Camiel Boomsma piano solo

Camiel Boomsma piano solo

Zondag 2 april 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Camiel Boomsma is een van de meest poëtische pianisten van deze tijd en een vaste gast op ons podium. Hij bezit de gave zuivere emoties in de muziek naar de oppervlakte te brengen waarbij zijn spel wordt vergeleken met Radu Lupu en Maria Joao Pires. Camiel is een kunstenaar die vanuit een innerlijk proces uitdrukking geeft aan begrippen als expressie, diepgang en schoonheid. Hij schreef daarover het bevlogen boek “brieven aan de meesters”.

Zijn optreden bevat een selectie uit zijn CD met transcripties van opera’s van Wagner, grootse muziekdrama’s gebaseerd op middeleeuwse liederen, sagen en romantische vertellingen. Camiel behandelt deze transcripties als ware het oorspronkelijke pianowerken in een doorgaande beweging, intiem en ingetogen. Aan bod komen de rebellerende kunstenaar Tannhouser met een innerlijke tweestrijd tussen zinnelijke lust en religie, de avonturen van de ridder Parsifal en de geschiedenis van de Duitse minne-en meesterzangers, een luchthartig drama met tegenstellingen tussen het bestaande- en het vernieuwende lied. Camiel besluit met een van de bekendste en mooiste meesterwerken uit “Années de Pèlerinage”. De ervaringen en indrukken van Liszt tijdens zijn vele reizen hebben een grote muzikale rijkdom en rijpheid gebracht. Zijn late stijl staat bij Vallée d’Obermann in het teken van een meer harmonieuze expressie

Programma:

‘Wagner en Liszt: Revisited’

> R. Wagner/L. Godowsky (1813-1883): Scènes from Tannhauser:

. Entrance of the guests in the Wartburg

. Elisabeths Prayer

. Pilgrims chorus

> R. Wagner/C. Boomsma: Scènes from Parsifal:

. Kundry

. Titurels Totenfeier

. Amfortas’ Prayer

> R. Wagner/H. von Bülow: Quintet from Die Meistersinger

> F. Liszt (1811-1886): Années de Pèlerinage, Première Année: Suisse:

. Vallée d’Obermann


VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=SI6kdi6To8c


‘Boomsma is een poëtische verhalenverteller’

Camiel Boomsma wordt door pers en publiek geroemd om zijn opmerkelijke volwassenheid, zijn buitengewoon mooie klank en unieke touche. Zijn persoonlijke en unieke manier van spelen heeft hem op vele mooie podia gebracht. Boomsma trad op in de meest belangrijke nationale concertzalen en speelde op vele prestigieuze internationale podia en series, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam, Schloss Elmau, Teatro la Fenice in Venetië, het Grachtenfestival Amsterdam, St John’s Smith Square in Londen.

Camiel Boomsma heeft succesvol samengewerkt met een aantal gerenommeerde musici, waaronder pianist Severin von Eckardstein, met wie hij duo-recitals heeft gegeven. Als onderdeel van een uitgebreide solo tournee door China trad hij op in zes prestigieuze concertzalen: Shanghai City Theatre, Tanjin Grand Theatre, Harbin Concert Hall, Nanjing Arts Center, Chongqing Concert Hall en Chengdu Concert Hall. Hij is opnieuw uitgenodigd voor een tour. Boomsma is ook regelmatig te gast op internationale festivals. In 2018 was hij een van de genomineerden voor de Grachtenfestivalprijs.

Als kamermusicus heeft Boomsma in alle mogelijke formaties opgetreden en vormt hij een trio met cellist Michael Stirling en violist Joris van Rijn, respectievelijk solocellist en concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest. Momenteel vormt Camiel ook een duo met klarinettist Marieke Vos, met wie hij in september 2020 Stichting Mirantibus oprichtte.

Boomsma’s Wagner-reis wordt wereldwijd zeer bewonderd. In 2013 ontving hij een prestigieuze beurs van de Internationale Wagner Stiftung, die hem de gelegenheid gaf Bayreuth te bezoeken om de Wagner Festspiele bij te wonen. Datzelfde jaar maakte hij zijn gedurfde albumdebuut, waarvoor hij zelden uitgevoerde pianotranscripties ontdekte. Op zo’n jonge leeftijd verrast hij pers en publiek met zijn diepe begrip voor Wagners muziek. Zijn opnames ‘Transcriptions for piano’ en ‘Porazzi’ voor Etcetera Records kregen lovende kritieken in onder andere BBC Music magazine, Diapason, Trouw, NRC en De Volkskrant.

Voor zijn album ‘Musings uit 2017’ koos hij voor poëtisch en romantisch repertoire van Chopin en Schubert waarmee hij tijdens concerten grote indruk maakt op zijn publiek. Dit album is uitgebracht op Challenge Records International en is vergeleken met opnames van Radu Lupu en Marc-André Hamelin. De Volkskrant schreef: ‘Aan Boomsma’s vingers kleeft fluweel’.

Zijn album Unfold, met werken van Liszt en Schubert, werd eveneens lovend ontvangen door de pers. ‘Je houdt constant je adem in met deze romantische tovenaar, wachtend op de volgende noot.’ In juni 2021 bracht Boomsma zijn verassende album ‘Rediscovered’ uit, gewijd aan de vergeten muziek van de Nederlandse componist Gerhard Hamm (1835-1904). Dit album werd met veel enthousiasme en belangstelling ontvangen door onder meer het prestigieuze Britse Gramophone, het Belgische De Standaard en het Italiaanse RAI3.

Op 16 november 2021 verscheen Boomsma’s boek ‘Brieven aan de Meesters’ van Uitgeverij IJzer, NRC Handelsblad publiceerde een groot interview naar aanleiding hiervan. In Brieven aan de Meesters richt Boomsma zich tot zijn favoriete componisten, schrijft hij hun een brief en reflecteert hij op diens werk.

Website: camielboomsma.com

Reacties zijn gesloten.