Willem Stam cello & Daan Treur piano

Willem Stam cello & Daan Treur piano

Zondag 5 maart 11.30-12.30 uur in Fletcher hotel Arion te Vlissingen

Na een eerder succesvolle optreden kunnen we weer gaan genieten van Willem Stam en Daan Treur. Willem heeft met o.a. het bekende Ysaÿe trio in heel Europa en Canada opgetreden en staat bekend als een van de beste cellisten in Nederland. Daan Treur won diverse prijzen op Nederlandse Concoursen waaronder het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziektalent Nederland en Steinway Concours.

Ze spelen werken van 3 componisten met een persoonlijke stijl maar gemeenschappelijke invloeden. De Nederlander Hendrik Andriessen was Frans georiënteerd en schreef met een heldere eenvoudige stijl bewegend tussen impressionisme en romantiek. Zijn vriendschap met Alphons Diepenbrock heeft hem zeker beïnvloed. Röntgen, zoon van een Nederlandse violist, werd beïnvloed door Cesar Franck en deelde de liefde voor oude volksmuziek met zijn vriend Edvard Grieg. De belangstelling voor zijn werk is nu weer sterk groeiende. Tenslotte de belangrijkste Noorse componist Edvard Grieg die, ook wel “de  Chopin van het Noorden” genoemd, de Duitse romantiek oversteeg na zijn contacten met Liszt. Met name zijn enige cellosonate in A minor is een van Griegs volbloedwerken waarbij een ziedende emotionele expressie wordt weerspiegeld in extreme tempo’s, stralende, zingende thema’s en volksliedmotieven.

Programma:

H. Andriessen (1892-1981): Sonate pour violoncelle et piano (1926)

 1. Andante tranquillo
 2. Allegro capriccioso
 3. Arioso. Adagio
 4. Molto allegro, ma gracioso

J. Röntgen (1855-1932): Cinq Morceaux (1917/22)

 1. Menuet triste. Lento
 2. Ariel. Vivace e leggiero
 3. Miranda. Adagio molto e cantabile
 4. Caliban. Allegro feroceGavotte élégante. Moderato e leggiero

E. Grieg (1843-1907): Sonate voor Piano en Cello op. 36 in A minor (1883)

 1. Allegro agitato
 2. Andante molto tranquillo
 3. Allegro molto e marcato

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=4lra6ac_T1c&feature=emb_logo

De Canadees/Nederlandse cellist Willem Stam is geboren en getogen in Calgary, Canada. In 2006 vertrok hij naar Den Haag, wat momenteel zijn woonplaats is. Zijn repertoire bevat werken van de gehele cellogeschiedenis, en hij borduurt hierop voort door middel van zijn geregelde samenwerking met hedendaagse componisten. Willem is een veelzijdige en flexibele musicus. Hij treedt regelmatig op als solist, kamermusicus, en dirigent in veelzijdige samenstellingen en op verschillende locaties. Hij is de oprichter van het in Nederland gevestigde Ysaÿe Trio, een ensemble dat zijn eerste CD uitbracht onder het Dutch Record Company label in 2013, en een tweede CD op dezelfde label in 2015. Hij is ook medeoprichter van het in Den Haag gevestigde New European Ensemble, dat moderne werken uitvoert en social outreach projecten organiseert in verschillende landen in Europa. Willems studie in Canada bij Beth Sandvoss en John Kadz, en in Nederland bij Dmitry Ferschtman, culmineerde in 2012 in het behalen van zijn Master of Music opleiding. Hij speelde voor, en werkte samen met, veel verschillende cellisten en pedagogen van wereldfaam. Zelf integreert hij zijn achtergrond en kennis in zijn eigen methodiek en gaf masterclasses in Canada, Zuid-Amerika en Europa. Willem geeft geregeld lessen en masterclasses aan cellisten over de hele wereld via het internet. Willem speelt op een instrument van Stefano Scarampella (Mantova 1918) dat voor hem beschikbaar is gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Daan Treur is geboren in Haarlem, opgegroeid in Nieuw Vennep.
Op jonge leeftijd werd hij toegelaten tot de School voor Jong Talent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar hij bij Marlies van Gent studeerde. Daan vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja. Hij won diverse prijzen op verschillende Nederlandse Concours, waaronder Prinses Christina Concours, SJMN en Steinway Concours en volgde masterclasses bij o.a. Franco Scala, Konstantin Bogino en Tamara Podoubnaya.
Daan is een veelzijdige kamer-muzikant en speelt hij als vaste pianist bij internationale kamermuziek-festivals in o.a. Portugal, Frankrijk, Italië, Kroatië en Uruguay. Daarnaast is hij een graag geziene gast in het New European Ensemble.  Samen met zijn partner Nataša Grujić (violiste) vormt Daan een vast duo.

www.daantreur.com

Reacties zijn gesloten.