Tobias Borsboom piano solo

Tobias Borsboom piano solo

Zondag 18 december 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel ARION te Vlissingen

Tobias Borsboom is een van de bekendste jonge pianisten uit Nederland. Hij is veelzijdig en wordt omschreven als een musicus die speelt met een “grote bevalligheid, kleurrijk, weergaloos en met een juweel van een toucher”. Tijdens zijn eerdere solo optreden op ons podium in 2020 speelde hij de première van zijn cd met Pan van Vítězslav Novák. Dit optreden was onvergetelijk en de cd met veel lof in de pers onthaald.

Zijn programma begint poëtisch met de vier Moments musicaux van Franz Schubert. Een zeer geliefd pianowerk met een grote emotionele lading dat de 1e opent met een eenvoudig hoornsignaal en de 4e met een melancholieke dialoog van twee tegengestelde stemmen die op elkaar reageren. Hij vervolgt met de belangrijkste impressionisten uit de 20e eeuw Debussy en Ravel. Intieme muziek, vaak geïnspireerd door de literatuur, met subtiele en fijne klankvelden, een vrije harmonie en zwevende ritmes. Estampes van Debussy weerspiegelt de bekoring van Spaanse en vooral ook Javaanse muziek waarbij een hoogst oorspronkelijke eigen klanktaal is ontwikkeld rond de klanken van de gamelan. Tot slot van Ravel een moeilijk bespeelbaar drieluik voor piano, gebaseerd op gedichten van Bertrand. Hiervan zei Ravel dat hij een karikatuur wilde maken van de Romantiek.

Programma:

Franz Schubert (1797-1828):  4 Moments Musicaux, nrs 1-4, D780

Claude Debussy (1862-1918): Estampes (1903)

  • Pagodes
  • La soirée dans Grenade
  • Le jardin dans la pluie

Maurice Ravel (1975-1937): Gaspard de la Nuit (1908)

  • OndineII
  • Le gibet
  • Scarbo

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=dg1MbGZKiOU

Tobias Borsboom, de pianist met ‘een juweel van een toucher’ (Trouw), speelt als winnaar van de Dutch Classical Talent Award sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Tezamen met violist Piotr Jasiurkowski won hij tevens de Dutch Classical Talent-publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert met het Nederlands Studenten Orkest, en met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) en zijn cd met Pan van Vítězslav Novák (Pianoclassics, 2021) zijn met veel lof in de pers en media onthaald. “Jonge durfal Tobias Borsboom verdient volle zalen met prachtige Pan” – Het Parool “Hij speelt (…) met grote bevalligheid, de nodige dramatiek en een juweel van een toucher”- Trouw “Opvallend is zijn persoonlijke, mateloos kleurige spel–Dagblad van het Noorden/Leeuwarder Courant “Een weergaloze Tobias Borsboom riep als meestervertellers eigen de ware spanning op”- NRC/NRC next

Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Pieter van Loenen en saxofonist Femke Steketee. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam. In 2018 is Tobias Borsboom met pianoduopartner Yukiko Hasegawa uitgekozen als Shizuoka no Meishutachi (Meesters of Shizuoka) in Japan, met verschillende optredens die daarop volgen.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met Jan Brokken speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Mata Hari en De rechtvaardigen met Lidy Blijdorp en De Tuinen van Buitenzorg met pianomuziek van Leopold Godowski en Paul Seelig.
Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De Housewarming 1826 houden zij een feest ter ere van hun grote vriend. Vanaf 2021 spelen zij Schobert, over de vriendschap tussen Franz Schubert en beste vriend Franz von Schober.

De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

www.tobiasborsboom.com

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=dg1MbGZKiOU

Reacties zijn gesloten.