de productie ‘Cesare e Cleopatra’ van de Dutch National Opera Academy. Ook nam ze de rol van Euridice in ‘Orphée et Euridice’ van Glück met barokorkest La Sorpresa op zich en zong ze bij de Saluzzo Opera Academy de titelrol in ‘L’Incoronazione di Poppea’ van Monteverdi.

Maurice Lammerts van Bueren behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Maurice Lammerts van Bueren heeft zich met hart en ziel toegelegd op het liedbegeleiden. Hij deelde het podium met vele prominente zangers, zoals Angelika Kirchschlager, Ellen Valkenburg, Lilian Farahani, Henk Neven, Thomas Oliemans, Peter Gijsbertsen, Esther Kuiper, Robert Holl, Marcel Reijans, Henriette Feith, Florieke Beelen, Ekaterina Levental en Hans Pieter Herman. Daarnaast geeft hij regelmatig recitals met veelbelovende zangers van de nieuwe generatie, zoals Noëlle Drost en Anne van Amerongen.

Hij werkt regelmatig samen met het Coco Collectief en het ensemble Frommermann.

Voordat hij zich volledig richtte op het werken met zangers, was hij vooral actief als kamermusicus. Als pianist van Trio Suleika (2001-2014) won hij onder meer de Kersjesprijs en de Vriendenkrans van het Concertgebouw. Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Slovenië, Zweden, Taiwan, Syrië, Trinidad en de Verenigde Staten. 

Hij nam 16 CD’s op bij labels als Zefir Records, Etcetera, Avie Records en Naxos. In oktober 2022 verscheen het dubbelalbum ’57 MAZURKI’ bij het label Zefir Records met de complete mazurka’s van Chopin. Het album werd in de eerste week al 60.000 keer gestreamd op Spotify.

Als coach is hij verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als gastdocent gaf hij liedbegeleidingslessen, masterclasses en liedklassen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en het HKU Utrechts Conservatorium. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.

Naast muziek heeft hij nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers, instrumentalisten en schrijvers. Zijn foto’s werden gepubliceerd in diverse dagbladen, waaronder de NRC, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant. 

Reacties zijn gesloten.