Jeanette Landré dwarsfluit en Mariken Zandvliet piano

Jeanette Landré dwarsfluit en Mariken Zandvliet piano

Helaas moeten wij dit concert annuleren  wegens positieve test op corona van een van de musici. We hopen u bij het volgende concert op 21 november weer te mogen verwelkomen.

Zondag 7 november 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Vorig seizoen verzorgden Jeanette Landré, een van de beste Nederlandse fluitisten, en Mariken Zandvliet het openingsconcert. Verrassend en inspirerend, reden om ze wederom uit te nodigen. Jeanette heeft als eerste fluitist bij meerdere bekende orkesten en ensembles gespeeld waaronder als deelneemster bij het Nederlands Blazers Ensemble op buitenlandse tournees. Mariken is voor kamermuziek een veel gevraagde pianist.

Ze spelen werken van componisten met een grote verscheidenheid aan opvatting maar vooral schatplichtig aan proza en poëzie. Von Gluck en Schubert schreven prachtige vernieuwende opera’s. Debussy bewerkte 6 deeltjes “Six épigraphes antiques” uit zijn toneelmuziek “Chansons de Bilitis” met erotische prozagedichten van de dichteres Bilitis met een hoogst oorspronkelijke en eigen klanktaal. De bij weinigen bekende Rus Denisov, tevens wiskundige, en Sjostakovitsj leerden elkaar in Rusland kennen. Sjostakovitsj bleef onder het gewelddadige juk van Stalin in de Sovjet-Unie werken en deze marteljaren hadden een duidelijke weerslag op zijn muziek, een eenvoudige stijl met enorm geladen spanningsbogen. Denisov verhuisde naar Parijs en schreef daar in vrijheid nonconformistische lyrische muziek waarbij hij streefde naar een bijna wiskundige synthese.

Vele werelden komen dan ook voorbij tijdens dit bij voorbaat magische optreden.

Programma:

Christoph Willibald von Gluck (1714-1787): Reigen seliger Geister

Claude Debussy (1862-1918): Six Épigraphes Antiques:

  1. Pour invoquer Pan, dieu du vent d’été
  2. Pour un tombeau sans nom
  3. Pour que la nuit soit propice
  4. Pour la danseuse aux crotales
  5. Pour l’Égyptienne
  6. Pour remercier la pluie au matin

Edison Denisov (1929-1996):  Sonate voor fluit en piano

Lento espressivo

Allegro impetuoso

Dimitri Sjostakovitsj (1906-1975): uit 24 Preludes op.34 voor piano

nr.2      Allegretto

nr.12    Allegro non troppo

nr.24    Allegretto     

Franz Schubert (1797-1828): Arpeggione Sonate D 821 voor fluit en piano

Allegro moderato

Adagio

Allegretto

Jeannette Landré studeerde aan het Utrechts Conservatorium bij Adriaan Bonsel en Emile Biessen. Na een aantal jaren als solopiccolo speelster bij het Residentie Orkest, was zij jarenlang solofluitiste van het Radio Symfonie Orkest en de latere Radio Kamer Filharmonie. Ze soleerde in werken van J. S. Bach, maar ook van hedendaagse componisten als FrankMartin, Edgar Varese, Heinz Holliger en Sofia Goebaidulina. Zij maakt deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble en maakte tournees naar o.a. India, China,Jordanië, Suriname, Benin en Georgië. Jeannette is ook verbonden aan het Asko/Schönberg Ensemble en werkte samen met componisten als o.a. G.Ligeti, K.H.Stockhausen en Louis Andriessen . Ze stond ook aan de wieg van het muzikanteninitiatief Ludwig en Splendor te Amsterdam.

Mariken Zandvliet werd geboren in Troyes(F) en kreeg haar eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd. Als 14-jarige debuteerde zij solistisch bij het Gewestelijk Orkest van Zuid-Holland. Aan het Utrechts Conservatorium studeerde zij piano bij Herman Uhlhorn en behaalde daar zowel haar B diploma als het diploma Uitvoerend Musicus met onderscheiding. Vervolgens studeerde zij kamermuziek en liedbegeleiding aan het Mozarteum te Salzburg bij Norman Shetler. Naast solistische optredens heeft Mariken zich op diverse samenspel-gebieden toegelegd. Met verschillende ensembles maakte zij tournees naar de Verenigde Staten, Scandinavië, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Italië en Marokko. Zij is lid van The Amsterdam Consort, Trio Lataster en Tango Aliado. Met de fagottist Peter Gaasterland gaf zij concerten en masterclasses in o.a. Liechtenstein en met de sopraan Margo Rens in China. Met de violist Tjeerd Top concerteerde zij behalve in de bekende zalen in Nederland ook in Indonesië, Argentinië, India, Sri Lanka, Costa Rica en Brazilië.

Als docent en correpetitor is zij verbonden aan de conservatoria van Utrecht en Amsterdam.

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=5ksg3ET8t7I

Reacties zijn gesloten.