Marieke Vos klarinet & Camiel Boomsma piano

Marieke Vos klarinet & Camiel Boomsma piano

GEANNULEERD, nieuwe datum 19 februari 2023

Zondag 17 april 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Klarinettist Marieke Vos & pianist Camiel Boomsma vormen sinds 2019 een bevlogen duo dat o.a. bekend staat om de veelzijdigheid in klankkleur en boeiende programma keuzes. In de korte tijd dat ze een duo vormen speelden zij al in vele concertzalen waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, maakten film opnames en live radio opnames in verschillende programma’s van NPO Radio 4. Camiel Boomsma is een vaste gast op ons podium. Hij is een van de meest poëtische pianisten van deze tijd en wordt door de internationale pers bejubeld met unaniem zeer lovende recensies. Hij is een kunstenaar die uitdrukking geeft aan universele begrippen als expressie, diepgang en schoonheid. Hij schreef daarover het bevlogen boek “brieven aan de meesters”.

Een concert met een staalkaart aan werk van vroeg 20e eeuwse componisten uit Rusland, Italië, Polen, Engeland, Duitsland en Frankrijk met een grote diversiteit aan stijlen. Sommigen als Glière, Finzi, Graener en Rabaud waren gericht op tradities met een folkloristische of vaak vocale oriëntatie. Anderen als Busoni  en Rota zochten naar een stijl met zuivere muzikale en nieuwe vormen. Busoni verbond daarbij zijn grenzen aan dramatische teksten waarbij Rota het uiteindelijk zocht in filmmuziek met films van Fellini als hoogtepunten. Het programma wordt afgewisseld met een prachtige Nocturne van Chopin pianosolo. Een heel boeiend en gevarieerd programma. 

Programma:

Reinhold Gliere (1875-1956):  Valse triste

Ferruccio Busoni (1866-1924):  uit ‘Suite voor klarinet en piano

Elegia

Tema variato 

Frédéric Chopin (1810-1849):  Nocturne Op.48 No.1 (piano solo)

Nino Rota (1911-1979):  Sonate voor klarinet en piano

Allegretto scorevole

Andante (quasi adagio)

Allegro scorrevole

Gerald Finzi (1901-1956):  uit Bagatellen op.23

Romanze

Carol 

Paul Graener (1872-1944):  uit 3 Klavierstücke

Choral im Grünen

Henri Rabaud (1873-1949):  Solo de Concours Op.10

Marieke Vos kreeg haar eerste klarinetlessen van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde volgde zij lessen bij klarinettist Jan Jansen in Rotterdam. Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer. Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij verschillende klarinettisten waaronder Sharon Kam in Hannover. Marieke is prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Haar klarinetspel staat bekend om haar warme klank en muzikaliteit. Ze speelt als kamermusicus en soliste veelvuldig op nationale en internationale podia waaronder in de Doelen, Tivoli Vredenburg, het Concertgebouw in Amsterdam en is regelmatig te horen op NPO Radio 4 en op festivals als het Gergiev Festival, het Grachtenfestival Amsterdam, het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, het Hart & Ziel festival en meer.

Ze is tevens initiatiefnemer van het Nederlands Kamermuziek Ensemble waarmee zij in verschillende bezettingen een breed scala aan kamermuziekwerken uitvoert rondom de klarinet. Daarnaast vormt zij een duo met pianist Camiel Boomsma waarmee zij zich onderscheiden vanwege de boeiende programmakeuzes en veelzijdigheid in klankkleur. In september 2022 wordt hun debuut CD verwacht bij het platenlabel Etcetera Records, naast duo repertoire komen er verrassende kamermuziekwerken op de CD te staan. Marieke Vos en Camiel Boomsma lanceerde in 2020 Stichting Mirantibus, waarmee zij o.a. de nieuwe kamermuziekserie ‘Mirantibus Concerten’ verwezenlijken. In deze concertserie voeren zij de mooiste kamermuziekwerken uit samen met collega musici. Deze concertserie is in korte tijd een groot succes gebleken en ontving lovende kritieken van pers en media. Marieke is ook artistiek leider van de Paltz Kamermuziekserie en het Paltz Kamermuziekfestival in het Herman van Veen Arts Center op Landgoed de Paltz te Soest. De 3e editie van het festival vond plaats op 7 & 8 augustus 2021 met 10 concerten en masterclasses. Ze is sinds 2013 verbonden aan Harlekijn Holland, de organisatie rondom Herman van Veen. In juli 2016, 2018 en 2019 gaf ze concerten in Frankrijk met het Nederlands Kamermuziek Ensemble in samenwerking met componist Carlos Micháns. De concerten van het Nederlands Kamermuziek Ensemble worden gepresenteerd door NPO Radio 4 presentator Ab Nieuwdorp. https://www.mariekevos.nl

Wanneer Camiel Boomsma speelt, dan vertelt hij een muzikaal verhaal. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek voor zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke touché. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, de Meesterpianisten-serie in theater Heerlen, Teatro la Fenice in Venetië, toppodia in China, het Grachtenfestival Amsterdam en St John’s Smith-square in Londen. Camiel Boomsma heeft succesvol samengewerkt met een aantal gerenommeerde musici waaronder pianist Severin von Eckardstein met wie hij duo-recitals uitvoerde.  Als onderdeel van een uitgebreide solorecitaltournee door China trad hij op in 6 prestigieuze concertzalen: het Shanghai City Theatre, het Tanjin Grand Theatre, het Harbin-concertgebouw, het Nanjing Arts Centre, het Chongqing Concertgebouw en de Chengdu Concert Hall. Hij is uitgenodigd om terug te keren in juni 2020 maar dit werd helaas vanwege de corona crisis afgezegd. Boomsma is ook een vaste gast op internationale festivals. In de zomer van 2018 trad hij op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en het Musica Sacra festival in Maastricht. In 2020 debuteert hij bij het Noord Nederlands Orkest met Chopin’s 2De Wagner-reis van Camiel Boomsma heeft wereldwijd zeer veel indruk gemaakt.

In 2013 maakte hij een gedurfd albumdebuut met onbekende pianotranscripties en verraste hij pers en publiek met zijn diepe begrip voor Wagners muziek. Zijn opnames ‘Transcriptions for piano’ en ‘Porazzi’ voor Etcetera Records ontvingen vele lovende kritieken in o.a BBC Music magazine (5 sterren), Diapason (4 sterren), Trouw, NRC, De Volkskrant, Luister Magazine, Classica e.a. Voor zijn album ‘Musings’, uitgegeven door Challenge Records, is hij geprezen om zijn zeer poëtische en fantasierijke spel en werd hij vergeleken met Radu Lupu en Pires . De Volkskrant schreef: “aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel”. Pizzicato gaf de hoogst mogelijke beoordeling. “Ongelooflijke Chopin-uitvoeringen” en “Wanneer Camiel Boomsma zijn CD begint met Nocturne Op.9 No.1, word je onmiddellijk overweldigd door zijn extreem verfijnde en genuanceerde spel”. Het Franse ResMusica was zeer onder de indruk, noemde hem ​​”de dichter van de piano’’, en riep het album uit tot opname van de maand. Onlangs kwam zijn vierde album uit bij Challenge Records onder de titel ‘The Innermost Side – Unfold’. Dit jaar zal Camiel een nieuw album opnemen met werk van de Nederlandse componist Gerhard Hamm en Mendelssohn. camielboomsma.com

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=YgTouLB2z4w

Reacties zijn gesloten.