Lestari Scholtes & Gwylim Janssens pianoduo

Lestari Scholtes & Gwylim Janssens pianoduo

Zondag 8 december 11.30–12.30 uur in de De Pakhuizen van het muZEEum

Net terug van een concertreeks in China spelen Lestari Scholtes en Gwylim Janssens wederom op ons podium bekende werken van beroemde componisten. Lestari en Gwylim staan bekend om hun betoverende klank, technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Ze spelen het, in zijn laatste levensjaar gecomponeerde, belangrijke en originele pianowerk Fantasie van Schubert en de “suite” van Ravel gebaseerd op de “Sprookjes van moeder de Gans”. Tot slot de “suite” Sjeherazade van Rimsky-Korsakov gebaseerd op de verhalen uit “Sprookjes van Duizend-en-een nacht” dat wordt gerekend tot het beste van de 19e eeuwse Russische klassieke muziek. Kortom, een betoverend optreden vol avontuurlijke muzikale vertellingen.

Programma:

Schubert (1797-1828): Fantasie in F min. D940

Ravel (1875-1937): Ma mère l’oye:

Pavane de la Belle au bois dormant

Petit Poucet 

Laideronnette

Impératrice des pagodes

Les entretiens de la Belle et de la Bête 

Le jardin féerique 

Rimsky-Korsakov (1844-1908): Scheherazade:

De zee en het schip van Sindbad 

Verhaal van Prins Kalender 

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als ‘het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm’. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten door heel Europa en in de Verenigde Staten, Dubai, Zimbabwe, Ethiopië, Georgië, Mongolië, Brunei, Singapore, Vietnam, China, Thailand, Maleisië, Indonesië, Cambodja, Japan, Korea, Myanmar, Chili en Bolivia opgeleverd. Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3, Kol Hamusica (Israëlische radio) en Klara. Ook traden zij op met orkesten als het Residentie Orkest, het Brabants Orkest, Sinfonia Rotterdam en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen. Toekomstige engagementen zijn onder meer tournees naar Mexico en China, en optredens met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Het duo was winnaar van onder meer het prestigieuze Vriendenkrans Concours, het Concours Musical de France, het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 en IBLA Grand Prize International Music Competition en werd in 2010 uitgeroepen tot Radio 4 Talent van het Jaar. Lestari en Gwylim zijn regelmatig jurylid bij diverse (inter)nationale concoursen. Ook gaven ze vele masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd.

Het duo is initiatiefnemer en artistiek leider van het jaarlijkse Pianoduo Festival Amsterdam, dat in oktober 2013 zijn eerste editie beleefde. Daarnaast zijn zij artistiek leiders  van het Kamermuziekfestival Schoorl dat in mei 2020 zijn eerste lustrum zal beleven.

Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler. Beiden begonnen hun opleiding in de Jong Talent Klas van het Brabants Conservatorium bij Ton Demmers. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim rondde zijn Bachelorfase af aan het Fontys Conservatorium bij Ton Demmers en volgde zijn Masteropleiding aan het Codarts Conservatorium bij Bart van de Roer.

In November 2010 kwam hun debuut-CD uit met werken van Rachmaninoff, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij Etcetera Records met werken van Stravinsky, Debussy en Ravel. Deze cd werd zeer lovend ontvangen door pers en publiek, waaronder met een Luister10 en een 5-sterren recensie in het Nederlands Dagblad. Hun derde cd zal in het voorjaar van 2020 uitkomen.

www.scholtesjanssens.com

video https://www.youtube.com/watch?v=OHP6P-F3aPo

Reacties zijn gesloten.