Esther van de Ploeg hobo en Yukiko Hasegawa piano

Esther van de Ploeg hobo en Yukiko Hasegawa piano

VERPLAATST naar zondag 6 maart 2022

Zondag 4 april 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Dit seizoen is er extra aandacht voor verschillende blaasinstrumenten. Na de dwarsfluit nu ruim baan voor de hobo die bekend staat als een van de moeilijkste houten blaasinstrumenten met een dubbelriet. Esther van der Ploeg heeft samen met Yukiko Hasegawa al eerder in onze serie gespeeld en we waren toen zeer onder de indruk van haar prachtige, warme en zangerige klank. Yukiko is een verfijnde en gevoelige pianiste met een diep begrip voor de verschillende stijlen. Haar recente CD “Eternal Longing” met werk van Franck, Beethoven en Schumann is enthousiast ontvangen.

Samen spelen ze “Fantasy Pieces” van de Deense componist Nielssen waarin de hobo optimaal kan zingen met humor, Noorse natuur en ritselende bossen in het maanlicht. Bij de Nederlandse componist Hendrik Andriessen weerklinkt in de sprankelende “Ballade” zijn bewondering voor Cesar Franck en André Caplet. Tot slot een bekende sonatine van de fransman Ravel, een van de voornaamste impressionisten van de 20e eeuw.

Het samenspel wordt afgewisseld door pianosolo met het dramatische en tevens Schumann’s favoriete pianowerk “Kreisleriana” dat hij schreef voor zijn vrouw Clara.

Programma:

C. Nielssen (1865-1931): Fantasy Pieces op. 2

Romance

Humoresque

R.Schumann (1810-1856): Kreisleriana op. 16 (piano solo)

1 Äusserst bewegt

4 Sehr langsam

H.Andriessen (1892-1981): Ballade voor hobo en piano

R.Schumann (1810-1856): Kreisleriana op. 16 (piano solo)

7 Sehr rasch

8 Schnell und spielend

M.Ravel (1875-1937) arr. David Walter: Sonatine

Modéré

Mouvement de menuet

Animé

Esther van der Ploeg studeerde hobo bij Maarten Dekkers en Aisling Casey aan het conservatorium in Rotterdam waar zij in juni 2013 afstudeerde voor de Bachelor of Music. In juni 2017 behaalde zij ook de Master of Music aan de Hochschule für Musik ‘Hanns Eisler’ te Berlijn bij Prof. Dominik Wollenweber. Esther heeft masterclasses gevolgd bij onder andere Maurice Bourgue, Prof. Heinz Holliger, Stephan Schilli, David Walter, Nick Deutsch en Lucas Navarro. Zij speelt als freelancer orkesten als het Radio Filharmonisch Orkest, NedPho, Residentie Orkest en Philharmonie Zuid Nederland. Esther vormt een duo met de pianiste Yukiko Hasegawa en zij geven samen regelmatig concerten met verteller Rens van Hoogdalem. Esther studeerde ook oude muziek aan het Conservatorium in Amsterdam bij Josep Domenech waarvoor zij in juni 2019 afstudeerde voor de Master of Music. Als barokhoboïste speelde zij onder andere bij de Nederlandse Bachvereniging en the Amsterdam Baroque Orchestra. Daarnaast bespeelt zij ook de klassieke- en de romantische hobo, en is zij voor het jaar 2020 en 2021 als academist verbonden aan de Orchestra of the Age of Enlightement in Londen. Op de romantische hobo werkt zij mee aan de uitvoeringen van de symfoniën van Brahms met de Nieuwe Philharmonie Utrecht onder leiding van Johannes Leertouwer. www.esthervanderploeg.nl

Yukiko Hasegawa staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Ze is geboren in Japan en woont nu in Nederland. Actief als pianist als fortepianist, treedt ze zowel solistisch op als in kamermuzieksamenwerkingen voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Philharmonisch Orkest van Krakau en Beethovens 5e pianoconcert. Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, waarmee ze regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de ‘Shizuoka no Meishu-tachi’ audities. Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Masters Degree (2011) bij Willem Brons en voor een Bachelors Degree voor Fortepiano (2009) bij Stanley Hoogland. Yukiko zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academy Eindhoven en aan masterclasses, gegeven door o.a. Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Klaus Hellwig en Geoffrey Douglas Madge. www.yukikohasegawa.com

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=0XovH09bz-I https://www.youtube.com/watch?v=SJM3oIkvHTg

Reageren is niet mogelijk.