Renée Bekkers accordeon en Jacobien Rozemond viool & zang

Renée Bekkers accordeon en Jacobien Rozemond viool & zang

Zondag 12 januari 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

In 2017 ontmoetten violiste Jacobien Rozemond en accordeoniste Renée Bekkers elkaar tijdens de muziektheatervoorstelling ‘Vivaldi Code Rood’, eveneens uitgevoerd bij podium Witteman, en hadden meteen een klik. Sindsdien vormen ze een ideaal duo. Renée kennen we van een eerder optreden met het bekende accordeonduo TOEAC. Jacobien is een gelauwerde violiste en wordt geroemd om haar virtuoze uitvoeringen, hartstocht en gedrevenheid. Hun programma Vocalise is geïnspireerd op gedichten die berusten op klankassociaties. Waar enerzijds de stem letterlijk zal worden ingezet hebben de composities van o.a. Piazzolla, Podgaits, Ravel en Rachmaninov hier veelal een link mee. Een mooi uitgangspunt voor een dromerig programma waarin de menselijke stem centraal staat.

Programma:

A. Piazzolla (1921-1992): SVP

E. Podgaits (1949-heden): Ave Maria

G.F. Handel (1685-1759):  Sonata in A (arr. R. Bekkers)

A. Piazzolla : Chiquilin de Bachin

S. Gubaidulina (1931-heden): De Profundis

M. Ravel (1875-1937): Kaddish

M. de Falla (1876-1946): Spaanse Suite (arr. R. Bekkers)

S. Rachmaninov (1873-1943): Vocalise (arr. R. Bekkers)

Renée Bekkers studeerde klassiek accordeon aan het Fontys Conservatorium te Tilburg en aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen bij Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij met onderscheiding haar Master en ’Soloist Class’ afrondde. Zij behaalde prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours, Dutch Classical Talent en Grand Prix International en speelt, o.a. met het accordeonduo TOEAC, in binnen- en buitenland.

Jacobien Rozemond studeerde viool bij Davina van Wely en Ilya Grubert. In 1995 studeerde zij met een 10 cum laude af aan het Rotterdams Conservatorium en won de Essoprijs voor het beste eindexamen van het jaar aan deze Hogeschool. In datzelfde jaar was zijn finaliste in de Vriendenkrans van het Concertgebouw te Amsterdam. Ze vervolgde haar studie bij David Takeno in Londen. In 1997 werd zij uitgenodigd voor het Tanglewood Music Festival in de Verenigde Staten waar zij als concertmeester samenwerkte met dirigent Seji Ozawa.

Jacobien Rozemond soleerde als violiste in een breed repertoire van Beethoven en Brahms tot Schnittke en McCabe in o.a. Frankrijk, Italië, de Verenigde Staten en Argentinië.

Van 1997 tot 2004 was Jacobien Rozemond vast lid van Combattimento Consort Amsterdam. Sinds 2003 is zij aanvoerder van de tweede violen bij Amsterdam Sinfonietta. Bij beide ensembles is zij ook als solist en concertmeester opgetreden.
Als kamermusicus werkte zij in het Amsterdam Bridge Ensemble jarenlang samen met celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth waarmee ze in de pers volprezen CD’s maakte met muziek van Hendrik Andriessen en René Samson. Van 2003 tot 2007 was zij lid van het Ruysdael Kwartet waarmee ze de Kersjesprijs 2006 won. Sinds 2005 geeft zij jaarlijks les aan conservatoriumstudenten aan het Peter de Grote Festival in Groningen waar zij ook te horen is als soliste en kamermusicus. In 2015 heeft ze daar het Hermitage Kwartet opgericht met violiste Floor Lecoultre, altvioliste Francien Schatborn en cellist William Mcleish.

Sinds 2018 vormt zij een duo met accordeoniste Renée Bekkers.
In dit duo combineert Jacobien haar vioolspel met zang. Zij volgde zanglessen bij Valérie Guillorit, Robert van der Vinne en Klaartje van Veldhoven. Vorig seizoen is zij veelvuldig opgetreden in de theatervoorstelling ‘Vivaldi Code Rood’ in een dubbelrol als vioolsolist en zangeres. In haar theatrale soloprogramma rond de vertellingen van Duizend-en-één-nacht verweefde zij haar vioolspel met het gebruik van haar stem in een suite geschreven door René Samson. Deze muziek verscheen ook op de kamermuziek-cd die zij met het Amsterdam Bridge Ensemble maakte (bekroond met een 10 in Luister). www.jacobienrozemond.nl

Reacties zijn gesloten.