Matthieu Idmtal piano solo

Matthieu Idmtal piano solo

Zondag 3 april 13.30-14.30 uur in de Sint Jacobskerk te Vlissingen

De jonge meesterpianist Matthieu Idmtal speelt na een eerder zeer succesvol optreden wederom op ons podium. Hij is een bijzonder talent en wordt omschreven als een poëet en een romanticus met een groot gevoel voor lyrische frases. Met zijn muzikale partner Maya Levy werd het duo in 2017 uitgeroepen tot ‘Supernova’, een prijs van de gezamenlijke Belgische muziekpers en programmamakers. Matthieu is de ideale vertolker van het werk van romantische componisten als Chopin en Schumann dat op zijn programma staat.

Zijn CD met werk van Scriabin werd omschreven als een rijk klankpalet, een betoverend toucher, grote expressiviteit en een ongehoorde techniek’.

Chopin en Schumann zijn in hetzelfde jaar geboren en vaak met elkaar verbonden als zijnde verwante zielen en pioniers van de Romantiek. Hun beider werk bevat hoogtepunten in het pianorepertoire. Chopin met een stijl die subtiele nuance, expressieve diepte en klankpoëzie benadrukt terwijl het bij Schumann lange ketens van wisselende stemmingen, variërend van lieflijke dromerijen tot stormachtige razernij betreft. Met variaties op “Soirée de Vienne” van de koning van de Weense wals Strauss wordt het concert opgewekt afgesloten.

Programma:

Chopin (1810-1849): Polonaise Op. 26, Nr. 1              
                                  Impromptu, Op. 29
                                  Impromptu, Op. 36
                                  Impromptu, Op. 51
                                  Fantaisie-Impromptu, Op. 66
R. Schumann (1810-1856): Kinderszenen, Op. 15
J. Strauss/Grünfeld (1864-1949): Concertfantasie: Soirée de Vienne, Op. 56

Dat Brussels pianist Matthieu Idmtal uitgroeide tot een vaste waarde op de binnenlandse en buitenlandse podia is inmiddels duidelijk. Zowel pers als publiek prees zijn markante muzikale persoonlijkheid, en loofde zijn fijngevoelige interpretaties.
‘Matthieu Idmtal is een poëet aan het klavier. Met uiterst beheerste pianissimo’s dwong hij zijn publiek de adem in te houden, waarbij geen enkele noot oppervlakkig klonk. Wanneer hij zijn reis vervolgde met Chopin maakte hij indruk door zijn ontegensprekelijke talent voor lyrische frases, en een spontaniteit die deed denken aan de grootmeesters aan het begin van de twintigste eeuw. Een romanticus pur sang.’

De voorbije jaren was hij te gast op de voornaamste Belgische podia zoals Bozar, Flagey, De Handelsbeurs, De Bijloke, De Singel, Philharmonie de Liège,… en maakte hij deel uit van internationale festivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq’3, Les sommets Musicaux de Gstaad (Zwitserland), Musicales en Côte Chalonnaise (Frankrijk), Les Festivals de Wallonie, Brussels Piano Festival, Midis-Minimes, Les sommets du classique (Zwitserland), Festival Musical d’Arcangues (Frankrijk), Brussels Chopin Days,… De laatste jaren ontpopte hij zich steeds vaker als een erkend Scriabin-vertolker, en gaf hij meerdere recitals die geheel waren gewijd aan deze componist. Diverse malen trad hij op voor de Scriabin Society, en werd er geprezen om zijn doorleefde en hoogst persoonlijke interpretaties.
In september 2018 verscheen Idmtals eerste solo-cd die in het teken staat van de Russische componist, en nu al werd deze bekroond met een vijfsterrenrecensie door Radio Klara, of lovende kritieken als: “Dit is beslist één van de betere Scriabin albums van de laatste tien jaar.” (De Nieuwe Muze) en “Zijn spel bevat een gevarieerd en kleurrijk toucher, soepele fraseringen, een natuurlijk rubato, en een aanstekelijke verbeelding. Idmtal is een dichter aan de piano.” (Magazine Stretto).

De afgelopen seizoenen gaf Matthieu Idmtal solorecitals of concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zwitserland, Litouwen en Spanje. Ook is hij een veelgevraagde partner voor het spelen van kamermuziek; zo vormt hij een erg succesvol pianoduo met de Oekraïense pianiste Anastasia Kozhushko. Het duo werd winnaar van verschillende prijzen op wedstrijden in onder meer België (1ste Prijs op de Youth ’n Classic Competition), Italië (2e Prijs op de International F. Schubert Competition ‘San Cristofori’), en Nederland (winnaar van de Publieksprijs en Vriendenprijs op het Internationaal Kamermuziekconcours Almere).
Ook is hij sinds vele jaren de vaste partner van violiste Maya Levy. Het duo Levy-Idmtal concerteerde in heel Europa, en werd in 2017 uitgeroepen tot ‘Supernova’; een prijs uitgereikt door de Belgische muziekpers en muziekprogrammatoren. De erkenning zou onder meer zorgen voor een concertenreeks door het hele land.
Eind 2016 verscheen hun eerste cd met de integrale vioolsonates van E. Grieg. De opname ontving unaniem lovende kritieken in de nationale en internationale pers, en werd door Radio Klara bekroond met een Klara’s Top 10.

Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Toch gaat zijn grootste aandacht naar (post-)romantische muziek, met als voornaamste componisten F. Chopin, en A. Scriabin.
De bijzondere affiniteit met eerstgenoemde bracht hem ertoe om de ‘Brussels Chopin Days’ in het leven te roepen: een internationale concertserie die in het teken staat van F. Chopin, waarvan Matthieu Idmtal sinds 2013 artistiek directeur is. Ook maakt hij er een punt van onbekender werk voor het voetlicht te brengen. Zo werden uitvoeringen door zijn pianoduo geselecteerd voor de compilatie-cd van het Klarafestival, en gaven ze meermaals premières van nieuwe en/of onbekende composities.

Matthieu Idmtal vatte zijn muzikale opleiding aan bij Frima Nakimovitch, en later bij Maria Andreeva. Het grootste deel van zijn opleiding werkte hij samen met Vitaly Samoshko die hij als zijn voornaamste docent beschouwt. Van 2014 tot 2015 maakte Matthieu deel uit van de Young Master Pianists, een organisatie die haar basis heeft in Amsterdam, waarbij selectief gekozen pianisten onder de muzikale en artistieke leiding staan van Geoffrey Madge. Met veel succes nam hij deel aan diverse internationale wedstrijden, en kwam zowel solo als in kamermuziekformaties als prijswinnaar uit de bus in meer dan 15 verschillende concoursen.

Matthieu Idmtal deelde inmiddels het podium met muzikanten als Pierre-Alain Volondat, Alexander Moguilevsky, Bomsori Kim, Dirk Brossé, Vitaly Samoshko,… en kijkt met veel dankbaarheid naar de muzikale adviezen die hij mocht ontvangen van musici als Leonid Margarius, Sergei Leschenko, Geoffrey Madge, Mikhael Markov, Ralph van Raat, Håkon Austbø, Boris Kushnir, Pavel Vernikov, Paul Biss,…

https://www.matthieu-idmtal.com

VIDEO https://www.youtube.com/watch?v=GUSmMbOQyCg

https://www.youtube.com/watch?v=nSxKUeUjKjA&fbclid=IwAR1d85AkOAc5hXDTsmthlq9CsWx5aJ4UgMu8exxD_81ZGgo0IzL4kc0f5MI&app=desktop   

Reacties zijn gesloten.