Jolente De Maeyer viool en Nikolaas Kende piano

Jolente De Maeyer viool en Nikolaas Kende piano

Zondag 13 oktober 11.30–12.30 uur in de De Pakhuizen van het muZEEum

Jolente De Maeyer en Nikolaas Kende zijn beiden zeer begaafde musici. Jolente is één van de meest toonaangevende Belgische violisten en werd bekroond voor haar “technisch hoogstaand en artistiek inspirerend vioolspel”. Nikolaas wordt geroemd om zijn poëtisch spel en oprechte, passionele muzikaliteit. Zowel solo en reeds 15 jaar als duo zijn ze succesvol op internationale concoursen. De Standaard schreef over hen “No limits to their musical sensibility”. Ze spelen de karakteristieke 8e sonate van Beethoven met een avontuurlijke syncopische melodie en bijzondere sforzandi. De preludes van de uit de Oeral afkomstige componiste Auerbach worden gekenmerkt door stilistische vrijheden en verbindingen van de tonale en atonale taal. De Fantasie van Schubert was zijn laatste compositie voor viool en piano en vereist voor beide instrumenten een zeer hoge virtuositeit.

Kortom een veelbelovend concert.

Programma:

L. van Beethoven (1770-1827):

Sonate voor viool en piano Nr. 8 in G major, Op. 30 nr.3:

Allegro assai

Tempo di minuetto ma molto moderato e grazioso

Allegro vivace

Auerbach (1973-heden):

Selectie uit Preludes voor viool en piano

Schubert (1797-1828):

Fantasie voor viool en piano in C groot D 934:

Andante moderato

Allegretto

Andantino                                                

Allegro vivace

Allegretto 

Presto

Jolente De Maeyer (1984) begon op vierjarige leeftijd zowel viool- als pianoles te volgen. Op 14 jarige leeftijd ging Jolente op uitnodiging van Yehudi Menuhin haar muziekstudies voortzetten op de Yehudi Menuhin School in Engeland. Ze vervolgde haar studie aan het Royal College of Music te Londen bij Natasha Boyarsky, aan de Hochschule für Musik Hanns Eisler te Berlijn, waar ze haar Konzertdiplom behaalde bij Stephan Picard, en aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth, waar ze zich vervolmaakte bij Augustin Dumay.

Jolente begon op zesjarige leeftijd deel te nemen aan nationale en internationale wedstrijden. Ze werd de jongste laureate ooit van Jong Tenuto in 1990, behaalde de eerste prijs op de Charles de Bériot wedstrijd in Brussel en werd prijswinnaar op verschillende internationale wedstrijden zoals Cardona International Competition in Portugal, International Violin Competition ‘Liana Issakadze’ in Rusland in 2004 en de Britten International Violin Competition in London in 2005. In 2009 werd Jolente halve finaliste in de Koningin Elisabethwedstrijd.

Jolente trad als soliste op met orkesten waaronder het Yehudi Menuhin Orchestra, het Vlaams Radio Orkest, de Filharmonie, het Symfonieorkest Vlaanderen, Orchestre Royal de chambre de Wallonie, het Filharmonisch Orkest van Luik, het St-Petersburg State Academic Capella Chamber, het St-Petersburg State Academic Capella Symphony Orchestra en het Norfolk Symphony Orchestra. Dirigenten waren ondermeer Philippe Herreweghe, Patrick Davin, Christian Arming, Etienne Siebens, Silveer Van den Broeck, Dirk Brossé, James Stobart, Michel Tilkin, Stefaan Fraas, Alexander Chernushenko en Rudolf Werthen.

In België concerteerde ze in zalen zoals Bozar, Flagey, de Elisabethzaal, de Singel en de Roma. Daarnaast speelde ze op binnen- en buitenlandse festivals zoals het Festival van Vlaanderen, het Festival van Montpellier en Menton, en trad ze ook op in Rusland, Portugal, Kroatië, Duitsland, Nederland, Spanje, Zwitserland en Engeland, ondermeer in de Royal Albert Hall, Queen Elisabeth Hall, Fairfield Halls en de Wigmore Hall.

In 2013 maakte ze haar debuut in Amerika waar ze naast verschillende recitals het vioolconcerto van Tchaikovsky uitvoerde met het Waco Symphony Orchestra o.l.v. Stephen Heyde. Jolente is ook zeer actief op gebied van kamermuziek, zo vormt ze sinds 2003 een duo met pianist Nikolaas Kende. Samen richtten ze ook het Rubensensemble in 2007 op. 

Als concertmeester werkt Jolente sinds 2013 regelmatig samen met het Symfonieorkest van de Munt en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik. Jolente nam in 2010 samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik onder leiding van Patrick Davin het zesde Vioolconcerto van Henri Vieuxtemps op. In 2011 kreeg deze opname de René Snepvangersprijs van de Belgische Muziekpers.

In 2013 nam ze samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik onder leiding van Christian Arming het tweede Vioolconcerto van Saint-Saëns op.

In 2016 ontving Jolente de Klara prijs voor ‘Jonge belofte van het jaar’.

In 2016 verscheen ook de cd ‘Kreutzersonate’ die Jolente met Nikolaas opnam. Naast lovende kritieken won deze cd ook de ‘Gouden Label’ prijs van Klassiek Centraal.

Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Noord-Amerika, Canada en Zuid-Afrika. www.jolentedemaeyer.com

Nikolaas Kende studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, en het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hierna volgde een intense samenwerking met Elisso Virsaladze aan de Hochschule für Musik und Theater München en de Scuola di Musica Fiesole.

Daarnaast kreeg hij nog onderricht van persoonlijkheden als D. Bashkirov,  A. Ciccolini, M. Perahia, D. Alexeev en Radu Lupu. Op jonge leeftijd won Nikolaas verschillende wedstrijden: de Cantabile wedstrijd (Antwerpen, 1998), de Internationale EPTA wedstrijd voor piano-duo’s (1999), Axion Classics (Brussel, 1999), de Stefaan de Jonghe wedstrijd (Aalst, 2000) en de Tenuto wedstrijd (Brussel, 2002).

In 2002 werd hij laureaat van de Belgian Foundation for young soloists. In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de YPF-westrijd in Den Haag en in 2005 won hij de pianisten-parade te ’s Hertogenbosch waar hij de publieksprijs en de persprijs won.

In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen.  In 2007 werd hij laureaat van de wedstrijd Jonge Solisten, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe. 

Na zijn succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd (2007) treedt Nikolaas regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnen- en buitenland, ondermeer in Nederland, Frankrijk (festival Montpellier, festival Menton, festival Vexin), Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en de Nederlandse Antillen.

 In 2009 maakte hij zijn debuut in Amerika (California en Texas), waar er in 2013 opnieuw een tournee volgde.

In 2015 maakte hij de door pers geprezen muziektheatervoorstelling Kreutzersonate en bracht een recitaltournee hem in Zuid-Afrika en Mozambique. Toekomstige projecten omvatten ondermeer de uitvoering van de integrale pianosonates van Beethoven.

Als solist vertolkte hij concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het  Brussels Philharmonic, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als  Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin, Stephen Heyde en David Agnus.

Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op.

Hij is regelmatig te beluisteren op radio (Klara, RTBF, AVRO, Radio Romania,  France Musique, WDR) en televisie. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen , eerst als assistent van Levente Kende en Heidi Hendrickx en als begeleider , en  vanaf  september 2015 als hoofddocent piano, met als assistent Levente Kende.  Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als jurylid op pianowedstrijden en als leraar op muziekstages.

Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China. www.nikolaaskende.com

 

Op de hoogte blijven:
Reageren is niet mogelijk.