Kilian van Rooij viool en Yukiko Hasegawa piano

Kilian van Rooij viool en Yukiko Hasegawa piano

Zondag 6 maart 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

Yukiko zou samen met Esther van de Ploeg hobo een concert geven maar door een lockdown verschuift hun optreden naar het volgende seizoen. Met Kilian van Rooij neemt Yukiko een zeer getalenteerde jonge violist mee. Hij is In 2017 cum laude afgestudeerd aan de Royal Academy of Music Londen en heeft inmiddels meerdere prestigieuze prijzen gewonnen. Op zijn prachtige viool van Joseph Gagliano uit 1758 weet hij dieperliggende emoties te bereiken en zijn publiek daar intens bij te betrekken en te verbinden. Yukiko is een verfijnde en gevoelige pianiste met een diep begrip voor de verschillende stijlen. Haar recente CD “Eternal Longing” met werk van Franck, Beethoven en Schumann is enthousiast ontvangen.

Alhoewel Schubert, Fauré en Brahms ieder met een geheel eigen stijl componeerden is hun werk verwant aan zowel de vroege als de late Romantiek. Schubert was een poëtische componist waarbij melodie en harmonie centraal stonden. De Fantasie in C maj. was geschreven rond de virtuoze techniek van de violist Slavík met steigerende, glinsterende vioolfiguraties en een tumultueus einde. Après un rêve van Fauré verteld ingetogen en fijnzinnig de droom van een meisje over een romantische vlucht met haar verloofde, weg van de aarde, naar het licht. De 3e vioolsonate was de laatste van de laat Romatische maar zeer vernieuwende Brahms en opgedragen aan von Bülow. Brahms was sterk verwant aan de Weense school, bewonderde Beethoven en Bach en geloofde in een conventionele vorm en structuur.

Een optreden met gelijkwaardige partijen voor piano en viool.

Programma:

Franz Schubert (1797-1828): Fantasie in C Majeur D.934 (1826)

– Andante molto

– Allegretto

– Andantino

– Allegro vivace

Gabriel Fauré (1845-1924): Apres un Rêve nr.1 in D Mineur opus 7

Johannes Brahms (1833-1897): Vioolsonate nr.3 in D Mineur opus 108

– Allegro

– Adagio

– Un poco presto econ sentimento

– Presto agitato  

Kilian van Rooij studeerde in Amsterdam bij Vera Beths en studeerde cum laude af voor zijn bachelor. In 2017 studeerde hij met onderscheiding af van zijn master aan de ‘Royal Academy of Music’ in Londen, waar hij ook de ‘Edna Seabright memorial Prize’ won voor zijn onderscheidende auditie. Onder zijn leraren waren: Levon Chilingirian, Philippe Honoré, Georgy Pauk en Maxim Vengerov. Kilian heeft “een opmerkelijke perceptie van geluidskwaliteit en is een van de weinige mensen ter wereld met zijn eigen herkenbare muzikale stem” aldus Maxim Vengerov. Hij is een van de meest gepassioneerde musici van nu.

Naast zijn reguliere solorecitals in Europa is Kilian ook componist. Met zijn muziek brengt Kilian een frisse klank binnen het klassieke genre, bedoeld om een ​​groter en jonger publiek te bereiken en een brug te slaan naar de traditionele klassieke muziek. Hij is artist in residence bij Vondel CS, waar hij dit seizoen gaat werken aan nieuwe composities voor solo- en kamermuziekrepertoire en aan muziek voor zijn eerste podcast. ‘Ik wil muziek maken voor iedereen. Muziek die een verhaal vertelt, spannend is en recht naar je hart gaat’ aldus Kilian.

Hij heeft verschillende internationale concoursen gewonnen, zoals de ‘Premio virtuosité competitie’ en ‘Premio citta di padova competitie’ in Italië.Kilian speelt momenteel op een viool van Joseph Gagliano (1754) die is uitgeleend door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF)

https://www.kilianvanrooij.com   VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=sBdf55vFh2I

Yukiko Hasegawa staat bekend om haar verfijnde en gevoelige muzikaliteit met een diep begrip van de vele verschillende stijlen in haar repertoire. Ze is geboren in Japan en woont nu in Nederland. Actief als pianist als fortepianist, treedt ze zowel solistisch op als in kamermuzieksamenwerkingen voor veel verschillende muziekfestivals en concertzalen. Internationaal trad ze op in Duitsland, Polen en Japan. Ze maakte haar orkestdebuut in 2004 in Hamamatsu, Japan met het Philharmonisch Orkest van Krakau en Beethovens 5e pianoconcert.

Met pianist Tobias Borsboom vormt ze een pianoduo, waarmee ze regelmatig in Japan optreedt. In 2019 waren zij de winnaars van de ‘Shizuoka no Meishu-tachi’ audities. Yukiko Hasegawa studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar Masters Degree (2011) bij Willem Brons en voor een Bachelors Degree voor Fortepiano (2009) bij Stanley Hoogland. Yukiko zette haar artistieke en pianistische ontwikkeling voort door deel te nemen aan de Imola Piano Academy Eindhoven en aan masterclasses, gegeven door o.a. Jan Wijn, Jan Boguslaw Strobel, Georg Friedrich Schenck, Klaus Hellwig en Geoffrey Douglas Madge.

https://www.yukikohasegawa.com  VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=SJM3oIkvHTg

 

Reacties zijn gesloten.