Valentina Tóth piano solo

Valentina Tóth piano solo

Zondag 17 Februari 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Valentina Tóth is een multi-talent, niet alleen als pianiste maar ook als actrice bereikt ze het hoogste niveau. Ze speelde al op 15 jarige leeftijd in de Carnegie Hall New York. Won de Diapason d’Or (‘gouden stemvork’) met haar debuut-cd ‘Hungarian Horizons’, de belangrijkste onderscheiding in het Franse cultuurgebied. Valentina is van Hongaarse afkomst en heeft een sterke band met volksmuziek uit de Balkan, welke door Béla Bartok maar ook door Ernő Von Dohnanyi als leidraad werden gebruikt bij veel van hun composities. Ze streeft er naar om met prachtige kleuren een bepaalde sfeer te creëren die recht uit haar hart komt. Daarbij is er sprake van zuivere spanningsbogen, diepgevoelde expressie maar ook van raffinement en timing.

Reden genoeg om te komen luisteren!

Programma:

Haydn (1732-1809): Sonate in b kl.t., Hob. XVI/32
I. Allegro moderato
II. Menuet
III. Presto

Von Dohnanyi (1877-1960): Pastorale on a Hungarian Christmas Song   (Mennybol az angyal)

Chopin (1810-1849): Fantasie – Impromptu, in cis kl. t., op. 66

Von Dohnanyi: Uit: Ruralia Hungarica, op. 32a
I. Allegretto, molto tenero
III.  Andante poco moto, rubato
V. Allegro grazioso
VII. Molto vivace

Valentina Tóth (1994, Leeuwarden) studeerde met grote onderscheiding af voor haar Bachelor Piano aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Zij studeerde tevens acteren aan het RITCS (Royal Institute of Theatre, Cinema, and Sound) in Brussel. Zij sloot ook deze studie tevens af met grote onderscheiding. Hiervoor studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ellen Corver. Valentina speelde vanaf haar twaalfde piano en kamermuziek in Nederland, België, Duitsland, Engeland, Italië, Griekenland, Oostenrijk, Litouwen en de VS. Op haar 18e bracht Challenge Classics haar in diverse landen lovend ontvangen debuut-CD Hungarian Horizon met werken van Béla Bartók en Zoltán Kodály uit. Opus klassiek koos Hungarian Horizon als CD van de maand mei 2013. Tevens mocht ze voor deze CD een Diapason d’Or in ontvangst nemen. In oktober 2018 zal zij haar tweede CD uitbrengen bij Challenge Classics.

Ze ontving de 1e prijs en publieksprijs op het Nationale Prinses Christina Concours in Den Haag en 1e prijs op het Internationaal Muziekconcours Stockholm. Daarnaast was ze onder meer finalist op het Steinway Concours en YPF-pianoconcours waar ze soleerde met het EnAccord strijkkwartet.

Op haar 15e gaf zij een concert in Carnegie Hall, New York. Datzelfde jaar speelde zij live op TV voor Menahem Pressler tijdens het Edisongala Klassiek 2009. In 2015 gaf zij een uitverkocht lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw en gaf ze een solo-optreden tijdens de Effie Awards in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Naast soliste is Valentina ook kamermusicus. Met het Menotti Trio won zij een eerste prijs tijdens Het Kamermuziekconcours Hoorn. Daarnaast is zij lid van het Volkmann Trio, samen met Coraline Groen (viool) en Jobine Siekman (cello). In 2015, ontving het Volkmann Trio de Kamermuziekprijs van het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. In datzelfde jaar speelden zij op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade een concert in de Nationale Philharmonie van Vilnius, Litouwen.

Zij soleerde met het Fries Symfonieorkest, het Haydn Jeugd Strijkorkest, Filharmonie Noord en met het Nationaal Jeugd Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest en Het Nederlands Blazers Ensemble. In 2011 maakte BNN een documentaire over Valentina (‘Je zal het maar zijn’), waarvoor ze een concert mocht geven op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Zij is te zien als de vaste pianist bij het TV-programma De Tiende Van Tijl (NPO2), vanaf seizoen 4, 5 en 6. In 2015 speelde zij mee in de muziektheatervoorstelling “Voor Elise” van Tomoko Mukaiyama. In 2016 maakte en speelde zij in opdracht van Kunstklank de muziektheatervoorstelling “Prelude de la Mort de Monsieur Mouche”. In 2017 speelde zij mee in de voorstelling “Nachtasiel”, een coproductie van Theater Antigone en Theatre National de Bruxelles. In 2018 speelde zij mee in de voorstelling “Valavond” van Het Houten Huis. Tevens maakte en speelde zij in 2018, een muzikale familievoorstelling, “Icarus”, samen met Lucas van der Vegt en Anneleen Lemmens. www.valentinatoth.nl

Reacties zijn gesloten.