Camiel Boomsma piano solo

Camiel Boomsma piano solo

Zondag 2 april 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Camiel Boomsma is een van de meest poëtische pianisten van deze tijd en een vaste gast op ons podium. Hij bezit de gave zuivere emoties in de muziek naar de oppervlakte te brengen waarbij zijn spel wordt vergeleken met Radu Lupu en Maria Joao Pires. Camiel is een kunstenaar die vanuit een innerlijk proces uitdrukking geeft aan begrippen als expressie, diepgang en schoonheid. Hij schreef daarover het bevlogen boek “brieven aan de meesters”.

Zijn optreden bevat een selectie uit zijn CD met transcripties van opera’s van Wagner, grootse muziekdrama’s gebaseerd op middeleeuwse liederen, sagen en romantische vertellingen. Camiel behandelt deze transcripties als ware het oorspronkelijke pianowerken in een doorgaande beweging, intiem en ingetogen. Aan bod komen de rebellerende kunstenaar Tannhouser met een innerlijke tweestrijd tussen zinnelijke lust en religie, de avonturen van de ridder Parsifal en de geschiedenis van de Duitse minne-en meesterzangers, een luchthartig drama met tegenstellingen tussen het bestaande- en het vernieuwende lied. Camiel vervolgt met een grootse, monumentale en ook langste sonate van Liszt, wiens dochter met Wagner was getrouwd. Een belangrijk, aan Robert Schumann opgedragen, werk in het oeuvre van Liszt en het piano repertoire met ingewikkelde octavenpassages, sfeertekeningen en grote contrasten. Zowel expressief als technisch is dit werk een grote uitdaging.

Programma:

‘Wagner en Liszt: Revisited’

> R. Wagner/L. Godowsky (1813-1883): Scènes from Tannhauser:

. Venus Hill Music

. Entrance of the guests in the Wartburg

. Elisabeths Prayer

. Pilgrims chorus

> R. Wagner/C. Boomsma: Scènes from Parsifal:

. Kundry

. Amfortas’ Prayer

> R. Wagner/H. von Bülow: Quintet from Die Meistersinger

> F. Liszt (1811-1886):  Sonate in b-mineur


VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=SI6kdi6To8c


Wanneer Camiel Boomsma speelt, dan vertelt hij een muzikaal verhaal. Hij wordt geprezen door internationale pers en publiek voor zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn uitzonderlijk mooie klank en zijn unieke touché. Boomsma heeft op vele grote nationale en internationale podia en series opgetreden, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, het prestigieuze Schloss Elmau, de Meesterpianisten-serie in theater Heerlen, Teatro la Fenice in Venetië, toppodia in China, het Grachtenfestival Amsterdam en St John’s Smith-square in Londen.

Boomsma heeft succesvol samengewerkt met een aantal gerenommeerde musici waaronder pianist Severin von Eckardstein met wie hij duo-recitals uitvoerde afgelopen seizoen. In seizoen 19/20 zullen ze opnieuw de handen ineenslaan. Als onderdeel van een uitgebreide solorecitaltournee door China trad hij op in 6 prestigieuze concertzalen: het Shanghai City Theatre, het Tanjin Grand Theatre, het Harbin-concertgebouw, het Nanjing Arts Centre, het Chongqing Concertgebouw en de Chengdu Concert Hall. Hij is uitgenodigd om terug te keren in juni 2020 maar dit werd helaas vanwege de corona crisis afgezegd.

Boomsma is ook een vaste gast op internationale festivals. In de zomer van 2018 trad hij op tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam en het Musica Sacra festival in Maastricht. In 2020 debuteert hij bij het Noord Nederlands Orkest met Chopin’s 2e

De Wagner-reis van Camiel Boomsma heeft wereldwijd zeer veel indruk gemaakt. in 2013 maakte hij een gedurfd albumdebuut met onbekende pianotranscripties en verraste hij pers en publiek met zijn diepe begrip voor Wagners muziek. Zijn opnames Transcriptions for piano en Porazzi voor Etcetera Records ontvingen vele lovende kritieken in o.a BBC Music magazine (5 sterren), Diapason (4 sterren), Trouw, NRC, De Volkskrant, Luister Magazine, Classica e.a..

Voor zijn album Musings, uitgegeven door Challenge Records, is hij geprezen om zijn zeer poëtische en fantasierijke spel en werd hij vergeleken met Radu Lupu en Pires . De Volkskrant schreef: “aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel”. Pizzicato gaf de hoogst mogelijke beoordeling. “Ongelooflijke Chopin-uitvoeringen” en “Wanneer Camiel Boomsma zijn CD begint met Nocturne Op.9 No.1, word je onmiddellijk overweldigd door zijn extreem verfijnde en genuanceerde spel”. Het Franse ResMusica was zeer onder de indruk, noemde hem ​​”de dichter van de piano’’, en riep het album uit tot opname van de maand. Onlangs kwam zijn vierde album uit bij Challenge Records onder de titel ‘The Innermost Side – Unfold’. Dit jaar zal Camiel een nieuw album opnemen met werk van de Nederlandse componist Gerhard Hamm en Mendelssohn.

Website: Camiel Boomsma – pianist

Reacties zijn gesloten.