Femke Steketee saxofoon Tobias Borsboom piano en Celia Swart componist

Femke Steketee saxofoon Tobias Borsboom piano en Celia Swart componist

Woensdag 3 April 20.00-21.00 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Met de verhuizing dit seizoen van ConcertenVlissingen naar de Pakhuizen van het muZEEum te Vlissingen is er een nieuwe dynamiek ontstaan rondom onze concertserie. De mogelijkheden voor samenwerking met anderen zijn ruimer geworden.

Op woensdag 3 april werken de Vrienden van het muZEEum en ConcertenVlissingen samen met een vertelconcert over de debuut CD van Femke Steketee en Tobias Borsboom.

Op deze avond zal Celia Swart een toelichting geven op haar werk en zal het werk van de andere musici worden toegelicht.

De CD gaat een vleugje Zeeland bevatten met o.a. een nieuwe compositie van de razend populaire én Vlissingse componiste Celia Swart (net afgestudeerd aan het conservatorium van Den Haag) en een Lullaby van de vader van Femke, Huug Steketee. Daarnaast vooral Franse, impressionistische muziek voor saxofoon. Denk aan de vrouwelijke componiste Fernande Decruck en de aan elkaar verwante avant-gardist Poulenc, Debussy en de neoclassicist Ibert.

Hopelijk is de CD voor 3 april voor de Vrienden en overige muziekliefhebbers verkrijgbaar.

Programma:

E. Bozza (1905-1991):        Aria (1936)

F. Decruck (1896 – 1954):  Sonate en ut# (1943)

                                               l. Très modéré, expressif

                                               ll. Noel

                                               lll. Fileuse

                                               lV. Nocturne et Rondel

J. Ibert (1890-1962):           Histoires (1912-1922)

                                               ll. Le petit âne blanc

                                               Vl. Le palais abandonné

                                               Vll. Bajo la mesa

Celia Swart (1994-heden): Les secrets de l’air (2019)

F. Poulenc (1899-1963):     Sonate voor hobo en piano (1962)

                                               (bewerking voor sopraansaxofoon)

                                               l. Élegie

                                               ll. Scherzo

                                               lll. Déploration

C. Debussy (1862 – 1918):  Rhapsodie (1919)

H. Steketee (1959):             Lullaby (1996)

Celia Swart (1994, Vlissingen) is een hedendaagse klassieke muziek componist en een moderne jazz-saxofonist. Vanaf haar 9e speelt Celia saxofoon en is sindsdien omringd door pop, jazz en klassieke muziek. Tijdens haar middelbare schooltijd heeft ze veel gespeeld in pop/jazzbands, een bigband en een harmonieorkest. Rond haar 14e nam ze piano lessen en vond ze haar liefde voor componeren. In 2012 studeerde ze Compositie, Muziek en Studio-producties aan het conservatorium in Groningen. In 2013 begon ze haar compositie bacheloropleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze in 2018 afstudeerde. Guus Janssen, Martijn Padding, Kate Moore, Peter Adriaansz, Diderik Wagenaar en John Ruocco waren onder andere haar leraren. 

De afgelopen jaren heeft ze verschillende composities geschreven voor o.a. orkesten zoals het Residentie Orkest, ensembles zoals het Ricciotti Ensemble, Syrène Saxofoon Kwartet, Herz Ensemble en muziek voor haar moderne jazz band SWART. die op 25 oktober hun debuutalbum Lost In hebben uitgebracht. Haar muziek heeft veel verhalende- en filmische invloeden en is gebruikt voor korte films en documentaires. Ze maakt ook haar eigen films met haar tekeningen en composities. In 2018 werd ze genomineerd voor de Tera de Marez Oyens Award voor haar compositie Boven Hoge Gebouwen, dat geschreven is voor Kluster5. www.celia-swart.com

Femke Steketee (1989) is saxofoniste en cum laude afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Frank Timpe en Leo van Oostrom én aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp. “Met haar warmbloedige klank en groot technisch vermogen weet zij de klassieke saxofoon in al zijn schakeringen te tonen en zet haar publiek daarmee aan het denken over de plek van de saxofoon in de klassieke muziek.” Femke speelt bij symfonieorkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, Residentie Orkest, Radio Filharmonisch Orkest en Noord Nederlands Orkest. Kamermuziek is tevens een grote liefde van Femke. Ze is altsaxofoniste van het Syrène Saxofoonkwartet dat onder het motto “Friszoet & Stevig” concerten geeft in binnen- en buitenland, en sopraansaxofoniste van het Haags Saxofoonkwartet, een eigenzinnig ensemble gespecialiseerd in hedendaagse kamermuziek. Femke houdt van het spelen van origineel werk voor saxofoon en soleert regelmatig met verschillende orkesten. Zo was ze te horen in het Concertino da Camera van Ibert met het Residentie Orkest, maar ook met het bekende Fantasia van Villa-Lobos in de nieuwjaarsserie van het Zeeuws Orkest en tijdens de wereldpremière van een speciaal voor haar gecomponeerd concert voor saxofoon door Christian Blaha met het TY Kamerorkest.

In 2015 heeft Femke haar in de pers veelbesproken blog “Sax and the Pretty” opgericht, waarmee zij op bijzondere wijze beauty en fashion met klassieke muziek combineert, een kijkje geeft achter de schermen en waarmee zij een steeds grotere groep van jongeren (15-35 jaar) aanspreekt die normaal gesproken nooit in aanraking komen met klassieke muziek. Dit concept wordt in 2019 breder en internationaal uitgewerkt. 

Samen met pianist Tobias Borsboom vormt Femke sinds 2014 een duo. In maart 2019 neemt zij samen met Tobias haar debuut CD “La file et le saxophone” op.  www.saxandthepretty.nl

Tobias Borsboom (1988) is een van Nederlands bekendste jonge pianisten van dit moment. Hij voltooide in 2013 zijn master-opleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong talent afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Als winnaar van de Dutch Classical Talent Award speelt hij sinds 2015 in de concertzalen van Nederland. Met violist en duopartner Piotr Jasiurkowski won hij de publieksprijs. Ook toerde hij als solist in Gershwins Pianoconcert in F met het Nederlands Studenten Orkest, en recent met zijn soloprogramma Wanderer in binnen- en buitenland. Zijn solorecitals geven blijk van zijn belangstelling voor hedendaagse muziek en zijn debuutalbum Wanderer (Label 7 Mountain Records, 2017) is met veel lof in de pers en media onthaald.
 Tobias toont zich een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp, violist Piotr Jasiurkowski, violist Pieter van Loenen, cellist Pamela Smits, saxofonist Arno Bornkamp en pianoduopartner Yukiko Hasegawa. Met celliste Pamela Smits werkt Tobias sinds 2017 samen als programmeur van de concertserie Vriendenconcerten in de Zuiderkerk van Amsterdam.


Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere theater- en kunstvormen. Voor seizoen 2018-2019 loopt in samenwerking met theaterproductiehuis Oorkaan Meneer Tobias en het zwarte monster, een muziekvoorstelling voor kinderen vanaf vier jaar. Daarnaast is hij deel van gezelschap Theatre-Hotel Courage dat in 2017 de Nederlandse theaters aandoet met A room with a view. Met celliste Lidy Blijdorp speelt hij enkele zeer succesvolle vertelconcerten, waaronder Zomerdag in Parijs, Mata Hari, en De rechtvaardigen, waarvan de laatste twee zijn geschreven en worden verteld door Jan Brokken. Tobias Borsboom is oprichter en leider van theatergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert, en in de voorstelling De house warming houden zij een feest ter ere van hun grote vriend.

De achterliggende jaren was Tobias eveneens prijswinnaar op concoursen als het YPF Piano Competition, het Concertgebouw Entree Kamermuziek Concours en het Prinses Christina Concours en meer. Hij volgde masterclasses bij internationaal gerenommeerde musici als Maria João Pires, Klaus Hellwig, Georg Friedrich Schenck, Geoffrey Douglas Madge en Jan Boguslaw Strobel.
 Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt Tobias Borsboom aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor. www.tobiasborsboom.com

Reacties zijn gesloten.