Eduardo Paredes viool en Lestari Scholtes piano

Eduardo Paredes viool en Lestari Scholtes piano

Zondag 3 oktober 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Lestari kennen we onder meer vanwege de fenomenale optredens met haar wereldberoemde pianoduo Scholtes-Janssens. Ze ontmoette Eduardo in 2010 tijdens een tournee door Zuid-Amerika. Sindsdien treden ze samen veelvuldig op als duo, maar ook in verschillende andere kamermuziekensembles waaronder hun pianotrio Trio 258. Hoogtepunten uit hun muzikale carrière als duo zijn optredens in zalen als Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam en Carnegie Hall in New York.

De tien sonates voor viool en piano, waarvan ze nr. 2 spelen, nemen in Beethovens oeuvre in muzikale betekenis een belangrijke plaats in. Beethoven gaf beide instrumenten een gelijkwaardige rol en noemde ze dan ook sonates voor piano en viool. Zowel technisch als muzikaal zijn ze ideaal voor een onderzoekend samenspel. De Tsjechische componist Janáček liet zich als derde grote componist naast Dvořák en Smetana door de volksmuziek inspireren en liet daarbij op geheel eigen wijze ook de stromingen van zijn eigen tijd weerklinken. Over de sonate voor viool en piano herinnert hij zich “het geluid van het staal in mijn onrustige hoofd”. Tot slot zullen de opzwepende ritmes van de flamengo en cante jondo zeker te horen zijn in de Suite populaire Espagnol van de Spaanjaard de Falla, die samen met Albéniz en Granados tot de belangrijkste componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw behoren.

Programma:

L. van Beethoven (1770-1827: Sonate voor piano en viool nr. 2, op.12, nr.2 in A gr.t.

Allegro vivace
Andante, piu tosto allegretto
Allegro piacevole

L. Janáček (1854-1928): Vioolsonate in g-sharp min.

Con moto
Ballada
Allegretto
Adagio

M. de Falla (1876-1946): Suite populaire Espagnol:

El Paño Moruno
Nana
Canción
Polo
Asturiana
Jota

De Boliviaans-Braziliaanse violist Eduardo Paredes (1984) begon zijn muzikale studies in Cochabamba voordat hij op 14-jarige leeftijd naar Nederland kwam om zijn studie voort te zetten, dankzij een beurs van de Rotary Club. Hij studeerde bij Hans Scheepers, Ofer Falk, Pinchas Zukerman, Gordan Nikolic en Joan Berkhemer. Kamermuziekonderwijs kreeg hij van de leden van het Parkanyi Quartet, Dmitri Ferschtman, leden van het Alban Berg, Vermeer en Fine Arts Quartet. Als solist en in kamermuziekverband trad Eduardo op in Het Concertgebouw in Amsterdam (Kleine Zaal), Carnegie Hall (Weill Recital Hall) in New York, Wigmore Hall in Londen, en diverse landen in Europa, Zuid- en Noord-Amerika, China en Zuid-Afrika. In 2018 was hij finalist van de vermaarde New York Concert Artist World Debut Audition en prijswinnaar van Ibla Grand Prize, een internationaal concours in Italië. Eduardo treedt in Europa regelmatig op met zijn pianotrio, Trio 258, het Hydra String Quartet en in het Aurora Chamber Orchestra. Eduardo is oprichter en artistiek leider van de Zwijger Concerten, een nieuwe concertserie in de Willem de Zwijgerkerk in Amsterdam-Zuid.

www.eduardoparedescrespo.nl

Lestari Scholtes (1984) studeerde bij Ton Demmers aan het Brabants Conservatorium (jong talentklas) en sloot zowel haar bachelor- als masterexamen af bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast studeerde zij met haar pianoduopartner Gwylim Janssens bij het Silver-Garburg Pianoduo aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Lestari won vanaf jonge leeftijd al diverse prijzen op concoursen als het Prinses Christina Concours en het Steinway Piano Concours. Met haar pianoduo won Lestari onder andere het Vriendenkrans Concours, het Internationale Kamermuziek Concours Almere en het Concours Musical de France. Lestari gaf masterclasses aan diverse conservatoria wereldwijd en is regelmatig jurylid bij (inter)nationale concoursen. Ze gaf talloze concerten in Nederland en trad daarnaast op in vele Europese landen en Israël, Georgië, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, Zimbabwe, Ethiopië, Mongolië, Japan, China, Zuid-Korea, Indonesië, Myanmar, Brunei, Chili, Bolivia en Peru. Ook trad zij op met onder andere het het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Residentie Orkest en het Israël Symphony Orchestra. Sinds 2014 heeft zij haar eigen kamermuziekserie ‘Vrienden van de Kamermuziek’ in de Amstelkerk te Amsterdam. Lestari is samen met Gwylim Janssens oprichter en artistiek-zakelijk leider van het Pianoduo Festival Amsterdam en het Kamermuziek Festival Schoorl. Ook is zij hoofdprogrammeur van het Grachtenfestival.

http://www.scholtesjanssens.com

VIDEO https://youtu.be/CT_HW3NtUeM

Reacties zijn gesloten.