Pieter van Loenen viool en Tobias Borsboom piano

Pieter van Loenen viool en Tobias Borsboom piano

Zondag 3 Februari 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Wederom mogen we ons verheugen op een optreden van dit top duo. Pieter is momenteel een van de 4 finalisten voor de Dutch Classical Talent Award 2019, de belangrijkste nominatie voor jong muziektalent. De jury van het Nederlandse Vioolconcours 2016 waar hij de 2e prijs won omschreef hem dan ook als “ buitengewoon energiek en diep muzikaal”. Ook Tobias werd omschreven als “een intelligent musicus met een juweel van een toucher die zoekt naar betekenis, poëtische waarheden en klankschoonheid”. Ze spelen de 7e vioolsonate van Beethoven, een van zijn meest kleurrijke en populaire sonates. Het programma met ook sonates van Ravel en Enescu en volksdansen van Bartok doet volledig recht aan hun muzikale kwaliteiten en zal de harten van de luisteraars sneller doen kloppen.

Programma:

L. van Beethoven (1770-1827): Vioolsonate no.7 in C klein, op.30 no.2 “Eroica” (1802)
M. Ravel (1875-1937): Vioolsonate no.1 “Posthume” (1897)
– korte pauze –
G. Enescu (1881-1955): Vioolsonate no.1, op.2 (1897)
B. Bartók (1881-1945): Roemeense Volksdansen, Sz.56 (bew. Zoltán Székely) (1915)

Pieter van Loenen (1993) begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo. Hij studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding en ontving hiervoor de Fock-medaille voor het beste eindexamen. Al op jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de eerste prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Paganini, Stravinsky en Berg. Met pianist Tobias Borsboom vormt hij een veelgevraagd duo. Ook werkte hij samen met ensembles als Amsterdam Sinfonietta en Ludwig en met Het Nationale Ballet, waar hij de muzikale hoofdrol vertolkte in het eerste Virtual Reality-ballet ter wereld.
Pieter heeft een bijzondere interesse in hedendaagse muziek. Zo speelde hij in 2012 de Sequenza nr. 8 van Luciano Berio op een nationaal Berio-festival. Ook heeft hij verschillende keren de kans gehad om te werken met de befaamde pianist en dirigent Reinbert de Leeuw. In 2015 vertolkte Pieter de solopartij in de Nederlandse première van het dubbelconcert voor viool en piano van de Deense componist Hans Abrahamsen. Als solist en als kamermusicus geeft hij nu concerten in binnen- en buitenland, recent nog op tournees naar Amerika en China. In de zomer van 2018 stond hij drie weken lang in de schijnwerpers als Young Artist in Residence van de Muziekzomer van het Nationaal Jeugdorkest. Pieter is genomineerd voor de Dutch Classical Talent Award 2019, wat betekent dat hij in seizoen maart 2019 met een soloprogramma op tournee gaat langs alle grote zalen van Nederland. Pieters viool is gebouwd in 2011 door Marc de Sterke. Hij speelt met een stok van Eugène Sartory, die hij in bruikleen heeft van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.
www.pietervanloenen.nl

Tobias Borsboom (1988) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel. Bekendheid verwierf hij met een dubbele nominatie voor de Dutch Classical Talent Award. Deze award werd hem in 2015 uitgereikt. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma ‘Wanderer’ in Polen en Indonesië. Tobias is een veelgevraagd pianist op velerlei podia en festivals als het Storioni Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, het Wonderfeel festival, My First Festival en The International Holland Music Sessions. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountains, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaalt. Tobias toont zich een veelzijdig musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Sinds 2017 werkt Tobias Borsboom intensief samen met celliste Pamela Smits, als gastprogrammeur van de concertserie ‘Vriendenconcerten’ in de Zuiderkerk van Amsterdam. Met pianoduo partner Yukiko Hasegawa organiseert Tobias concerten onder de naam ‘Podium Pianoboom’ in Den Haag en omstreken en zij speelden in samenwerking met Operagroep The Fat Lady de Carmina Burana van Carl Orff. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan ‘Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij onderdeel van Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met ‘A room with a view’. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, en Mata Hari, waarvan de laatste is geschreven en wordt verteld door Jan Brokken. De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als Docent Correpetitor.
www.tobiasborsboom.com

Reacties zijn gesloten.