Matthieu Idmtal piano solo

Matthieu Idmtal piano solo

Zondag 1 oktober 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Na zijn eerdere adembenemende optredens krijgt Matthieu Idmtal wederom een podium in onze serie. Opus Klassiek (Belgie) schreef over hem “Zijn grote technische vocabulaire leidt naar een raffinement dat klankschoonheid op sublieme wijze verbindt met doordringende zeggingskracht”. Matthieu is de ideale vertolker van het werk van romantische componisten als Chopin en Grieg dat op zijn programma staat. Hij was te gast op festivals in Belgie, Nederland, Frankrijk, Italie en Zwitserland en won vele internationale prijzen. Zijn CD’s met werken van Grieg en Scriabin werden bekroond met 5 sterren. In 2017 werd Matthieu Idmtal uitgeroepen tot ‘Supernova’, een prijs uitgereikt door de Belgische muziekprogrammatoren en de radiostations voor klassieke muziek.

Het programma van Matthieu bevat bekende werken van 2 van de grootste componisten en toondichters uit de Romantiek, de Pool Chopin en de Noor Grieg, ook wel “de Chopin van het Noorden” genoemd.

De muziek van Chopin bevat zowel West-Europese klassieke als traditionele Poolse elementen waarin elegante, expressieve melodieën, experimentele harmonieën en vrije vormen worden gecombineerd met een veeleisende pianotechniek. Matthieu speelt 4 Mazurka’s met verschillende karakters, nr.1 met een ingetogen en beheerste melodie en ritmiek, nr. 2 met een antimetrisch- en wals karakter, nr. 3 met een krachtig thema en een resolute ritmiek, nr. 4 met een mysterieuze, levendige sfeer en een krachtig intermezzo en tevens Chopins beroemde virtuoze Impromptus met vele voortekens en ritmische hoogstandjes.

De Sonate voor piano (op.7) was Griegs eerste grote pianowerk met een virtuoos, helder en levendig karakter. Het is traditioneel qua vorm en structuur met integratie van elementen uit Scandinavische dansen en volksmelodieën. De Peer Gynt Suite is toneelmuziek bij het gelijknamige toneelstuk van Ibsen uit 1867.

Programma:

F. Chopin (1810-1849): 4 Mazurkas, Op.30

E. Grieg (1843-1907): Pianosonate, Op.7

Allegro moderato

– Andante molto

Alla Menuetto, ma poco più lento

Finale: Molto allegro

F. Chopin: Impromptus nr.3 Op.51 & nr.4 Op.66

E. Grieg: Peer Gynt Suite Nr.1, Op.46

Morning Mood

The Death of Ase

Anitra’s Dance

In the Hall of the Mountain King

Het is inmiddels duidelijk dat Matthieu Idmtal zich heeft ontpopt tot een gevestigde waarde op de nationale en internationale podia. Pers en publiek was getuige van zijn bijzondere muzikale persoonlijkheid en prees meermaals zijn fijngevoelige interpretaties.

Als prijswinnaar van meer dan 15 internationale wedstrijden was Matthieu Idmtal te gast op de belangrijkste Belgische podia zoals Bozar, Flagey, De Bijloke, De Singel, Concertgebouw Brugge, Philharmonie de Liège, Handelsbeurs,… en maakte hij deel uit van internationale festivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq’3, Les Sommets du Classique (Zwitserland), Palermo Classica (Italië), Musicales en Côte Chalonnaise (Frankrijk), Les Sommets Musicaux de Gstaad (Zwitserland), Festival Musical d’Arcangues (Frankrijk), Festival Zeeuwsch-Vlaanderen (Nederland), Les Festivals de Wallonie,…

De nog jonge pianist heeft inmiddels drie cd’s op zijn actief: de integrale sonates voor viool en piano van E. Grieg (2017) samen met violiste Maya Levy, de 12 Etudes Op. 8 & 24 Preludes, Op. 11 van A. Scriabin (2018), en de Pianosonate, Op. 7 & 14 Lyrische Stücke van E. Grieg (2021), uitgegeven door Piano Classics. Deze opnames kregen al snel bijzonder lovende kritieken als: ‘Dit is beslist een van de betere Scriabin-cd’s van de laatste tien jaar’ (De Muze), of ‘Op sublieme wijze verbindt hij de schoonheid van klank met expressie. Zijn spel bevat een gevarieerd en kleurrijk toucher, soepele frasering, een natuurlijk rubato, een rijke uitgewerkte dynamiek, en een aanstekelijke fantasie. Idmtal is een dichter aan de piano.’ (Stretto Magazine). Zijn twee laatste cd’s werden door Radio Klara bekroond tot ‘Keuze van Klara’, en ontvingen door het prestigieuze muziektijdschrift ‘Classica’ een vijfsterrenrecensie.
Zijn opname met muziek geheel gewijd aan Alexander Scriabin gooide hoge ogen, en Matthieu Idmtal ontpopte zich in de laatste jaren dan ook als een vooraanstaand vertolker en vertegenwoordiger van diens muziek. Hij gaf verschillende recitals geheel gewijd aan de Russische componist, trad meerdere malen op voor de European Scriabin Society.
Zijn vertolkingen werden er steeds geprezen om zijn emotionele intensiteit en zijn poëtische karakter.

Afgelopen seizoenen gaf Matthieu Idmtal solorecitals en concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Zwitserland, Letland en Spanje.

Naast zijn soloconcerten geniet hij in grote mate van het spelen van kamermuziek. Zo won hij meerdere prijzen met zijn pianoduo, samen met Anastasia Kozhushko, en viel hij als ‘Duo Levy-Idmtal’ in de prijzen met violiste Maya Levy. Enkele onderscheidingen zijn prijzen op concoursen als ‘Youth ‘n Classic Prize’ (België), ‘Concorso Internazionale San Cristoforo’ (Italië), of de pers- en publieksprijs bij het ‘Internationale Kamermuziek Concours Almere’ (Nederland).
In 2017 werd Matthieu Idmtal uitgeroepen tot ‘Supernova’: een prijs uitgereikt door de Belgische muziekprogrammatoren, in samenwerking met de voornaamste nationale radiostations voor klassieke muziek, Radio Klara en Musiq’3. De prijs leverde het duo een concerttournee op doorheen het Belgische muzieklandschap.

Het repertoire van Matthieu Idmtal strekt zich uit van de barokperiode tot en met de muziek van nu, al heeft hij altijd een bijzondere aandacht gehad voor de (post-) Romantische muziek, met Frédéric Chopin en Alexander Scriabin als belangrijkste componisten.

Zijn affiniteit met die eerste zorgde ervoor dat hij de ‘Brussels Chopin Days’ in het leven riep: een internationale concertenreeks geheel gewijd aan F. Chopin, waarvan Matthieu Idmtal sinds 2013 artistiek directeur is. Hij zet zich ook in om minder bekende werken voor het voetlicht te brengen, en heeft belangstelling voor jazzmuziek.

Matthieu Idmtal wordt met regelmaat gevraagd om masterclasses te geven en fungeert af en toe als jurylid bij nationale en internationale muziekwedstrijden. Matthieu is zijn leraren Frima Nakhimovitch, Maria Andreeva en Vitaly Samoshko bijzonder genegen, en voelt grote dankbaarheid voor elke markante en inspirerende ontmoeting die hem beïnvloed heeft tot het zijn van de muzikant die hij nu is.

Reacties zijn gesloten.