Femke Steketee saxofoon en Tobias Borsboom piano

Femke Steketee saxofoon en Tobias Borsboom piano

Zondag 29 september 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Femke Steketee en Tobias Borsboom waren al eerder te beluisteren in onze serie maar dit concert wordt wel heel speciaal. Het is gebaseerd op hun nieuwe CD “La Fille et le Saxophone” met ook een werk van de veelzijdige jonge Vlissingse componist Celia Swart. Het is een warm pleidooi voor de klassieke saxofoon én verklankt gebeurtenissen in het leven van een jonge vrouw. Zoete weemoed, humor, optimisme, levenslust en kleurrijke klanken zijn te onderscheiden in het programma met het voor de klassieke saxofoon geschreven voornamelijk Franse repertoire. Samen met de uitleg van Femke zal dit concert een bijzonder belevenis zijn.

Programma:

Cl. Delvincourt (1888-1954):

Croquembouches:

l. Plumpudding

ll. Puits d’Amour

lll. Negre en Chemise

Cl. Debussy (1862-1918):

Rapsodie

C. Swart (1994-):

Les Secrets de l’Air

J. Françaix (1912-1997):

5 Danses Exotiques:

l. Pambiche

ll. Baiao

V. Merengue

T. Borsboom (1988-):

Ballade

P. Maurice (1910-1967):

Tableaux de Provence:

ll. Chanson pour ma mie

V. Le Cabridan

H. Steketee (1959-):

Lullaby

Femke Steketee is saxofoniste en is cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Frank Timpe en Leo van Oostrom én aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. “Met haar warmbloedige klank en groot technisch vermogen weet zij de klassieke saxofoon in al zijn schakeringen te tonen en zet haar publiek daarmee aan het denken over de plek van de saxofoon in de klassieke muziek.”

Femke is verbonden aan verschillende symfonieorkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Noord Nederlands Orkest. Kamermuziek is tevens een grote liefde van Femke. Ze is altsaxofoniste van het Syrène Saxofoonkwartet dat onder het motto “Friszoet & Stevig” concerten geeft in binnen- en buitenland, en sopraansaxofoniste van het Haags Saxofoonkwartet, een eigenzinnig ensemble gespecialiseerd in hedendaagse kamermuziek.

Femke houdt van het spelen van origineel werk voor saxofoon en soleert regelmatig met verschillende orkesten. Zo was ze te horen in het Concertino da Camera van Ibert met het Residentie Orkest, maar ook met het bekende Fantasia van Villa-Lobos in de nieuwjaarsserie van het Zeeuws Orkest en tijdens de wereldpremière van een speciaal voor haar gecomponeerd concert voor saxofoon door Christian Blaha met het TY Kamerorkest.

In 2015 heeft Femke haar in de pers veelbesproken blog “Sax and the Pretty” opgericht, waarmee zij op bijzondere wijze beauty en fashion met klassieke muziek combineert, een kijkje geeft achter de schermen en waarmee zij een steeds grotere groep van jongeren (15-35 jaar) aanspreekt die normaal gesproken nooit in aanraking komen met klassieke muziek. Dit concept wordt in 2019 breder en internationaal uitgewerkt.

Samen met pianist Tobias Borsboom vormt Femke sinds 2014 een duo. In september 2019 komt hun debuut cd “La Fille et le Saxophone” uit.www.saxandthepretty.nl

Tobias Borsboom (1988) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.
Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Piotr Jasiurkowski, violist Pieter van Loenen, cellist Pamela Smits, saxofonist Arno Bornkamp en pianoduopartner Yukiko Hasegawa. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam.
Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, Mata Hari, en De rechtvaardigen, waarvan de laatste twee zijn geschreven en worden verteld door Jan Brokken.

Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De house warming houden zij een feest ter ere van hun grote vriend.

De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor. www.tobiasborsboom.com

Reacties zijn gesloten.