Nikolaas Kende piano solo

Nikolaas Kende piano solo

Zondag 13 oktober 11.30–12.30 uur in de De Pakhuizen van het muZEEum

Dit concert zou worden verzorgd door Jolente De Maeyer viool en Nikolaas Kende. Helaas is door persoonlijke omstandigheden Jolente niet in staat om te spelen. Gelukkig hebben we met Nikolaas Kende, net terug van een succesvolle tournee piano solo door China, een meesterpianist op ons podium. Hij wordt geroemd om zijn poëtisch spel en oprechte, passionele muzikaliteit.

Het volgende concert op 27 oktober wordt, eveneens piano solo, verzorgd door Camiel Boomsma. Beide pianisten hebben een geheel eigen karakter en muzikale interpretaties. Het is dan ook een buitenkans om ze beiden binnen 2 weken onder meer van Liszt en Schubert verschillende werken te horen spelen.

Programma:

R. Schumann (1818-1856): Arabesque op. 18

C. Schumann (1819-1896): Romance op. 21 no. 1

J. Brahms (1833-1897): Intermezzo op. 118 no. 2

F. Liszt (1811-1886): Sonetti del Petrarca 47 en 123

F. Schubert (1797-1828): Pianosonate in re groot,  D. 850, Op. 53 ‘Gasteiner’

Nikolaas Kende studeerde aan het Conservatorium van Antwerpen bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende, en het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Hierna volgde een intense samenwerking met Elisso Virsaladze aan de Hochschule für Musik und Theater München en de Scuola di Musica Fiesole. Daarnaast kreeg hij nog onderricht van persoonlijkheden als D. Bashkirov,  A. Ciccolini, M. Perahia, D. Alexeev en Radu Lupu. Op jonge leeftijd won Nikolaas verschillende wedstrijden: de Cantabile wedstrijd (Antwerpen, 1998), de Internationale EPTA wedstrijd voor piano-duo’s (1999), Axion Classics (Brussel, 1999), de Stefaan de Jonghe wedstrijd (Aalst, 2000) en de Tenuto wedstrijd (Brussel, 2002).

In 2002 werd hij laureaat van de Belgian Foundation for young soloists. In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de YPF-westrijd in Den Haag en in 2005 won hij de pianisten-parade te ’s Hertogenbosch waar hij de publieksprijs en de persprijs won. In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste Vriendenkrans-concours van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen.  In 2007 werd hij laureaat van de wedstrijd Jonge Solisten, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe. 

Na zijn succesvolle deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd (2007) treedt Nikolaas regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnen- en buitenland, ondermeer in Nederland, Frankrijk (festival Montpellier, festival Menton, festival Vexin), Duitsland, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië en de Nederlandse Antillen.

In 2009 maakte hij zijn debuut in Amerika (California en Texas), waar er in 2013 opnieuw een tournee volgde.

In 2015 maakte hij de door pers geprezen muziektheatervoorstelling Kreutzersonate en bracht een recitaltournee hem in Zuid-Afrika en Mozambique. Toekomstige projecten omvatten ondermeer de uitvoering van de integrale pianosonates van Beethoven.

Als solist vertolkte hij concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel, Rachmaninov en Bartok met orkesten zoals het  Brussels Philharmonic, Het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen onder leiding van dirigenten als  Etienne Siebens, Koen Kessels, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin, Stephen Heyde en David Agnus.

Ook op vlak van kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer en richtte hij in 2007 mee het Rubensensemble op.

Hij is regelmatig te beluisteren op radio (Klara, RTBF, AVRO, Radio Romania,  France Musique, WDR) en televisie. Sinds 2006 is hij verbonden aan het Conservatorium van Antwerpen , eerst als assistent van Levente Kende en Heidi Hendrickx en als begeleider , en  vanaf  september 2015 als hoofddocent piano, met als assistent Levente Kende.  Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als jurylid op pianowedstrijden en als leraar op muziekstages.

Toekomstige projecten omvatten concert tournees in Noord-Amerika, Canada, Zuid-Afrika en China. www.nikolaaskende.com

 

 

 

Reacties zijn gesloten.