Mosa Trio: Alexandra Van Beveren viool Paul Stavridis cello en Bram de Vree piano

Mosa Trio: Alexandra Van Beveren viool Paul Stavridis cello en Bram de Vree piano

Zondag 14 april 11.30-12.30 uur in de Pakhuizen van het muZEEum Vlissingen

Eindelijk kunnen we kennis maken met het Mosa Trio nadat hun optreden vorig seizoen niet door ging vanwege een handblessure van de cellist. Dit jonge Belgisch-Nederlandse piano trio wist sinds de oprichting in 2010 al snel hoge ogen te gooien bij competities. Zo veroverden ze in 2018 nog de Prix Yamaha op het prestigieuze Concours International de Musique de Chambre de Lyon. Het Mosa Trio draagt grote expressie, kennis van repertoire, innerlijke diepgang en homogene interpretatie hoog in het vaandel. Hun spannende programmakeuzes, waarin het trio graag verschillende contrasterende stijlen combineert, maken hun concerten tot een belevenis. Zo ook bij dit concert met belangwekkende werken van Brahms uit de late romantiek, Haydn uit de klassieke periode en tot slot de impressionist Ravel.

Programma:

Johannes Brahms (1833-1897):  Piano trio nr. 3 in C klein, Op. 101

                                                           I           Allegro energico

                                                           II          Presto non assai

                                                           III         Andante grazioso

                                                           IV         Allegro molto

Joseph Haydn (1732-1809):        Piano trio in Es, Hob. XV:36 (1760)

                                                           I           Allegro moderato

                                                           II          Polones

                                                           III         Finale. Allegro molto

Maurice Ravel (1875-1937):       Piano trio in A

                                                           I           Modere

                                                           II          Pantoum: Assez vif

                                                           III         Passacaille: Tres large

                                                           IV         Final: Anime

Het Belgisch-Nederlandse Mosa Trio dankt zijn naam aan ‘Mosa Trajectum’, de Latijnse naam voor de stad Maastricht. Het trio werd gecoacht aan het Conservatorium Maastricht door o.a. Schönberg Quartet en studeerde in Parijs bij Trio Wanderer. Het Mosa Trio volgde masterclasses bij o.a. Menahem Pressler (Beaux Arts Trio), Johannes Meissl (Artis Quartet), Hatto Beyerle (Alban Berg Quartet), Mark Steinberg (Brentano Quartet) en Avedis Kouyoumdjian. Daarnaast is het Aspirant Ensemble van de European Chamber Music Academy. Het Mosa Trio blinkt uit in technisch meesterschap en veelzijdigheid met een breed repertoire dat reikt van vroeg klassiek tot hedendaags klassiek. Het is “voor het publiek een fantastische ervaring om één van hun concerten mee te maken”, aldus Vincent Coq, pianist van het vermaarde Trio Wanderer. Het Mosa Trio daagt zijn publiek graag uit door de klassieke meesterwerken te combineren met moderne en hedendaagse stukken. “Of de stukken nu mijmerend of speels klinken, het Mosa Trio weet het publiek bij ieder deel mee te trekken in de muziek tot het de noten bijna kan voelen” volgens Festival Classique.

De internationale carrière van het Mosa Trio nam een vlucht na het winnen van prijzen op een groot aantal wedstrijden zoals het 31e FNAPEC Concours européen Musique d’Ensemble (2017, FR), de International Orlando Competition (2015, NL), de ‘Supernova – the Future Sound of Classical Music’ (2014, BE), het Concours International de Musique de Chambre d’Illzach (2013, FR) en de Storioni Ensemblewedstrijd (2012, NL). Sindsdien heeft het in veel grote zalen gespeeld, waaronder het Concertgebouw Amsterdam, Muziekgebouw Eindhoven en BOZAR (Brussel) en concerten gegeven in Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Luxemburg en China. In 2017 was het Mosa Trio ‘Ensemble en Résidence’ op het beroemde Festival International de Piano de La Roque d’Anthéron. www.mosatrio.nl

Alexandra Van Beveren (1988, Genk) begon haar vioolstudies aan de muziekacademie van Dilsen-Stokkem bij Michel Pieters. Op twaalfjarige leeftijd werd ze toegelaten tot de Jong Talent Klas van het Conservatorium Maastricht. Daar behaalde ze in 2010 haar Bachelordiploma in de klas van Maarten Veeze.  In 2009 studeerde Alexandra een half jaar in het Guisseppe Verdi Conservatorio van Milaan bij Prof. Giovanna Polacco.
Haar “Master in Performance” behaalde zij in 2012 ‘with Distinction’ bij Simon Fischer aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Deze studie werd mede mogelijk gemaakt door de steun van STROOM beurs Limburg, VSB beurs, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rotary beurs en Dexia beurs. Alexandra volgde masterclasses bij o.a. Liviu Prunaru, Yair Kless, David Takeno, Zvi Zeitlin en Thomas Brandis.
Alexandra was meermaals finaliste van de wedstrijd Jong Tenuto en tweemaal prijswinnaar op het Prinses Christina Concours in Maastricht. Ook werd Alexandra laureate van Dexia Classics en van de Forte Audities. In 2009 won ze met het fluitkwartet “Déli Quartet” de 1e prijs op het Concorso Internazionale di Musica da Camera in Milaan.
Naast haar solo- en kamermuziekspel speelt Alexandra in diverse orkesten.
Alexandra is lid van het Nederlands Kamerorkest en speelt op zeer regelmatige basis in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Antwerp Symphony Orchestra en Orchestre Philharmonique de Luxembourg. Alexandra co-leidde het Guildhall Symphony Orchestra onder leiding van Sir Colin Davis, James Gaffigan, Adrian Leaper en Stephen Barlow.

Paul Stavridis (1990, Genk) begon op negenjarige leeftijd zijn cellostudie aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk in de klas van Anthony Gröger. Vanaf 2004 maakte hij daar deel uit van de Jong Talenten Klas. Sinds 2006 studeerde Paul aan het Conservatorium Maastricht in de klas van Mirel Iancovici. In 2014 rondde hij hier zijn Master ‘cum laudé’ af bij Mirel Iancovici en Marc Vossen. Reeds op jonge leeftijd nam Paul deel aan het bekende kamermuziekfestival van Kuhmo in Finland en aan masterclasses in binnen- en buitenland. Zo kreeg hij onder meer les van gerenommeerde cellisten als Uzi Wiesel, Xenia Jankovic, Leonid Gorokhov en Wolfgang Boettcher.
In 2008 soleerde Paul met het Limburgs Orkest Jeugd en Muziek en in datzelfde jaar was hij laureaat van de wedstrijd Dexia Classics. In 2010 won hij een gouden medaille met felicitaties van de jury op het 27e Concours Luxembourgeois et Européen pour Jeunes Solistes. Voorts soleerde Paul met het Arka Symfonie Orkest in de Rococo Variaties van Tchaikovsky en won hij in februari 2015 de publieksprijs van de Forte audities.
Sinds september 2016 is Paul lid van het Orchestre Philharmonic Royal de Liège in de functie van tweede solist. Verder vervangt hij regelmatig bij deFilharmonie, Brussels Philharmonic en Philharmonie Zuidnederland.

Bram de Vree (1989, Valkenswaard) debuteerde op dertienjarige leeftijd als solist met een pianoconcert van Haydn. Sindsdien heeft hij met diverse internationale orkesten gesoleerd. Met het Amman Symphony Orchestra voerde hij in Jordanië Beethovens Triple Concerto uit en met Elisabeth Rikken speelde hij Poulencs Concert voor 2 piano’s en orkest met het Conservatoriumorkest Maastricht o.l.v. Henk Guittart. Bram gaf solorecitals in Nederland, België, Duitsland, Luxemburg en Griekenland en maakte radio- en televisieopnames in Nederland, België en Jordanië. In 2010 nam hij zijn debuut-cd op met werken van Beethoven en Schumann. Bram volgde lessen bij o.a. Ineke Bosch, Joop Celis en Mieke van der Aalst. In 2013 behaalde hij zijn masterdiploma met een 10 met onderscheiding aan het Conservatorium Maastricht. Hij volgde de masterstudie bij Tonie Ehlen in Maastricht en Håkon Austbø in Oslo. Ook volgde hij lessen bij clavecinist en fortepianospeler Jacques Ogg. Hij ontving masterclasses van gerenommeerde pianisten als Menahem Pressler, Valentina Berman, Paolo Giacometti, Ronald Brautigam, Rian de Waal, Andreas Frölich en Ralph van Raat. Bram behaalde veel prijzen op competities: 1e prijs op het Pianosociëteit Pianofestival in Eindhoven (2005), 3e prijs op het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (2006), 1e prijs tijdens het Prinses Christina Concours in Maastricht (2009) en zowel de vakjury- als de publieksprijs van de Music Award Maastricht (2010). In 2013 werd hij met de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile uit Eijsden wereldkampioen in de hoogste Concertafdeling van het Wereld Muziek Concours met o.a. de uitvoering van Stravinsky’s Petroesjka. Bram neemt zelf ook geregeld zitting in jury’s van (kamer)muziekcompetities.

In het Piano Bulletin van de European Piano Teachers Association zijn meerdere artikelen van Bram gepubliceerd, waaronder een bewerking van zijn masterscriptie Beethovens cadenza. Deze masterscriptie werd genomineerd voor zowel de EPTA Frans Schreuderprijs als voor de Zuyd scriptieprijs. Bram is sinds 2013 pianodocent bij het Centrum voor Muziek en Dans in Valkenswaard.

Reacties zijn gesloten.