Anastasia Feruleva cello en Frank van de Laar piano

Anastasia Feruleva cello en Frank van de Laar piano

Zondag 10 november 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Het 2e cello/piano concert wordt gegeven door de zeer getalenteerde celliste Anastasia Feruleva. Ze werd al jong geprezen om haar technische beheersing en gepassioneerde meeslepende interpretaties. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat ze op haar Rombouts cello uit 1710 met grote orkesten over de hele wereld heeft gespeeld. Ze won concoursen waaronder een 2e en 1e prijs  van het Nationaal Cello Biënnale Concours 2016 in Amsterdam. Ook pianist Frank van de Laar heeft een grote staat van dienst en won op jeugdige leeftijd al belangrijke prijzen. Hij is tevens hoofdvakdocent aan de conservatoria van Amsterdam en Zwolle. Ze brengen een gevarieerd programma met prachtige werken van beroemde componisten uit Duitsland, Frankrijk, Roemenië en Rusland. Het accent ligt op de bijzondere sonate nr.2 van de Roemeens/Franse George Enescu, absoluut hoogtepunt uit het laatromantische cello repertoire met invloeden uit de Roemeense volksmuziek.

Programma:

Schumann (1818-1856):

Adagio and Allegro op.70

Faure (1845-1924):

Sicilienne op.78

Papillon op.77

Enescu (1881-1955):

Sonata op.26 nr 2:

I.  Allegro moderato ed amabile

II. Allegro agitato, non troppo mosso

III. Andante cantabile, senza lentezza

IV. Finale à la roumaine. Presto

Rimsky Korsakov/Zimbalist (1844-1908):

Concert Fantasie over thema’s uit de opera “de Gouden Haan”

Anastasia Feruleva, (1992 Rusland), begon haar cellostudie op vijfjarige leeftijd.  Al vanaf haar vroege jeugd heeft zij opgetreden in haar moederland en concertreizen brachten haar vervolgens naar Noorwegen, Finland, Duitsland, Italië, Spanje, Frankrijk, België, Hongarije, Polen, Roemenië, Brazilië en Nederland, waar ze momenteel gevestigd is, en waar ze haar Master diploma heeft behaald bij Larissa Groeneveld aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een 10 met onderscheiding.  Onder Prof. Troels Svane voltooide zij haar Master Studie aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler in Berlijn met de hoogste cijfers en cum laude en tevens haar Konzertexamen aan de Hochschule für Musik in Lübeck. 

Momenteel vervolgt ze haar opleiding bij Ivan Monighetti aan de Reina Sofia School of Music in Madrid. Bovendien is haar artistieke ontwikkeling begeleid en beïnvloed door eminente kunstenaars als David Geringas, Gary Hoffman, Ralph Kirschbaum, Wolfgang-Emmanuel Schmidt, Jens-Peter Mainz. Reinhardt Latzko, Arto Noras, Miklós Perényi, Antonio Meneses, Eberhard Feltz, and Raphael Wallfisch.

Aan Anastasia werden reeds vanaf jonge leeftijd prijzen toegekend op diverse concoursen. Zo behaalde zij de tweede prijs en de prijs voor de beste interpretatie van het opdrachtwerk van de Nationaal Cello Biënnale Concours 2016 in Amsterdam.

Zij bespeelt een cello van de Nederlandse bouwer Rombouts (1710), die haar in bruikleen is gegeven. Ze wordt geprezen als een van de meest veelbelovende cellisten van haar generatie. Met haar meeslepende expressiviteit en authentieke persoonlijkheid weet ze haar publiek in heel Europa te vervoeren. Fascinerende technische beheersing versmolten met een oprechte artistieke zeggingskrachtig kenmerken haar optredens, die door de pers worden geroemd om de “overtuigende, gepassioneerde en meeslepende interpretaties” en de organische frasering en levendige intensiteit tot de allerlaatste noot.. (Frankfurter Zeitung)”.

Anastasia heeft gespeeld in wereldberoemde zalen als het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw aan het IJ, Tivoli Vredenburg, St. Petersburg Philharmonie, Salle Cortot Parijs, Atheneum Boekarest, Liszt Academie Budapest, Euskalduna Concert Zaal Bilbao.

Als soliste trad zij op met orkest in een groot aantal celloconcerten waarin ze samenwerkte met orkesten als de Württembergische Philharmonie en het Noord Nederlands Orkest.

Als enthousiast en veelgevraagd kamermuziekspeelster concerteert Feruleva met grote regelmaat op festivals als het Gstaad Menuhin Festival and Academy, International Chamber Music Festival Joao Pessoa Brazil, Orlando Festival, Storioni Festival, Giverny Chamber Music Festival. Zij werkte samen met vooraanstaande musici en ensembles als Raphael Wallfisch, Michel Strauss, Philippe Graffin, Silke Avenhaus, Rick Stotijn, Vladimir Mendelssohn, Camerata RCO en het Atrium Kwartet.

Hoogtepunten uit het seizoen 2018/19 zijn uitvoeringen van het Celloconcert van Peteris Vasks in het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam, Great Guildhall in Riga en de onlangs geopende GORS Concertzaal in Rezneke, waar ze met de componist zelf samenwerkte, die haar hartveroverende spel hogelijk prees. Verder gaf Anastasia in september 2018 een enthousiast ontvangen recital in het Concertgebouw te Amsterdam, dat onderdeel uitmaakte van de serie “Young Masters on Tour”. Daarnaast verscheen in november 2018 bij het label Gutman Records haar debuut CD “Ballets Russes – Hommage to Diaghilev” . Hierop speelt zij samen met de pianist Frank van de Laar werken van Poulenc, Prokofjew, Borodin en Rimski-Korsakow. https://anastasiaferuleva.com

Frank van de Laar (1965) begon op tienjarige leeftijd zijn pianostudie die hij in 1989 aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Jan Wijn afsloot met de hoogst denkbare onderscheiding. Hij vervolgde zij studie in Hannover bij Prof. Karl-Heinz Kämmerling en in Amsterdam bij Naum Grubert.

In 1987 won hij de derde prijs op het Internationale Brahms Concours te Hamburg en in 1988 behaalde hij de eerste prijs op het Postbank-Sweelinck concours en debuteerde in datzelfde jaar in de grote zaal van het Concertgebouw.

Sindsdien volgden optredens in binnen- en buitenland elkaar in hoog tempo op en werden door pers en publiek warm onthaald. Hij concerteerde in bijna alle landen van Europa, in Amerika , Azië, waarbij vele prijzen en onderscheidingen hem ten deel vielen.

Zijn repertoire omvat de gehele periode van Bach tot heden, waarbij ook minder bekende oude en nieuwe meesterwerken een interessante rol spelen. Bovendien is hij zeer actief op het gebied van de kamermuziek.

Talloze radio- en televisieopnamen legden zijn uitvoeringen vast en meer dan 25 compact discs verschenen inmiddels van zijn hand.

Thans is hij als hoofdvakleraar verbonden aan de conservatoria Amsterdam en Zwolle.

Reacties zijn gesloten.